Kruche ciasto ze śliwkami i owsianą kruszonką

Czekoladą utkane

Kruche ciasto ze śliwkami i owsianą kruszonką

Czekoladowy pudding chia z musem malinowo-bananowym

Czekoladą utkane

Czekoladowy pudding chia z musem malinowo-bananowym

Rustykalny tort czekoladowy z kremem twarożkowym i malinami (naked cake)

Czekoladą utkane

Rustykalny tort czekoladowy z kremem twarożkowym i malinami (naked cake)

Sernik z malinami i białą czekoladą

Czekoladą utkane

Sernik z malinami i białą czekoladą

Czekoladowe muffiny z malinami

Czekoladą utkane

Czekoladowe muffiny z malinami

Tarta z pieczonym jogurtem naturalnym i malinami

Czekoladą utkane

Tarta z pieczonym jogurtem naturalnym i malinami

Tiramisu z truskawkami (przepis bez jajek)

Czekoladą utkane

Tiramisu z truskawkami (przepis bez jajek)

Lemoniada rabarbarowa

Czekoladą utkane

Lemoniada rabarbarowa

Czekoladą utkane

Truskawkowy sernik na zimno z galaretką

Nawiązując do dzisiejszego święta, macie jakieś ciasto (albo deser), które szczególnie kojarzy Wam się z beztroskim dzieciństwem? U mnie to chyba będzie sernik na zimno z galaretką. Gdy byłam mała odwiedzałam razem z rodzicami zawsze tą samą kawiarnię na starówce w Gdańsku, gdzie podawali m.in. sernik na zimno z kolorowymi kawałkami galaretek. Nie było opcji, żebym miała ochotę na coś innego - musiał być ten właśnie sernik i już. W domu mama też najczęściej przygotowywała "piankę" na bazie mleka skondensowanego z dodatkiem galaretki. Szczególna miłość do ciast tego typu pozostała mi zresztą do dnia dzisiejszego :) Tym razem miałam ochotę na lubiany przez wszystkich sernik truskawkowy. Miałam obawy czy uda się go wyjąć bez uszczerbków z formy, ale całe szczęście obeszło się bez problemów.Truskawkowy sernik na zimno z galaretkąSkładniki:500 g twarogu sernikowego200 g śmietanki 30 lub 36 proc. 4 łyżki cukru pudru (lub więcej wg uznania)300 g truskawek (zmiksowanych i przetartych przez sitko)3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody1 galaretka truskawkowa200 g truskawek (lub więcej wg uznania)Żelatynę roztapiamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy. Dodajemy następnie partiami twaróg sernikowy, a potem cukier puder. Wlewamy mus z truskawek i całość miksujemy do połączenia (sprawdzamy smak masy i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru). Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy łyżkę masy - energicznie mieszamy, a następnie wlewamy całość do masy sernikowej. Przelewamy do formy i wkładamy do lodówki do stężenia (u mnie trwało to ok. godzinę). Galaretkę roztapiamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na wierzchu sernika. Zalewamy delikatnie galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdabiamy np. listkami mięty, kawałkami truskawek albo kwiatami. Smacznego!  

7 pomysłów na zdrowe i szybkie desery

Czekoladą utkane

7 pomysłów na zdrowe i szybkie desery

Szybka szarlotka z rabarbarem

Czekoladą utkane

Szybka szarlotka z rabarbarem

Domowe lody waniliowe (bez maszynki i mieszania)

Czekoladą utkane

Domowe lody waniliowe (bez maszynki i mieszania)

Jogurtowy deser z domową granolą, truskawkami i musem z rabarbaru

Czekoladą utkane

Jogurtowy deser z domową granolą, truskawkami i musem z rabarbaru

Czekoladowo-wiśniowy torcik chili i konkurs z Lindt

Czekoladą utkane

Czekoladowo-wiśniowy torcik chili i konkurs z Lindt

Waniliowa tarta z rabarbarem

Czekoladą utkane

Waniliowa tarta z rabarbarem

Czekoladowy mus z awokado i bananami

Czekoladą utkane

Czekoladowy mus z awokado i bananami

Już od dawna miałam ochotę na spróbowanie musu czekoladowego z awokado i bananami. Nie byłam jednak przekonana czy aby na pewno będzie mi smakować. Jak się ostatnio okazało, moje obawy były zupełnie niepotrzebne - deser w smaku przypomina pyszny budyń czekoladowy. Nawet moja siostra, która jest niejadkiem (i nie jada awokado), była nim zachwycona. Największą zaletą musu jest to, że można go jeść bez wyrzutów sumienia. Pamiętajcie tylko, by awokado było naprawdę dojrzałe. Czekoladowy mus z awokado i bananamiSkładniki (2 duże porcje):2 dojrzałe awokado 3 dojrzałe banany (małe)3 łyżeczki kakao3 łyżki mleka (kokosowe, krowie lub inne)1 łyżeczka soku z cytrynyOraz:owoce do podania (borówki, maliny, truskawki itp.)Dojrzałe awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy pokrojone banany oraz kakao, sok z cytryny i mleko. Wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. Przekładamy do misek i podajemy od razu z ulubionymi owocami.  

Wielkanocny mazurek różany z migdałami

Czekoladą utkane

Wielkanocny mazurek różany z migdałami

Prosta babka jogurtowa z cytrynowym lukrem

Czekoladą utkane

Prosta babka jogurtowa z cytrynowym lukrem

Kokosowa granola - zdrowe i szybkie śniadanie

Czekoladą utkane

Kokosowa granola - zdrowe i szybkie śniadanie

Domowa granola ma jeden, ogromny minus - znika zdecydowanie zbyt szybko, bo często wyjadana jest prosto ze słoiczka bez żadnych dodatków. Tym razem przyrządziłam granolę z dodatkiem dużej ilości wiórków i płatków kokosowych. Z podanych proporcji wychodzi spora puszka, która starczy na wiele śniadań. Wystarczy dodać tylko ulubione owoce oraz jogurt naturalny i zdrowe śniadanie gotowe! :)Kokosowa granola - zdrowe i szybkie śniadanieSkładniki:3 szklanki (ok. 300 g) płatków owsianych górskich lub wieloziarnistych (użyłam miksu owsianych, jęczmiennych, żytnich i pszennych)3 łyżki otrębów1/2 szklanki pestek dyni3/4 szklanki wiórków kokosowych1/3 szklanki ziaren słonecznika1/2 szklanki suszonej żurawiny3 łyżki jagód goji1/2 szklanki orzechów ziemnych lub innych3 łyżki oleju kokosowego3 łyżki miodu3 łyżki wody20 g płatków kokosowychMiód, wodę i olej umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu aż całość się rozpuści. W misce umieszczamy płatki, otręby, pestki dyni, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika i orzechy. Mieszamy całość, a następnie wlewamy zawartość garnuszka. Łączymy i przekładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (rozkładamy równomiernie). Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 30 minut (mieszając co ok. 10 minut) - aż granola będzie całkowicie wysuszona. Studzimy w uchylonym piekarniku. Do upieczonej granoli dodajemy jeszcze suszoną żurawiną, płatki kokosowe i jagody goji - mieszamy. Całość przechowujemy w puszce lub słoiku i podajemy z ulubionymi dodatkami (np. jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami).   

Muffiny marchewkowe bez glutenu i wiosna w Sopocie

Czekoladą utkane

Muffiny marchewkowe bez glutenu i wiosna w Sopocie

Tradycyjny, świąteczny sernik królewski

Czekoladą utkane

Tradycyjny, świąteczny sernik królewski

Cytrynowa tarta z włoską bezą

Czekoladą utkane

Cytrynowa tarta z włoską bezą

DIY: Kwiaty z suszonego ananasa do dekoracji wypieków

Czekoladą utkane

DIY: Kwiaty z suszonego ananasa do dekoracji wypieków

Kokosowy pudding chia z musem z mango

Czekoladą utkane

Kokosowy pudding chia z musem z mango

Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?

Czekoladą utkane

Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?

Sernik kokosowo-ananasowy (Pina Colada)

Czekoladą utkane

Sernik kokosowo-ananasowy (Pina Colada)

Owsianka bananowa zapiekana w piekarniku

Czekoladą utkane

Owsianka bananowa zapiekana w piekarniku

Fondant czekoladowy - idealny deser na walentynki

Czekoladą utkane

Fondant czekoladowy - idealny deser na walentynki

Malinowe kruche ciastka serduszka na walentynki i konkurs Blog Roku

Czekoladą utkane

Malinowe kruche ciastka serduszka na walentynki i konkurs Blog Roku

Czekoladowy budyń (krem) jaglany z granatem

Czekoladą utkane

Czekoladowy budyń (krem) jaglany z granatem