5cc8f-muffiny-marchewkowe

 

Jeszcze kilka dni temu w Trójmieście było na tyle ciepło i przyjemnie, że zdecydowaliśmy spakować do pudełeczka muffiny marchewkowe z żurawiną, wsiąść do samochodu i drugie śniadanie zjeść w Sopocie na plaży. Cieszę się, że w końcu zaczynają pojawiać się pierwsze kwiaty i pąki, a ja mogę swój płaszcz, szalik i czapkę powoli (bardzo powoli, bo dziś pogoda już kiepska) chować na dno szafy. Wiosno, tęskniłam!

 

Muffiny marchewkowe bez glutenu
Składniki (na 12 muffinek):

50 g mąki gryczanej
90 g mąki jaglanej
40 g mąki kukurydzianej
100 g brązowego cukru (lub cukru brzozowego)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
1/2 szklanki oleju
180 g drobno startej marchewki
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki mleka (opcjonalnie)

04a3b-babeczki-w-sopocie

39e83-sopot

2ef1f-sopot

Mąki przesiewamy, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól – mieszamy. Do drugiej miski dodajemy olej, jajka i marchewkę – mieszamy. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy trochę mleka. Dorzucamy na koniec suszoną żurawinę i mieszamy. Przekładamy masę do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 minut. Studzimy na kratce, a następnie zabieramy ze sobą na wiosenny spacer 🙂 Smacznego!

0702a-wiosna-w-sopocie

a7381-marchewkowe-babeczki

10 komentarzy

Odpowiedz