Szparagi nie często goszczą na naszych stołach – są uważane raczej za produkty luksusowe i trudno dostępne. Na szczęście trend ten zaczyna się zmieniać. Poniższy tekst przybliży nam to – jak przygotować szparagi, aby były smaczne i zdrowe.

Szparagi są bowiem nie tylko pyszne, ale także zdrowe i powszechnie uznawane za afrodyzjaki. Aby jednak cieszyć się ich wybornym smakiem, musimy je właściwie wybrać.

Jak przygotować szparagi

Wybierzmy więc sprawdzone targowisko lub sklep i zdecydujmy się na te szparagi, które posiadają zamknięte główki oraz błyszczące i sprężyste pędy. Szparagi fioletowe są najsłodsze, zielone posiadają nieco delikatniejszy smak, a białe trzeba obierać, gdyż są najbardziej włókniste.

Warto też pamiętać, by przed gotowaniem odciąć zdrewniałe końcówki – niezależnie od koloru szparagów.