30c60-deser-jogurtowy-z-truskawkami

Deser, który właściwie może służyć również jako lekkie, pięknie podane śniadanie. Warstwy domowej granoli, jogurtu greckiego (słodzonego miodem), wymieszanego z truskawkami oraz musu rabarbarowego, efektownie prezentują się w pucharkach. W czasie upałów do deseru można dodać też po gałce ulubionych lodów. Prawda, że brzmi pysznie?

Jogurtowy deser z domową granolą, truskawkami i musem z rabarbaru

Składniki:

Domowa granola (wersja podstawowa*)

1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
 1 1/2 łyżki oleju kokosowego
1 1/2 łyżki miodu

1/3 szklanki orzechów (np. laskowych)

*opcjonalnie do granoli po upieczeniu można dodać też np. suszoną żurawinę, morele itd.

Mus rabarbarowy

ok. 250 g rabarbaru
2 łyżki ksylitolu, cukru lub miodu
4 duże truskawki
Oraz:
ok. 150 g truskawek
1 duży jogurt grecki

1 łyżka miodu

Do płatków owsianych i orzechów dodajemy płynny miód i olej kokosowy. Mieszamy całość i wykładamy równomiernie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni, na ok. 30 minut (mieszamy co 10 minut, by granola równomiernie się upiekła). Uchylamy piekarnik i zostawiamy do ostygnięcia.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki (ok. 1 cm). W garnuszku umieszczamy cukier (lub inną substancję słodzącą), dodajemy rabarbar i całość gotujemy pod przykryciem przez kilka minut (do momentu aż rabarbar będzie miękki). Odstawiamy do ostygnięcia. Do masy dodajemy pokrojone truskawki, a następnie całość miksujemy na głaski mus. W razie potrzeby można dodać więcej cukru.
Do jogurtu greckiego dodajemy płynny miód i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki – delikatnie mieszamy całość. Do pucharków nakładamy kolejno warstwy granoli, jogurtu z truskawkami, a następnie musu. Smacznego!
 
f870a-deser-jogurtowy-z-truskawkami-i-musem
a79e1-jogurtowy-deser-z-truskawkami

7 komentarzy

Odpowiedz