Pudding chia to pomysł na zdrowe i szybkie śniadanie (albo deser), które można przygotować już wieczorem. Rano wystarczy tylko wyciągnąć z lodówki i od razu można delektować się jego smakiem. Puddingi tego typu najczęściej podaję z przeróżnymi musami z sezonowych owoców. Tym razem zmiksowałam maliny i banany i muszę przyznać, że wyszło smakowicie 🙂

Czekoladowy pudding chia z musem malinowo-bananowym

Składniki (dwie duże porcje)

Pudding:

1 1/2 szklanki mleka (krowiego, kokosowego itp.)
2 łyżki kakao (płaskie)
1/3 szklanki nasion chia
1-2 łyżki płynnego miodu (lub np. ksylitolu)
szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Mus:

150 g malin
2 banany
1 łyżka soku z cytryny
ksylitol do smaku

32e3a-pudding-chia2

Wszystkie składniki na pudding umieszczamy w jednej misce i energicznie mieszamy. Przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by pudding nabrał odpowiedniej konsystencji (najlepiej pudding po godzinie w lodówce dodatkowo delikatnie wymieszać). Maliny, banany i sok z cytryny miksujemy na gładki mus. Dodajemy trochę ksylitolu do smaku, jeśli mus jest niewystarczająco słodki. Przelewamy na wierzch deseru. Ozdabiamy owocami. Smacznego!

0ecbc-pudding-chia-z-malinami-i-bananem

13 komentarzy

Odpowiedz