Wprawdzie każdy wie, że chipsy bez problemy kupimy nawet w najmniejszym sklepie. Do wyboru jest ogrom różnego rodzaju smaków, rozmiarów i grubości. Chipsy przyrządzone w domu są jednak zdrowsze, smaczne i tanie. Mamy też wpływ na to, jaki będą mieć rozmiar, grubość i smak.

Składniki: kilka nie obranych i bardzo dokładnie umytych ziemniaków, sól, papryka, zioła i 2 łyżki oliwy

Jak przygotować chipsy ziemniaczane?

Ziemniaków nie wolno obierać ze skórki, ale należy je bardzo dokładnie umyć. . Następnie pokroić w bardzo, ale naprawdę bardzo cienkie plasterki. Plasterki włożyć do foliowego woreczka i dodać oliwę tak, aby wszystkie były nią pokryte.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ziemniaczane talarki jeden obok drugiego tak, by nie stykały się ze sobą. Ziemniaki posypujemy przyprawami zgodnie z naszym upodobaniem.

Chipsy pieczemy w piekarniku (z termoobiegiem) nagrzanym do 190 C przez 15-20 min. Trzeba uważać, by chipsy ładnie się zarumieniły.

Jeśli się przypalą, będą bardzo gorzkie – praktycznie nie do jedzenia.

Smacznego!