Kulinarny blog

Kaszotto z kalafiorem

Lubicie kaszę gryczaną i kalafiora - jeśli tak, to kaszotto z kalafiorem i jarmużem jest dla Was :) Kaszotto można powiedzieć, że to danie jednogarnkowe, bardzo szybkie do przygotowania i bardzo zdrowe. Napisałem "danie jednogarnkowe" jednak musimy wcześniej przygotować kaszę gryczaną (przygotowujemy ją wg. przepisu na opakowaniu). Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej, 1 kalafior, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 3 marchewki, kurkuma, sól, pieprz, olej kokosowy, jarmuż Kaszotto z kalafiorem i jarmużem - jak przygotować googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W międzyczasie w woku, albo dużym garnku podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Kalafiora myjemy i drobno kroimy, dodajemy go na patelnię. Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę. Całość podsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Dodajemy przygotowaną wcześniej kaszę gryczaną i podsmażamy razem jeszcze ok. 3 minut. Jarmuż kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do przygotowanego kaszotto. Smacznego! Post Kaszotto z kalafiorem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Jak przygotować zielone szparagi

Zielone szparagi są nie tylko zdrowe i pyszne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie musimy ich obierać – wystarczy, że obetniemy zdrewniałe końcówki. Zobacz jak przygotować szparagi Jak przygotować zielone szparagi googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Do gotowania szparagów używamy wysokiego i wąskiego garnka – możemy również zdecydować się na zakup specjalnego naczynia. Posiada ono sitko, dzięki któremu łatwiej wyciągniemy szparagi z wody. Podczas gotowania szparagi powinny być ułożone pionowo, a główki muszą wystawać ponad linię wody. Wygodnym sposobem jest związanie szparagów nitką, by utrzymywały się w tej pozycji. Wodę solimy. Możemy również dodać trochę mleka i cukru. Zielone szparagi gotujemy pod przykryciem około 8 min, sprawdzając ich miękkość widelcem. Przygotowane powinny zachować swój kolor, a także być chrupiące i jędrne. Post Jak przygotować zielone szparagi pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Jak przygotować szpinak

Szpinak może smakować i wyglądać wyśmienicie, o ile dobrze zabierzemy się do jego przygotowania. Wprawdzie w wielu sklepach można kupić szpinak mrożony, ale nic nie dorówna świeżym liściom. Jak przygotować szpinak googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Szpinak dobrze jest zatem gotować na parze. Jeśli zdecydujemy się na wrzucenie liści szpinaku do wrzącej wody, bardzo łatwo możemy je rozgotować. Innym sposobem jest duszenie szpinaku na patelni pod przykryciem. Sposobów na przyrządzenie duszonego szpinaku jest wiele. Najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem czosnku i cebuli lub śmietany. Szpinak to również dodatek do wielu potraw – makaronów, pierogów czy naleśników. Nieprzetworzone liście to także świetny dodatek do koktajli warzywnych, sałatek i ciast. Post Jak przygotować szpinak pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Jak gotować jajka na twardo

Jajka na twardo to nie tylko świetny pomysł na udane śniadanie, ale także imprezę wśród rodziny lub przyjaciół. Zwłaszcza w tym ostatnim wypadku warto sprawić, by były nie tylko pyszne, ale także dobrze prezentowały się na półmisku. Jak gotować jajka na twardo googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Idealne ugotowanie jajka na twardo jest bardzo proste – wystarczy jedynie kontrolować czas. Jeśli jajka ugotujemy zbyt krótko, otrzymamy jajka na miękko lub na półtwardo. Zbyt długie gotowanie to z kolei pożegnanie z ładnie wyglądającymi jajkami. Wokół żółtka pojawia się wówczas zielona, nieestetyczna otoczka. Jajka powinniśmy gotować 8 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie wylewamy ostrożnie gorącą wodę i dolewamy chłodnej, by zatrzymać proces gotowania i schłodzić jajka. Post Jak gotować jajka na twardo pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Jak gotować ryż

Gotowanie ryżu jest proste jedynie z pozoru. Często zdarza się tak, że kucharze lub osoby wprawione w gotowaniu popełniają błędy, których konsekwencje to niewłaściwy smak lub konsystencja ryżu. Najtrudniej gotować ryż sypki, a najłatwiej w torebkach. Sprawdź jak gotować ryż. Jak gotować ryż googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Ryż w torebkach wrzucamy do gotującej się już wody i kontrolujemy czas. Odmian ryżu jest bardzo wiele – popatrzmy więc na czas gotowania sugerowany na opakowaniu. Warto od czasu do czasu przesuwać torebkę, by nie przywarła do garnka. Sposobów gotowania ryżu sypkiego jest wiele. Zawsze jednak gotujemy go z dodatkiem soli i oliwy. Ryż należy wrzucić do gotującej się wody i gotować 15-20 minut pod przykryciem. Post Jak gotować ryż pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Grill: pysznie i wygodnie

Kulinarny blog

Grill: pysznie i wygodnie

Jeśli chcesz, by grillowanie było naprawdę smaczne, a przy tym nie pochłaniało zbyt wiele czasu, skorzystaj z naszych wskazówek. Pozwolą Ci one przygotować całą moc pysznych dań, które zaskoczą wszystkich gości, a jednocześnie udowodnią, jak perfekcyjną panią domu (perfekcyjnym panem domu?) jesteś! Gdy tylko na zewnątrz zaczyna się robić trochę cieplej, sezon na grilla uważamy za rozpoczęty. A już latem, gdy wieczory są ciepłe i przyjemne, grzechem byłoby choć raz nie rozpalić grilla, by posmakować pysznych i prostych do przygotowania dań. Na tarasie, ogródku czy działce… grilluj, ciesząc się wspaniałą imprezą. Jeśli chcesz, by grillowanie było naprawdę smaczne, a przy tym nie pochłaniało zbyt wiele czasu, skorzystaj z naszych wskazówek. Pozwolą Ci one przygotować całą moc pysznych dań, które zaskoczą wszystkich gości, a jednocześnie udowodnią, jak perfekcyjną panią domu (perfekcyjnym panem domu?) jesteś. Kiełbasy z grilla – to proste! Nic nie smakuje z grilla tak dobrze, jak standardowa kiełbaska. To na nią zazwyczaj czekamy najbardziej – szczególnie, gdy jej skórka jest pięknie przypieczona i możemy ją zjeść z dobrej jakości musztardą, ketchupem czy sosem czosnkowym. Co zrobić, by upiekła się szybciej i smakowała naprawdę dobrze? Jedyne, czemu w tym wypadku warto poświęcić uwagę, to jej jakość. Wybierz się do dobrego sklepu i postaw na kiełbasę z dużą zawartością mięsa. Pamiętaj przy tym, że na grillu najlepiej sprawdzą się kiełbasy nieco tłustsze – wytapiający się pod wpływem żaru węgla drzewnego tłuszczyk spowoduje ich zarumienienie, a przede wszystkim – powstanie chrupiącej skórki. Przed wrzuceniem na grill, kiełbasę posyp mieszanką przypraw grillowych. Efekt – doskonały. Warzywne szaszłyki w kilka chwil Chcesz zaproponować gościom przekąskę wegetariańską? Grillowane warzywa to strzał w dziesiątkę. Papryka, cukinia, bakłażan i cebula – to wystarczy, by stworzyć fenomenalne szaszłyki. Wszystkie składniki pokrój dość grubo, posyp przyprawą do grilla i skrop delikatnie oliwą, a potem wrzucaj na ruszt. Wystarczy dosłownie kilkanaście minut, by warzywa zmiękły i stały się świetnym dodatkiem do kiełbasy, karkówki czy kaszanki. A jeśli chcesz podać też jakiś warzywny dodatek na zimno, również wystarczy kilka chwil na przygotowanie. Mix sałat, trochę pokrojonego w kostkę (lub pokruszonego) sera feta, czerwona cebula, oliwki, oliwa i przyprawy… Tyle tylko trzeba, by powstała rewelacyjna grecka sałatka. Gwarantujemy, że zniknie z talerzy bardzo szybko! Grillowane mięso: nie taki diabeł straszny... Obawiasz się gotowych, przyprawionych już w sklepie kawałków karkówki czy żeberek? Zapomnij o nich i przygotuj marynatę samodzielnie. Wystarczy kilkanaście minut przygotowań. Marynatę stworzysz, łącząc oliwę lub olej (może być aromatyzowany chili lub czosnkiem) z dobrą musztardą, kilkoma łyżeczkami miodu, papryką (najlepiej wędzoną), szczyptą tymianku, rozmarynku i majeranku. Tak przygotowaną pastą wystarczy posmarować kawałki mięsa i zapakować do piknikowego koszyka. Smak Cię oczaruje! Dobra organizacja to podstawa Grillowe przyjęcia mają to do siebie, że zazwyczaj przyciągają dużą grupę osób. Im więcej uczestników, tym lepsza zabawa. Ale i, co tu kryć, pracy więcej. Nawet jeśli postawisz na proste i smaczne potrawy, pozostaje to, co najgorsze, czyli… sprzątanie. Na to jednak także jest prosty i pomysłowy sposób. Zamiast używać domowej zastawy, postaw na plastikową/ papierową alternatywę. Dziś plastikowe talerze, kubeczki czy sztućce prezentują się naprawdę świetnie, dodając imprezie grillowej więcej kolorów – szczególnie, gdy postawisz na te dobrej jakości, do znalezienia m.in. w sklepie internetowym GoDan. Szeroki wybór wzorów – szczególnie dla dzieci, sprawia, że impreza na zewnątrz będzie iście bajkowa. Tu możesz się zaopatrzyć na cały sezon – tak, by zawsze mieć pod ręką niezbędne, designerskie akcesoria. Po zabawie, wystarczy je po prostu wyrzucić i voila! Jak widać, w przygotowanie dobrej imprezy grillowej wcale nie trzeba wkładać wiele wysiłku. Dobry pomysł i wykorzystanie kilku sprytnych tricków sprawi, że Twoi goście będą się bawić rewelacyjnie, a Ty nie będziesz się musiał obawiać o długie sprzątanie po zakończeniu wieczoru! Post Grill: pysznie i wygodnie pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Jak przygotować szparagi

Szparagi nie często goszczą na naszych stołach – są uważane raczej za produkty luksusowe i trudno dostępne. Na szczęście trend ten zaczyna się zmieniać. Poniższy tekst przybliży nam to - jak przygotować szparagi, aby były smaczne i zdrowe. Szparagi są bowiem nie tylko pyszne, ale także zdrowe i powszechnie uznawane za afrodyzjaki. Aby jednak cieszyć się ich wybornym smakiem, musimy je właściwie wybrać. Jak przygotować szparagi Wybierzmy więc sprawdzone targowisko lub sklep i zdecydujmy się na te szparagi, które posiadają zamknięte główki oraz błyszczące i sprężyste pędy. Szparagi fioletowe są najsłodsze, zielone posiadają nieco delikatniejszy smak, a białe trzeba obierać, gdyż są najbardziej włókniste. Warto też pamiętać, by przed gotowaniem odciąć zdrewniałe końcówki – niezależnie od koloru szparagów. Post Jak przygotować szparagi pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Faszerowana cukinia z serem feta

Faszerowana cukinia z serem feta to danie, które będzie się idealnie nadawało zarówno na obiad jak i kolację. Przygotowanie cukinii jest banalnie proste i do tego szybkie, wystarczą nam tylko 4 składniki - cukinia, ser feta, oliwki i suszone pomidory. A więc do dzieła... zobaczcie jakie to proste. Faszerowana cukinia z serem feta - jak przygotować: Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie łyżką wydrążamy środek. Pomidory suszone, ser feta i oliwki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy, delikatnie ugniatając w misce. Nie przyprawiamy składników solą, bowiem pomidory i oliwki są już dość słone. Przygotowany farsz nakładamy do cukinii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 minut. Smacznego - szybko i zdrowo :) Post Faszerowana cukinia z serem feta pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Tortilla z kurczakiem – szybki lunch do pracy

Czasem wracając z pracy, ze szkoły, z uczelni jesteśmy tak bardzo zmęczeni, że nie mamy już siły na przygotowanie posiłku na kolejny dzień... wtedy pozostaje nam skorzystać z usług "Pana Kanapki", wyjście na lunch do baru, albo.... skorzystać z przepisu poniżej i zrobić pyszny, zdrowy lunch do pracy. Tortilla z kurczakiem to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Możemy je przygotować rano przed wyjściem do pracy, do szkoły czy na uczelnię, jedynie dzień wcześniej musimy podsmażyć kurczaka. Moja propozycja przygotowania będzie dla 2 osób. Składniki: 4 tortille (pszenne, albo razowe), 1 pomidor, 1/2 ogórka zielonego, 6 rzodkiewek, 2 pojedyncze filety kurczaka, 1/2 sałaty lodowej, przyprawa do gyrosa/shoarma, odrobina oleju. Tortilla z kurczakiem - jak przygotować: googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Filety z kurczaka myjemy, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy odrobinę oleju przyprawę i całość mieszamy. Następnie smażymy na patelni (już bez dodatku tłuszczu). Kurczaka po usmażeniu zostawiamy do przestygnięcia. Na placku tortilli układamy troszkę poszatkowanej sałaty, parę plasterków pomidora, ogórka, rzodkiewki, a następnie kurczaka. Zawijamy dwa brzegi tortilli do środka i całość rolujemy. W naszej wersji tortilli nie dodaję żadnego sosu, aby placki za bardzo nie nasiąknęły. Jak Wam się podoba przepis na tortillę - prawda, że szybko i smacznie? Post Tortilla z kurczakiem – szybki lunch do pracy pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Jak przygotować krewetki

Nie trzeba nikogo przekonywać, że krewetki są zdrowe i pyszne. Przypadną też do gustu wszystkim tym, którzy dbają o linię. W dodatku warto pamiętać, że są to jedne z najtańszych i jednocześnie najbardziej dostępnych owoców morza. googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Wystarczy udać się do najbliższego marketu, by kupić tanie i dobre krewetki. Można zdecydować się na krewetki koktajlowe – mniejsze, lub tygrysie – większe. Krewetki tygrysie stanowią zwykle główny składnik dania – przyrządza się je z czosnkiem, winem lub różnymi sosami. Jak przygotować krewetki Krewetki koktajlowe natomiast to składnik wielu sałatek z owoców morza, zup i sosów. To, jak należy przygotować krewetki zależy od ich rodzaju i od tego, jakie danie planujemy przygotować. Pomysłów jest naprawdę bez liku! Post Jak przygotować krewetki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Jak przechowywać szparagi

Choć szparagi są pyszne i zdrowe, to jednak szczególną uwagę należy zwrócić na ich właściwe przechowywanie. W przeciwnym razie szybko się zepsują, stając się suche i łykowate. Jak przechowywać szparagi Po wyjęciu z reklamówki należy obciąć końce szparagów – w taki sam sposób, w jaki robimy to z kwiatami. googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Następnie szparagi trzeba umieścić w słoiku, do którego wcześniej należy nalać 5 cm zimnej, filtrowanej lub mineralnej wody. Sprawdźmy też, czy końce szparagów są zanurzone w wodzie. Na słoik nakładamy czysty plastikowy worek w taki sposób, by tworzył coś w rodzaju bańki nad szparagami. Słoik wkładamy do najzimniejszego miejsca w lodówce. Tak przygotowane szparagi możemy trzymać nawet tydzień, wymieniając mętną wodę na świeżą. Post Jak przechowywać szparagi pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Jak ugotować makaron

Dobrze ugotowany makaron potrafi wzbogacić smak każdej potrawy. Gotowanie makaronu to nic trudnego, o ile zastosujemy się do kilku zasad. Zobacz jak ugotować makaron... Jak ugotować makaron - zasady: Na 1 l wody musi przypadać 100 g makaronu. Jeśli do wody dodamy po łyżce soli i oleju, makaron nie będzie się kleił w czasie gotowania i po wyciągnięciu. Wrzucamy go, gdy woda się zagotuje. Pamiętajmy, by dobrze zamieszać. Czas gotowania podany jest na opakowaniu i warto go kontrolować. Co jakiś czas należy mieszać, by makaron nie posklejał się lub nie przywarł do dna garnka. Pod koniec gotowania wyłówmy 1 makaron i spróbujmy, czy jest odpowiednio miękki. Polecam przepis na pyszny makaron z tuńczykiem! Post Jak ugotować makaron pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Jak gotować brokuły

Brokuły są nie tylko zdrowe i smaczne, ale także niezwykle proste w przygotowaniu. Umyte różyczki wrzucamy do gotującej się wody, do której wcześniej dodaliśmy soli i kilka kropel soku z cytryny. Jak gotować brokuły Gotujemy pod częściowym przykryciem przez 2-5 minut aż do uzyskania pożądanej miękkości. Brokuły wyławiamy, na minutę wrzucamy do miski z lodowatą wodą i odcedzamy na sitku. Szybki przepis na brokuły Brokuły mogą też dobrze smakować obtoczone w bułce tartej lub ugotowane z dodatkiem czosnku. Dobrze sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Można też zdecydować się na przygotowanie z nich pysznej i zdrowej sałatki. Post Jak gotować brokuły pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Pieczona kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana to najstarsza i chyba jedna z najbardziej zdrowych kasz. Niestety dziś nie cieszy się tak dużą popularnością jak kasza gryczana czy jęczmienna, a trochę szkoda ... dlatego dziś pokażę Wam jak można przygotować z niej pyszny obiad. Będzie to pieczona kasza jaglana z warzywami. Kaszę jaglaną otrzymuje się z nasion prosa. Posiada w sobie bardzo dużo białka, żelaza i witamin z grupy B. Pozytywnie wpływa na nasze włosy (ze względu na sporą zawartość krzemionki). Pieczona kasza jaglana z warzywami - jak przygotować: Kaszę jaglaną wkładamy na ok. 3 minuty do wrzącej wody, następnie odcedzamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę, czosnek drobno kroimy, podsmażamy do odrobinie oleju. Dodajemy paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię. Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy, kaszę jaglaną i całość razem dusimy przez chwilę. Kaszę z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut. Smacznego! Post Pieczona kasza jaglana z warzywami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Dietetyczny makaron z sosem bolońskim

Dietetyczny makaron z sosem bolońskim to dużo zdrowsza wersja tradycyjnego spaghetti. Myślę, że tak przygotowany makaron będzie także pokusą dla wszystkich chcących zdrowo się odżywiać i będących na diecie. Przygotowanie jest bardzo proste, a jeśli zamiast tradycyjnego makaronu spaghetti użyjecie np. makaronu rurki, albo świderki to dużo łatwiej będzie Wam zabrać to danie do pracy :) Dietetyczny makaron z sosem bolońskim - jak przygotować: Na odrobinie oleju (najlepiej na oleju kokosowym) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Jak już będzie szklista dodajemy pokrojoną w półplasterki marchew, pietruszkę i pokrojonego w kostkę selera. Dusimy aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy razem z warzywami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso zmieni kolor dodajemy passatę pomidorową, oregano, bazylię i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Makaron mieszamy z sosem i podajemy posypane odrobiną drobno startego parmezanu. Smacznego! Post Dietetyczny makaron z sosem bolońskim pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Łosoś w peperonacie – piątkowy obiad

Kulinarny blog

Łosoś w peperonacie – piątkowy obiad

Jak to zazwyczaj ma miejsce w piątek - na obiad była pyszna ryba :) Bardzo lubimy łososia, nie tylko ze względu na jego bogactwo składników odżywczych - zawiera między innymi potas, selen, kwasy omega-3, witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę B, ale głównie za jego smak. Tym razem inspirując się przepisem z książki "Ryby są super" wydanej i dostępnej jakiś czas temu w Lidlu przygotowaliśmy danie - łosoś w peperonacie. Ziemniaki Składniki: 6 młodych ziemniaków, olej, 2 ząbki czosnku, oliwa, zioła prowansalskie Przygotowanie: Na patelni z odrobiną oleju układamy ziemniaki przekrojone na pół. Podsmażamy z każdej strony. Po usmażeniu przykładamy je do miski, dodajemy posiekany czosnek, odrobinę oliwy i ziół prowansalskich, całość mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Peperonata Składniki: 2 papryki, oliwa, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 por, pęczek świeżej bazylii, sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, jak delikatnie zmięknie dodajemy pokrojonego w cienkie półplasterki pora, cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak warzywa będą na pół miękkie przekładamy całość do garnka. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię. googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Sos Składniki: puszka pomidorów pelati (ok. 400g), sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka masła, cukier, sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Na patelnię na której były smażone warzywa dodajemy pomidory pelati i gotujemy przez chwilę. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem i dodajemy masło. Jak masło się rozpuści zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze przez chwilę. Łosoś na parze Składniki: garść świeżej kolendry, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobina oliwy, filet z łososia Przygotowanie: Kolendrę, czosnek drobno siekamy. Mieszamy w misce z odrobiną oliwy, soli i pieprzy. Przygotowaną marynatą nacieramy łososia i układamy go w naczyniu do gotowania na parze (ja użyłem multicookera). Łososia gotujemy ok. 15-20 minut. Łosoś w peperonacie - sposób podania Na talerz wykładamy odrobinę sosu, warzywa, ziemniaki, a na samym końcu łososia. Smacznego! Post Łosoś w peperonacie – piątkowy obiad pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Dietetyczna fasolka po bretońsku

Dietetyczna fasolka po bretońsku to danie, które jest najczęściej przygotowywane z białej fasoli z dodatkiem kiełbasy albo boczku. Nasza wersja będzie odrobinę bardziej dietetyczna i zamiast boczku wykorzystamy do jej przygotowania filet z kurczaka. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że taka wersja fasoli będzie aż tak pyszna :) Samo przygotowanie dania nie jest skomplikowane, jedynie trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej na noc namoczyć fasolę. Dietetyczna fasolka po bretońsku - jak przygotować? Fasolę moczymy w wodzie przez całą noc. Następnie ją gotujemy ok. 1,5 godziny. I tutaj są dwie szkoły jedni nie zalecają gotowania fasoli w tej samej wodzie w której się moczyła, inni wręcz przeciwnie. Na patelni na oleju kokosowym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, przyprawy i całość dusimy razem jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu. Smacznego! Post Dietetyczna fasolka po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Papryka to warzywo najczęściej kojarzone z przyrządzaniem surówek i sałatek. Tymczasem papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to pyszne, sycące i zdrowe danie obiadowe. Chętnie zjemy je szczególnie w upalne dni.  Składniki: 4 papryki pomidorowe, 25 dag żółtego sera, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 300 g mielonego mięsa, 2 ząbki czosnku, ostra papryka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, pieprz i sól. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem- jak przygotować? Kroimy cebulę oraz siekamy czosnek i pietruszkę. Trzemy żółty ser. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy mielone mięso i podsmażamy do przyrumienienia. W misce mieszamy mięso, czosnek, cebulę z pietruszką i połową startego sera. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, odcinamy górną część, faszerujemy przygotowanym farszem i posypujemy resztą żółtego sera. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody, układamy papryki i pieczemy około pół godziny. Smacznego! Post Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Sałatka z bobem

Bób świetnie smakuje w upalne, letnie dni. Najczęściej jest gotowany samodzielnie lub z dodatkiem kopru. Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie sałatki z bobem. Jest ona bogata w białko i w witaminy, a jednocześnie może być świetnym pomysłem na lekki, letni obiad. Składniki na sałatkę: 120 g sałaty, 2 nektarynki, kilka rzodkiewek, papryczka chilli, morska sól, mielony czarny pieprz. Składniki na dressing: 50 ml octu winnego, 50 ml miodu, 25 ml oliwy z oliwek. Jak przygotować sałatkę z bobem? Bób gotujemy, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy. Nektarynki filetujemy, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, a chili kroimy bez ziarenek w kostkę. Sos przygotowujemy w oddzielnym naczyniu. Ocet winny, miód i oliwę możemy dodawać w zależności od naszego smaku. Sałatę wykładamy na półmisek, na wierzch kładziemy bób i pozostałe warzywa, a na koniec wszystko polewamy sosem. Sałatkę możemy doprawić solą i pieprzem oraz dodatkowo posypać liściami kolendry. Smacznego! Post Sałatka z bobem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Krewetki z patelni z czosnkiem

Krewetki to najbardziej popularne i najczęściej jedzone owoce morza w Polsce. Jednym z powodów ich rozpowszechnienia jest niewątpliwie niska cena. Łatwo dostać krewetki w najbliższym supermarkecie już za niewygórowaną kwotę. Jednym z prostszych sposobów ich przyrządzenia jest usmażenie z czosnkiem i natką pietruszki. Przepis na 2 porcje. Składniki: 250 g krewetek (najlepiej Black Tiger), 4 ząbki drobno posiekanego czosnku, 40 g masła, 3 łyżki oliwy Extra, listki z 2 gałązek natki pietruszki, opcjonalnie 50 ml białego wina.. Jak przygotować krewetki z patelni z czosnkiem? Krewetki rozmrozić oraz, w miarę potrzeby, obrać i oczyścić, pozostawiając ogonki. Posiekać czosnek i natkę pietruszki. Na patelni podgrzać połowę masła, a następnie wrzucić czosnek – smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć po minucie z jednej strony. Wlać wino i odparować na większym ogniu. Następnie przewrócić krewetki i usmażyć z drugiej strony. Dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Roztopić i odstawić z ognia. Krewetki najlepiej smakują z kawałkami bagietki, w razie potrzeby doprawione cytryną i solą morską. Smacznego! Post Krewetki z patelni z czosnkiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Kuskus z warzywami z patelni

Kuskus przez wielu uważany jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami z patelni. Przepis jest inspirowany książką Dieta Fit (opisywaną już na blogu). Przepis na kuskus z warzywami z patelni Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy go ulubionymi przyprawami, w naszym wypadku to była sól, pieprz i curry. Podsmażamy go na patelni z niewielką ilością oleju. Jak kurczak będzie usmażony przekładamy go do miseczki, a następnie na patelni przesmażamy "warzywa na patelnię". W międzyczasie wrzącą wodą zalewamy kaszę kuskus ok. 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Kaszę, kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z sałatką z roszponki i kiełek rzodkiewki. Smacznego! Post Kuskus z warzywami z patelni pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Bruschetty z guacamole i łososiem

Przepisów na guacamole znajdziemy bez liku, jednak kluczowym jego składnikiem jest awokado. Tajemnicą dobrze przygotowanego guacamole jest wybór dobrego awokado - powinno być naprawdę dojrzałe. Guacamole to danie kuchni meksykańskiej. Z wykorzystaniem guacamole postanowiliśmy zrobić pyszne bruschetty z guacamole i łososiem. Przepis na  bruschetty z guacamole i łososiem Bagietkę kroimy w cienkie kromeczki, skraplamy je oliwą, a następnie zapiekamy w piekarniku przez ok. 7 minut w temperaturze 170 st. C. Do miseczki przekładamy awokado (aby wydrążyć miąższ z awokado przecinamy je na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ wyciągamy łyżką). Awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy do smaku solą. Na upieczone kromki bagietki nakładamy odrobinę guacamole, łososia i kiełki rzodkiewki. Smacznego! Sprawdź inne przepisy na PRZEKĄSKI   Post Bruschetty z guacamole i łososiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Omlet z szynką i suszonymi pomidorami

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, idealne śniadanie powinno być smaczne, zdrowe, sycące dzięki temu będziemy mieli pewność, że dobrze rozpoczniemy ten dzień. Praktycznie codziennie staje przed dylematem co zjeść na śniadanie - płatki, może coś na słodko, albo jednak wytrawnie. Ja chciałbym zaproponować Wam na śniadanie pyszny omlet z szynką i suszonymi pomidorami - danie niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis na omlet z szynką i suszonymi pomidorami Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i suszone pomidory. Całość doprawiamy szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części (przepis jest na dwa omlety) i smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego. Zobacz również przepis na omlet z suszonymi pomidorami Smacznego! Post Omlet z szynką i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Klasyczny przepis na lasagne

Lasagne to klasyczny przepis na danie kuchni włoskiej. Danie to jest idealnym pomysłem na obiad, kiedy szukamy inspiracji i mamy ochotę na danie pochodzące z Włoch. Prostota składników i szybkość przygotowania czynią z tego dania idealną propozycję na wykwintny obiad. Przepis na lasagne Cebulę, czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy mięso solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naprzemiennie płaty makaronu lasagne (wcześniej moczymy je przez ok. 1 minutę w gorącej wodzie i suszymy na ręczniku papierowym), mięso mielone, sos beszamelowy, odrobina parmezanu itd. Ostatni płat lasagne także smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem. Ile warstwa lasagne uda Wam się przygotować, zależy od wysokości Waszego naczynia żaroodpornego. Przepis na sos beszamelowy W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając dolewamy powoli mleko. Sos beszamelowy mieszamy do momenty kiedy zacznie nam gęstnieć. Smacznego!     Post Klasyczny przepis na lasagne pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Herbatnikowe kuleczki

– niezależnie od ilości przeczytanych przepisów, dobrych chęci i włożonych starań. Jest jednak kilka smakołyków, które można przyrządzić szybko i bez pieczenia. Jednym z nich są herbatnikowe kuleczki. Składniki: 300 g (3 paczki) herbatników, 4\5 masła lub miękkiej margaryny do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki kakao, 1 łyżka soku malinowego, wiórki. Jak przygotować herbatnikowe kuleczki? Herbatniki pokruszyć. Do osobnej miski należy wsypać cukier puder, kakao i dodać margarynę lub masło, a następnie dobrze wymieszać mikserem. Wlać sok malinowy i wsypać pokruszone herbatniki, a wszystko dobrze wymieszać łyżką. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtoczyć we wiórkach lub posybce cukrowej. Wstawić do lodówki, by kuleczki stwardniały. Podawać jako przekąskę na imprezie lub spotkaniu. Gwarantuję, że będą cieszyć się powodzeniem wśród małych i dużych smakoszy. Smacznego! Post Herbatnikowe kuleczki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Najlepsze pod słońcem – wyśmienite kolekcje porcelany AMBITION

Kulinarny blog

Najlepsze pod słońcem – wyśmienite kolekcje porcelany AMBITION

Kulinarny blog

Omlet z suszonymi pomidorami

Przepisy na omlety był już wcześniej na blogu, ale tego przepisu z całą pewnością nie było :) Tym razem na wspólne niedzielne śniadanie postanowiłem przygotować omlet z suszonymi pomidorami. Prawdę mówiąc byłem przygotowany i przekonany, że przygotowanie tego śniadania zajmie mi masę czasu, a tymczasem udało mi się to śniadanie przygotować w 10-12 minut. Jestem wręcz przekonany, że omlety jeszcze nie raz zagoszczą u nas na śniadanie. I to chyba szybciej niż bym mógł się tego spodziewać. Przepis na omlet z suszonymi pomidorami Jajka wbijamy do miski. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę i dodajemy do jajek. Masę jajeczną doprawiamy solą, pieprzem i roztrzepujemy trzepaczką. Masę dzielimy na pół i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Post Omlet z suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Klasyczny przepis na mule

Mule to niezwykle proste danie dla wszystkich osób zaczynających swoją przygodę z owocami morza i małżami. Jest niezwykle delikatne i smaczne. Małże to jedne z najbardziej delikatnych w smaku owoców morza. Przygotowanie tego dania nie zabiera zbyt wiele czasu, a jest idealne na romantyczną kolację we dwoje. Do owoców morza doskonale będzie pasowało półwytrawne białe wino.   Zobaczcie dlaczego warto jeść owoce morza Przepis na mule Małże dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wszystkie otwarte wyrzucamy, bo zapewne są zepsute i stare. W garnku na maśle szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę i czosnek. Jak już nam się cebula zeszkli dodajemy małże, zalewamy białym winem, przykrywamy garnek i całość dusimy do momentu aż mule się otworzą. Podczas gotowania 2-3 razy wstrząśnijmy garnkiem, aby przemieszać małże. Całość wykładamy do miseczki i polewamy sosem, w którym gotowały się małże. Jeśli lubimy możemy posypać je drobno posiekaną pietruszką, albo koperkiem. Danie to najlepiej podać ze świeżo upieczoną i pokrojoną w kromki - bagietką. Smacznego! Post Klasyczny przepis na mule pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Domowe chipsy ziemniaczane

Wprawdzie każdy wie, że chipsy bez problemy kupimy nawet w najmniejszym sklepie. Do wyboru jest ogrom różnego rodzaju smaków, rozmiarów i grubości. Chipsy przyrządzone w domu są jednak zdrowsze, smaczne i tanie. Mamy też wpływ na to, jaki będą mieć rozmiar, grubość i smak. Składniki: kilka nie obranych i bardzo dokładnie umytych ziemniaków, sól, papryka, zioła i 2 łyżki oliwy Jak przygotować chipsy ziemniaczane? Ziemniaków nie wolno obierać ze skórki, ale należy je bardzo dokładnie umyć. . Następnie pokroić w bardzo, ale naprawdę bardzo cienkie plasterki. Plasterki włożyć do foliowego woreczka i dodać oliwę tak, aby wszystkie były nią pokryte. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ziemniaczane talarki jeden obok drugiego tak, by nie stykały się ze sobą. Ziemniaki posypujemy przyprawami zgodnie z naszym upodobaniem. Chipsy pieczemy w piekarniku (z termoobiegiem) nagrzanym do 190 C przez 15-20 min. Trzeba uważać, by chipsy ładnie się zarumieniły. Jeśli się przypalą, będą bardzo gorzkie – praktycznie nie do jedzenia. Smacznego! Post Domowe chipsy ziemniaczane pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Karmelowa tarta z jagodami – bez pieczenia

Przyszedł weekend i można pozwolić sobie na odrobinę słodyczy. Miałem ochotę na coś słodkiego, ale aby nie trzeba było na przygotowanie ciasta poświęcić zbyt wiele czasu - zwłaszcza, że pogoda w weekend dopisała i szkoda marnować go w kuchni. W gazetce z przepisami znaleźliśmy przepis na tartę bez pieczenia, ale w kuchni nie może być dwóch identycznych dań, dlatego przygotowaliśmy ją zmieniając odrobinę składniki. Przepis na karmelową tartę z jagodami Herbatniki kruszymy na drobne kawałki i mieszamy w wiórkami kokosowymi. Następnie łączymy z roztopionym w rondelku masłem i wykładamy tak przygotowaną masą formę do tarty. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W misce mieszamy serek waniliowy, masę kajmakową i śmietanę. Jak składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Przed dodaniem żelatyny proponuję najpierw ją zahartować, czyli do kubka z żelatyną dodajemy dwie łyżki masy, mieszamy i dopiero dodajemy do naszej masy. Całość mieszamy i przelewamy na nasz spód z herbatników. Umyte i przeprane jagody układamy na wierzchu i odstawiamy całość aby odrobinę stężało. Następnie wstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki. Post Karmelowa tarta z jagodami – bez pieczenia pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.