e56b4-domowe-lody-waniliowe

Nie masz maszynki ani czasu, żeby co chwilę mieszać domowe lody podczas zamrażania, aby uniknąć kryształków lodu? Śpieszę więc z przepisem na najprostsze waniliowe lody, które przygotowuje się bez mieszania i maszynki. Potrzebujemy tylko trochę śmietanki, jajka, cukier i aromatyczną laskę wanilii (bądź domowy cukier waniliowy). Jutro ma być podobno piękna pogoda. Niczego nie sugeruję, ale ja idę chyba zrobić kolejną porcję – może tym razem spróbuję w innym wariancie smakowym 🙂

Domowe lody waniliowe (bez maszynki i mieszania) 

Składniki:
300 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
2 jajka (z pewnego źródła, sparzone)
100 g drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii (można zastąpić domowym cukrem z wanilią)
Na samym początku należy przygotować trzy miski. W jednej umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę, w drugiej białka, a w trzeciej żółtka. Śmietanę ubijamy. Do żółtek dodajemy ziarenka wanilii i połowę cukru (czyli 50 g) – miksujemy do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy następnie partiami pozostały cukier (50 g). Zawartości wszystkich trzech misek łączymy łyżką. Masę przekładamy do pojemnika z pokrywką i wkładamy na noc do zamrażarki. Gotowe! 🙂
 
017ec-lody-domowe-bez-mieszania-i-maszynki
5fca5-waniliowe-lody-domowe-najlepsze

12 komentarzy

Odpowiedz