1f7dc-pudding-chia-kokosowy-z-mango

 

Kokosowy pudding chia z musem z mango nadaje się zarówno na szybkie śniadanie, jak i zdrowy deser. Warto wiedzieć, że nasiona chia (szałwia hiszpańska) zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, są bogatsze w błonnik niż otręby, a nawet mają więcej żelaza niż szpinak. Można naprawdę długo wymieniać ich właściwości. Jednym z wielu plusów nasion chia jest też to, że deser z ich użyciem robi się właściwie sam. Wystarczy wymieszać nasiona np. z ulubionym mlekiem, odstawić na noc do lodówki, a rano dodać ulubione owoce. Pamiętajcie tylko, że dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g.

 

Kokosowy pudding chia z musem z mango

Składniki (2 porcje):
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 łyżki miodu
4 płaskie łyżki nasion chia
1 dojrzałe, duże mango

Oraz

borówki lub inne owoce do podania

Mleko kokosowe wymieszać z płynnym miodem. Można dodać też odrobinę wody, jeśli całość jest dla nas zbyt gęsta (ja nie dodawałam, wolę gęsty pudding). Dodać nasionka chia i energicznie wymieszać. Przelać do szklanek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zmiksować na gładki mus mango. Wyciągnąć pudding z lodówki i wlać przygotowany mus. Wierzch udekorować owocami (np. borówkami). Smacznego! 🙂

f010d-chia-pudding

24 komentarze

Odpowiedz