Jak to zazwyczaj ma miejsce w piątek – na obiad była pyszna ryba :) Bardzo lubimy łososia, nie tylko ze względu na jego bogactwo składników odżywczych – zawiera między innymi potas, selen, kwasy omega-3, witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę B, ale głównie za jego smak. Tym razem inspirując się przepisem z książki „Ryby są super” wydanej i dostępnej jakiś czas temu w Lidlu przygotowaliśmy danie – łosoś w peperonacie.

Ziemniaki

Składniki: 6 młodych ziemniaków, olej, 2 ząbki czosnku, oliwa, zioła prowansalskie

Przygotowanie: Na patelni z odrobiną oleju układamy ziemniaki przekrojone na pół. Podsmażamy z każdej strony. Po usmażeniu przykładamy je do miski, dodajemy posiekany czosnek, odrobinę oliwy i ziół prowansalskich, całość mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Peperonata

Składniki: 2 papryki, oliwa, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 por, pęczek świeżej bazylii, sól, pieprz

Przygotowanie: Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, jak delikatnie zmięknie dodajemy pokrojonego w cienkie półplasterki pora, cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak warzywa będą na pół miękkie przekładamy całość do garnka. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię.

Sos

Składniki: puszka pomidorów pelati (ok. 400g), sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka masła, cukier, sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: Na patelnię na której były smażone warzywa dodajemy pomidory pelati i gotujemy przez chwilę. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem i dodajemy masło. Jak masło się rozpuści zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze przez chwilę.

Łosoś na parze

Składniki: garść świeżej kolendry, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobina oliwy, filet z łososia

Przygotowanie: Kolendrę, czosnek drobno siekamy. Mieszamy w misce z odrobiną oliwy, soli i pieprzy. Przygotowaną marynatą nacieramy łososia i układamy go w naczyniu do gotowania na parze (ja użyłem multicookera). Łososia gotujemy ok. 15-20 minut.

Łosoś w peperonacie – sposób podania

Na talerz wykładamy odrobinę sosu, warzywa, ziemniaki, a na samym końcu łososia.

Łosoś w peperonacie Łosoś w peperonacie

Smacznego!