Kulinarny blog

Zdrowe gotowanie – od kuchni!

Trudno znaleźć kogoś, kto nie słyszał chociażby kilku zasad odnoszących się do prawidłowego sposobu odżywiania. Spożywanie 5 posiłków dziennie, picie ok. 2 litrów wody czy unikanie podjadania są powszechnie znane i powtarzane. Dlaczego więc nadal mamy tak wielki problem z otyłością? Dlaczego tak wiele osób nadal skarży się na swoją sylwetkę? Czy zastosowanie tych zasad w praktyce faktycznie sprawia tyle trudności? Problem zaczyna się w sklepie Sukces w naszym działaniu to przede wszystkim skuteczna i efektywna realizacja planu, również w kwestii zdrowego odżywiania. Chcąc poprawić nasz jadłospis, swoją uwagę warto poświecić na to, co najczęściej ignorujemy, czyli - planowanie zakupów spożywczych. Zbyt szybka i porywcza wizyta w sklepie przynosi zazwyczaj efekty w postaci chaotycznie kupionych produktów czy dań gotowych. Czytajmy etykiety i kupujmy świadomie, a przed wizytą w sklepie, chociaż częściowo zaplanujmy posiłki na kolejne dni. Dzięki temu zaoszczędzimy nie tylko czas i pieniądze, ale również kalorie. Jak komponować posiłek? Często w strefie odchudzania, pojawia się wiele przesłanek dotyczących eliminacji niektórych grup spożywczych. Wykluczenie ziemniaków i makaronu, rezygnacja z tłuszczu czy obiad w postaci samych warzyw; teoretycznie mają przyczynić się do smukłej sylwetki. Owszem, mniejszy podaż kalorii będzie skutkował utratą wagi, ale czy dla zdrowej diety na odchudzanie jest to sprawa kluczowa? Prawidłowo zbilansowany posiłek składa się zarówno z produktu węglowodanowego (makaron, pieczywo, kasza, płatki owsiane), białkowego (chude mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe) i warzyw. Nie zapominajmy również o dodatku tłuszczu, w postaci masła, oliwy czy oleju, który oprócz wartości energetycznej posiłku, przesądza o możliwości przyswojenia wielu cennych witamin. O ile wybór odpowiednich produktów to jedno, istotna jest również odpowiednia ich obróbka. Zrezygnujmy ze smażenia w głębokim tłuszczu, na korzyść pieczenia, grillowania czy gotowania na parze. Zamiast dosalania wybierajmy dodatek ziół i przypraw. Zalecenia dopuszczają, bowiem spożywanie 5g soli na dobę, często zapominamy jednak o obecności soli w wielu produktach spożywczych. Nauka zdrowego odżywiania wymaga czasu a przede wszystkim praktyki. Pozornie minimalne zmiany w kuchni mogą przynieść duży efekt, nie tylko pozytywnie wpływając na sylwetkę, ale także na zdrowie i samopoczucie. Post Zdrowe gotowanie – od kuchni! pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana z cebulą i ogórkiem to tradycyjne danie kuchni niemieckiej. Składniki do tej sałatki są dostępne w każdym domu, a czas jej przygotowania jest bardzo krótki. Niemiecka sałatka ziemniaczana nie gościła wcześniej na naszym stole, ale chyba będzie się pojawiała u nas dość często :) Sałatka ta jest doskonałym połączeniem ostrości cebuli i słodkiego smaku ziemniaków. Niemiecka sałatka ziemniaczana - przepis: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Musimy ich pilnować aby nam się nie rozgotowały. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie pół piórka. Ogórka kiszonego kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem i przyprawiamy do smaku solą pieprzem. Post Niemiecka sałatka ziemniaczana pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Zimne napoje na lato

Kulinarny blog

Zimne napoje na lato

Zielona herbata przedłuża życie

Kulinarny blog

Zielona herbata przedłuża życie

Własny biznes – prowadzimy bloga

Kulinarny blog

Własny biznes – prowadzimy bloga

Jak grillować mięso?

Kulinarny blog

Jak grillować mięso?

Kulinarny blog

Śmietanowy tort z owocami

To nasza niespodzianka na dzień ojca połączony z imieninami Piotra :) Śmietanowy tort z owocami wcale nie jest aż tak skomplikowany w przygotowaniu, jak to wydawać by się mogło. Do jego przygotowania możecie użyć dowolnych, świeżych, sezonowych owoców. Przygotowanie biszkoptu Przygotowaliśmy 2 biszkopty, aby tort był znacznie wyższy. Powyżej znajdziecie listę potrzebnych składników, jeśli będziecie robili biszkopty oddzielnie, albo tylko jeden- to podzielcie składniki na pół. Jajka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez 35-40 minut. Następnie zostawiamy ciasto jeszcze w zamkniętym piekarniku przez ok. 10 minut. Odstawiamy je do ostygnięcia. Przygotowanie ponczu do nasączenia Wodę, sok z cytryny i sok z brzoskwiń mieszamy w dużym kubeczku Przygotowanie kremu do tortu W misce miksujemy zimną śmietanę, jak zacznie robić się gęsta dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Następnie dodajemy serki mascarpone, a na samym końcu śmietanfixy. Jak będziecie mieli dobrą śmietanę to śmietanfixy nie są potrzebne, jednak ich dodanie będzie powodowało, że masa nie będzie chłonęła zbyt dużo wilgoci i nam nie wypłynie z tortu. Masę kremową dzielimy na 5 części. Przygotowanie tortu Biszkopty kroimy na połowę wzdłuż, następnie każdy z nich nasączamy przygotowanym ponczem. Na pierwszy blat wykładamy 1 część masy, a następnie układamy na niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i następnie nakładamy krem i brzoskwinie itd. Brzegi oraz wierzch także smarujemy kremem. Górę tortu dekorujemy świeżymi owocami np. malinami, jagodami. Post Śmietanowy tort z owocami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Sałatka z kurczaka w curry z kuskus

Bardzo proste do przygotowania danie na lunch albo obiad - sałatka z kurczaka w curry z kuskus z pomidorami. Do przygotowania sałatki wykorzystamy dosłownie kilka składników, z których większość z nich powinniście mieć w domu. Jednak na początek kilka słów o kuskus - uznawany jest za kaszę, jednak chyba bardziej przypomina makaron. Otrzymywany jest z twardej pszenicy. Kuskus nie jest w naszym kraju zbyt często spotykany na naszych stołach, na szczęście trend ten się zmienia i coraz więcej osób stosuje go jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Ogromną zaletą kuskus jest prostota jego przygotowania - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać kilka minut - będzie gotowy do spożycia. Co istotne kuskus zawiera w sobie dużo błonnika i nie podrażnia naszego układu pokarmowego więc może być spożywane praktycznie przez każdego. Sałatka z kurczaka w curry z kuskus - przepis: Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kuskus i zalewamy gorącą wodą, tak aby wody było 1 cm więcej niż kuskus. Od czasu do czasu kaszę mieszamy widelcem, aby ziarenka nam się nie skleiły. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i smażymy na odrobinie oleju kokosowego. Szczypiorek z cebulką drobno siekamy,  mieszamy z kuskus i usmażonym kurczakiem. Sałatkę dekorujemy pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki. Smacznego! Post Sałatka z kurczaka w curry z kuskus pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Zabezpieczony: Jak wybrać krzesła do kuchni?

Ta treść jest chroniona hasłem. Aby ją zobaczyć, podaj hasło poniżej: Hasło: Post Zabezpieczony: Jak wybrać krzesła do kuchni? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Dlaczego warto jeść owoce morza?

Kulinarny blog

Dlaczego warto jeść owoce morza?

Kulinarny blog

Zupy na lato

Istnieją zupy, które świetnie sprawdzą się w upalne dni. Nie tylko łatwo zdobędziemy do nich niezbędne składniki, ale również nie zgrzejemy się przy przygotowaniu i jedzeniu. Chłodniki to zupy, które szczególnym powodzeniem cieszą się właśnie latem. W słoneczne, upalne dni nikt nie ma ochoty na gorące dania, które rozgrzewają nas jeszcze bardziej. Chłodniki nie tylko nie podniosą temperatury naszego ciała, ale także okażą się lekkimi, pożywnymi i zdrowymi daniami. googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Chłodniki z warzyw i owoców nie tylko pozwalają na zaspokojenie głodu, ale również pragnienia. Nie obciążą naszego żołądka i nie sprawią, że zrobi nam się jeszcze bardziej gorąco. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski z botwiną, choć równie dużym powodzeniem cieszą się zupy z owoców sezonowych. Równie dobrym pomysłem na letnie dni jest gazpacho. Zupa ta może być zielona lub czerwona. Zieloną przygotujemy z zielonej papryki, cukinii lub ogórka, a czerwoną z pomidorów i czerwonej papryki. Można dodać szczypiorek, czosnek lub cebulę. Przyprawy, które nadadzą gazpacho właściwego smaku i aromatu to: sól, czarny pieprz, bazylia, oregano i oliwa z oliwek. Składniki można zmiksować lub pokroić na mniejsze kawałki. Latem sporą popularność zaczęły zdobywać zupy z ryb lub owoców morza. Najczęściej wykorzystuje się: makrelę, łososia, tuńczyka, małże, krewetki i kraby. Przypraw używamy w zależności od ich dostępności i naszego gustu. Jeśli przygotowujemy zupę dla gości zorientujmy się, czy lubią oni owoce morza, bo bywa z tym różnie. >>>Przepis na zupę rybną.<<< Ciekawą propozycją są również kremy. Dowolność składników, z jakich można je zrobić jest ogromna. Najczęściej spotykane są pomidory, grzyby, cebule czy brokuły, choć zdarzają się i mniej popularne szparagi lub inne, zwykle bardziej ekskluzywne, komponenty. Po ugotowaniu zupa jest miksowana aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem można podać ze startym żółtym serem i chrupiącymi grzankami. Sprawi to, że będzie bardziej syty. Post Zupy na lato pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Pancakes z syropem klonowym

Niedziela w przeciwieństwie do pozostałych dni, to troszkę więcej czasu na przygotowanie w kuchni pysznego i oryginalnego śniadania, bo przecież każdemu może przejść się wędlina, pomidor i pieczywo... postanowiłem przygotować, wzorując się na kuchni amerykańskiej -pancakes z syropem klonowym. Przecież nie zawsze nasze śniadanie musi być wytrawne, a odrobina słodyczy o poranku poprawi humor każdemu z nas :) Ale dość już tego pisania.... zerknijcie na przepis :) Pancakes z syropem klonowym: W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Patelnię z nieprzywierającym dnem smarujemy odrobiną oleju i smażymy na niej nasze placuszki, do momentu kiedy zaczną się robić rumiane. Pancakresy zdejmujemy z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Placuszki układamy na talerzu i polewamy syropem klonowym. Nasze śniadanie urozmaicił jeszcze plasterek zielonego melona :) Smacznego! Post Pancakes z syropem klonowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Sałatka z kurczaka i szparagów

Błyskawiczna sałatka z kurczaka i szparagów sprawdzi się wyśmienicie w upalne dni. Sałatkę możemy z powodzeniem zabrać do pracy i zjeść w porze lunchu. Nie potrzebujemy zbyt dużo czasu na jej przygotowanie, dlatego zróbcie ją tego samego dnia kiedy będzie przez Was jedzona. Sałatka z kurczaka i szparagów Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy przez 6-7 minut w wodzie z odrobiną cukru i soli. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na patelni z odrobiną oleju kokosowego (jest bardzo zdrowy). Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Na talerzu układamy rukolę, kurczaka, pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki i pokrojone w mniejsze kawałki szparagi, całość polewamy odrobiną oliwy. Sałatkę możecie przygotować warstwowo, albo wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Post Sałatka z kurczaka i szparagów pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Cross Baltic Cooking | 30.0 – relacja

Kulinarny blog

Cross Baltic Cooking | 30.0 – relacja

Kulinarny blog

Szparagi w szynce z parmezanem

Nie wiem, czy poniższy wpis można nazwać przepisem, ale umówmy się w takim razie, że będzie to inspiracja do przygotowania szparagów. Co prawda przepis ten powstał już jakiś czas temu, ale dopiero teraz udało mi się złapać chwilę, aby umieścić go na blogu. Szparagi w szynce z parmezanem: Szparagi myjemy i odcinamy z nich zdrewniałe końcówki. Następnie każdy z nich zawijamy w szynkę parmeńską (ja wykorzystałem szynkę szwarcwaldzką). Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut. Smacznego! Post Szparagi w szynce z parmezanem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami

Do przygotowania tego dania zainspirował nas przepis znaleziony w książce "Dieta Fit" - Natalia Gacka. Sałatka jest zdrowa i bardzo dietetyczna, ale połączenie starannie dobranych składników powoduje, że jest bardzo pożywna i dostarczy Wam wiele energii na cały dzień. Taką sałatkę z tuńczykiem i rodzynkami możecie zjeść na lunch w pracy, ale sprawdzi się wyśmienicie także jako posiłek na obiad. Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami Sałatę lodową myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki (możecie ją porwać, albo pokroić). Ugotowane na twardo jajka i pomidora kroimy w kostkę. Tuńczyka (najlepiej w sosie własnym, będzie mniej tłusty) odsączamy z zalewy i dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy odrobinę oliwy, doprawiamy całość solą (ja dla urozmaicenia smaku, użyłem soli z trawą cytrynową) i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Dieta Fit – Natalia Gacka

Obiecywana od jakiegoś czasu recenzja książki "Dieta Fit" - Natalia Gacka. Autorka książki to Mistrzyni Świata, Mistrzyni Polski w Fitness Sylwetkowym. Książka "Dieta Fit" to zbiór przepisów dla każdej osoby chcącej prowadzić zdrowy tryb życia. Książka oprócz ciekawych porad na temat zdrowego odżywia, zawiera też sporo porad dietetycznych i wskazówek w jaki sposób należy się poprawnie odżywiać. googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Dalsza część książki zawiera przepisy kulinarne podzielone na poszczególne kategorie posiłków - śniadanie, obiad, kolację. Przepisy są napisane bardzo prostym i zwięzłym językiem, a najważniejszą ich wspólna cechą jest to, że przygotowane są ze składników ogólnodostępnych - nie musimy więc biegać po sklepach i szukać rzadko spotykanych składników, takich których na co dzień nie wykorzystujemy w naszej kuchni. Oprócz informacji o sposobie przygotowania konkretnego dania, przy każdym przepisie znajdziemy również informację o wartości energetycznej oraz wartościach odżywczych danej potrawy. Jedną rzeczą, która rzuciła mi się w oczy to brak prawdziwych zdjęć każdej z potrawy. O ile przy części przepisów znajdziemy realne zdjęcia, to już przy innych mam wrażenie pojawiły się jedynie zdjęcia z banków zdjęć - które ładnie wyglądają i jak dla mnie są zbędne. Podsumowując, książka "Dieta Fit" jest warta zakupu i wydania ok. 35 PLN (ale jeśli poszukacie dobrze w internecie to traficie na dużo atrakcyjniejszą cenę). Książka ta zawiera całe mnóstwo prostych, dostępnych na każdą kieszeń przepisów kulinarnych i z całą pewnością na blogu znajdziecie jeszcze niejeden przepis inspirowany właśnie tą książką. Post Dieta Fit – Natalia Gacka pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Placuszki cukiniowe z łososiem

Placuszki cukiniowe z łososiem to idealne danie do zjedzenia i przygotowania w upalne dni. Jest bardzo szybkie do przygotowania, a do tego bardzo lekkie więc idealnie sprawdzi się podczas słonecznej, ciepłej pogody. Placuszki cukiniowe z łososiem - przepis: Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie odsączamy, dodajemy mąkę, jajko, mleko, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy na rumiano placuszki cukiniowe. Jak będą już rumiane, zdejmujemy z patelni, osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy z wędzonym łososiem, posypane odrobiną świeżego koperku. Smacznego! Post Placuszki cukiniowe z łososiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Smoothie ananasowo- grejfrutowe

Smoothie ananasowo- grejfrutowe to zdrowa propozycja napoju, który dostarczy nam sporą dawkę witamin i składników odżywczych. Smoothie przygotujemy w kilka minut i z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Jeśli lubicie napoje trochę bardziej słodkie, do przygotowania smoothie ananasowo-grejfrutowego dodajcie odrobinę miodu. Smoothie ananasowo- grejfrutowe Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Grejfrut obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze kawałki. Składniki dodajemy do blendera, wlewamy szklankę wody, dosładzamy łyżeczką miodu (ja akurat miałem pod ręką miód o smaku pomarańczowym) i całość blendujemy. Smacznego! Post Smoothie ananasowo- grejfrutowe pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Koktajl z truskawek

Sezon na truskawki jest w pełni, ich ceny spadają z dnia na dzień więc powinniśmy z tego korzystać dopóki są świeże. Z truskawek możemy przygotować pyszne pierogi z truskawkami, makaron z truskawkami czy orzeźwiający koktajl z truskawek. Jego przygotowanie jest szybkie i niezwykle proste.  Koktajl z truskawek - przepis: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Banana obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Owoce wraz z jogurtem i cukrem dodajemy do blendera i całość blendujemy. Smacznego! Post Koktajl z truskawek pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Indyk z kaszą jęczmienną

Bardzo proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe - indyk z kaszą jęczmienną. Tym razem zamiast kurczaka wykorzystaliśmy do przygotowania indyka, jego mięso jest delikatniejsze aniżeli mięso kurczaka.  Właśnie z tego powodu znacznie krócej poddajemy je obróbce termicznej. W moim przepisie wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić pęczakiem, albo chociażby ryżem... inwencja twórcza należy do Was. Indyk z kaszą jęczmienną - przepis: Na patelni podsmażamy pokrojoną kostkę cebulę i pokrojonego w cienkie półplasterki pora. W międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną wg. przepisu na opakowaniu. W osolonej wodzie gotujemy kalafiora, aż będzie miękki. Jak cebula troszkę zmięknie dodajemy pokrojony w kostkę filet z indyka i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy wszystko solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy do indyka startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Wszystko dusimy, aż marchewka zmięknie, a następnie dodajemy odsączony zielony groszek. Dusimy wszystko jeszcze przez ok. 5 minut i dodajemy kaszę jęczmienną. Wszystko razem mieszamy. Indyka z kaszą jęczmienną podajemy razem z kalafiorem... i mamy pyszne, zdrowe i sycące danie. Post Indyk z kaszą jęczmienną pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Cross Baltic Cooking | 30.0 – już jutro

Już jutro z okazji premiery edycji Food & Friends odbędzie się Cross Baltic Cooking | 30.0. Podczas wspólnego "live cooking" najlepsi szefowie kuchni - Łukasz Toczek, Witek Iwański i specjalny gość Chrisian Puglisi przygotują specjalnie menu. Chrisian Puglisi to założyciel restauracji Relæ - posiadającą Gwiazdkę Michelin oraz jako jedyna na świecie ma certyfikat ekologiczny. Dzięki uprzejmości Radia WAWA nie zabraknie tam także nas... i z całą pewnością możecie w najbliższym czasie spodziewać się relacji z Cross Baltic Cooking. Post Cross Baltic Cooking | 30.0 – już jutro pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Makaron z pomidorami i tuńczykiem

Różnego rodzaju makarony to dania, które bardzo lubimy. Ten powstał całkowicie spontanicznie i muszę przyznać, że wyszedł wyśmienity. Wbrew pozorom na jego przygotowanie nie musimy przeznaczyć zbyt wiele czasu. Jednak makaron z pomidorami i tuńczykiem zapewne nie posmakuje osobom, które po prostu nie przepadają za tą rybą :( Ale może... jednak się skuszą i chociaż spróbują :) Makaron z pomidorami i tuńczykiem - przepis: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju. Jak będzie szklista dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy aż sok z pomidorów odrobinę odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i odrobiną oregano. W międzyczasie gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Jak odparuje częściowo sok z pomidorów, dodajemy tuńczyka (razem z zalewą) i całość dusimy razem jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Na patelnię dodajemy makaron i całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Makaron podajemy posypany odrobiną startego żółtego sera. Smacznego! Post Makaron z pomidorami i tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Szybkie pieczone żeberka

Pieczone żeberka to jedno z moich ulubionych dań :) Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, aczkolwiek 1,5 godzinki muszą siedzieć w piekarniku. W sklepie możemy kupić zarówno żeberka paski jak i żeberka mostki. Wybierzcie te, które będą mniej tłuste, jednak w przypadku pasków będzie Wam znacznie łatwiej je podzielić na mniejsze kawałki. Pieczone żeberka - przepis: Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i całość delikatnie skraplamy oliwą z oliwek. Żeberka marynujemy ok. 1 godziny. Żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny nagrzanego do 160 st.C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie naczynia żaroodpornego i pozwalamy im się delikatnie przypiec. Tak przygotowane żeberka możemy podać z ziemniakami, kaszą pęczak i surówką z sałaty i rzodkiewek. Post Szybkie pieczone żeberka pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Szybka sałata z rzodkiewką

Szybka sałata z rzodkiewką to pomysł na błyskawiczną sałatkę do obiadu. Najlepsza jest w okresie wiosenno- jesiennym kiedy mamy świeżą polską sałatę i świeże rzodkiewki. Sałata z rzodkiewką będzie świetnie pasowała do każdego rodzaju obiadu. Jeśli aktualnie dbacie o dietę to zamiast śmietany możecie wykorzystać do jej przygotowania jogurt naturalny. Sałata z rzodkiewką - przepis: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Śmietanę doprawiamy do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki razem mieszamy. Smacznego! Post Szybka sałata z rzodkiewką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Koktajl truskawkowo-szpinakowy

Już nie raz pokazywałem Wam w jaki sposób przygotować pyszne i pożywne koktajle owocowe. Tym razem propozycja na koktajl truskawkowo- szpinakowy. Dzięki liściom szpinaku (więcej o właściwościach szpinaku, przeczytacie tutaj) zawiera w sobie ogromne pokłady witamin i związków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Koktajl truskawkowo-szpinakowy - przepis: Szpinak dokładnie myjemy i razem z pozostałymi składnikami dodajemy do blendera. Całość blendujemy. W tym koktajlu użyłem odrobiny cukru... ale jeśli macie bardzo słodkie truskawki, możecie ten składnik pominąć. Post Koktajl truskawkowo-szpinakowy pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Zapiekane kajzerki

Brakuje pomysłu na urozmaicenie Waszego śniadania? Jeśli tak to skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie pyszne zapiekane kajzerki. Wbrew pozorom nie potrzeba zbyt dużo czasu na ich przygotowanie, a z całą pewnością urozmaicą Wasz posiłek. Zapiekane kajzerki - przepis: Z bułek odcinamy górę i wydrążamy łyżką środek. Na dno wkładamy plaster pomidora, następnie cebulę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i wbijamy jajko. Wierz posypujemy startym żółtym serem, szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Bułki pieczemy w 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Smacznego! Post Zapiekane kajzerki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Bananowa rozkosz…

Szybki i pożywny bananowy koktajl. Bardzo szybko doda Wam energii na dalszą część dnia. Doskonały dla osób uprawiających sport... sprawdzi się przed, jak i po treningu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Bananowy koktajl - przepis: Banana obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Dodajemy jogurt naturalny i odrobinę mleka... aby nasz koktajl nie był zbyt gęsty. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smacznego! Post Bananowa rozkosz… pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Grillowany łosoś z sałatką kuskus

Na blogu znajdziecie całą masę przepisów z łososiem... bo to jedna z naszych ulubionych ryb i dań do przygotowania. Tym razem postanowiliśmy zrobić grillowanego łososia z pyszną, orzeźwiającą sałatką z kuskusu, pomidorów i ogórka zielonego. Cały ten przepis opiera się w gruncie rzeczy na przygotowaniu sałatki z kuskus. Sałatka z kuskus z pomidorami i ogórkiem - przepis: Kuskus zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm ponad kaszę. Co jakiś czas mieszamy go widelcem, aby nam się nie posklejał. Z ogórka wydrążamy pestki i kroimy w drobną kosteczkę. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek z cebulką drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Sałatkę wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Grillowany łosoś - przepis: Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej, posmarowanej wcześniej odrobiną oleju kokosowego przez ok. 5 minut z każdej strony. Smażenie zaczynamy od strony bez skóry. Grillowanego łososia podajemy razem z przygotowaną chwilą wcześniej sałatką z kuskus. Smacznego! Post Grillowany łosoś z sałatką kuskus pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kulinarny blog

Zapiekany makaron z szynką i groszkiem

Zapiekany makaron z szynką i groszkiem to bardzo proste w przygotowaniu i pożywne danie. Przepis jak zwykle ostatnio, zaczerpnięty z książki Dieta Fit - Natalia Gacka, jednak z drobną modyfikacją. Do jego przygotowania zamiast makarony razowego użyliśmy zwykłego makaronu. Prawdę powiedziawszy, danie jest tak pyszne, że nawet nie trzeba go zapiekać, a możemy podać takie przygotowane prosto z patelni :) Zapiekany makaron z szynką i groszkiem - przepis: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente. Cebulę drobno kroimy w kostkę, a następnie szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i całość razem przesmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek i całość smażymy dosłownie przez chwilę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i zdejmujemy z ognia. Na patelnię przekładamy makaron, całość mieszamy, doprawiamy odrobiną ostrej papryki, słodkiej papryki i pieprzu cayenne. Makaron wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 15 minut. Smacznego! Tak przygotowany makaron będzie doskonale pasował zarówno na pyszny obiad, jak i kolację. Sprawdźcie i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakował. Post Zapiekany makaron z szynką i groszkiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.