86e49-tarta-cytrynowa-z-beza

Tarta dla miłośników cytrynowych smaków, bo z wyrazistym lemon curdem. Całość osładza efektowna włoska beza. Nie jest trudna w przygotowaniu, ale by wyszła idealna, musimy użyć termometru cukierniczego. Termometr możecie bez problemu dostać np. na Allegro albo przy odrobinie szczęścia w TK Maxx. Przy okazji przypominam Wam, że macie jeszcze tylko kilka dni na wysyłanie konkursowych zgłoszeń w konkursie z E.Wedel.

Cytrynowa tarta z włoską bezą

Składniki:

150 g masła
250 g mąki
szczypta soli
70 g cukru pudru
2 zółtka
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Krem cytrynowy:

3 jajka
1 szklanka cukru
sok z 2 cytryn
100 g masła

Włoska beza:

2 białka
70 ml wody
120 g cukru + 2 łyżki

f4c99-cytrynowa-tarta

Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy sól i posiekane na mniejsze kawałki masło – siekamy całość nożem. Dodajemy żółtka i całość sprawnie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 45 min. Po upłynięciu tego czasu rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, a następnie przenosimy na formę, odcinając niepotrzebne brzegi wałkiem (jeśli zostanie Wam trochę ciasta, możecie z reszty upiec np. tartaletki). Nakłuwamy ciasto miejscami widelcem. Wkładamy formę do lodówki do ponownego schłodzenia na ok. 45 min. Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub ryż (by obciążyć ciasto i zapobiec opadaniu brzegów). Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy ciasto do zarumienienia (ok. 15 min.). Odstawiamy do ostudzenia.

Czas na lemon curd (polecam przygotować dzień wcześniej). Jajka umieszczamy w misce, dodajemy cukier i sok z cytryny – mieszamy całość rózgą kuchenną. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą (tak by miska nie dotykała tafli wody). Podgrzewamy przez ok. 10 minut (co chwilę mieszając). Dorzucamy kawałki masła i podgrzewamy jeszcze kilka minut aż masa wyraźnie zgęstnieje (lemon curd gęstnieje jeszcze mocniej po schłodzeniu). Przecieramy krem przez sitko i odstawiamy do ostygnięcia.

06741-tarta-cytrynowa-2

I ostatni etap – beza włoska. W garnuszku umieszczamy 120 g cukru i 70 ml wody. Mocujemy też termometr cukierniczy. Wstawiamy garnuszek na mały gaz i podgrzewamy do momentu aż temperatura osiągnie 118 stopni (245 stopni Fahrenheita) – nie mieszamy w tym czasie syropu. W czasie gdy syrop dochodzi do odpowiedniej temperatury, ubijamy na sztywną pianę białka. Dodajemy stopniowo 2 łyżki cukru i ubijamy dalej. Gdy nasz syrop osiągnie już 118 stopni, przelewamy go powoli do białek, ciągle miksując. Białka powinny wyraźnie zwiększyć objętość i stać się lśniące. Ubijamy masę jeszcze przez ok. 5 minut, by masa nieco ostygła.

Na schłodzony spód tarty wykładamy lemon curd. Włoską bezą przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. Na koniec opiekamy bezę palnikiem. Gotowe! 🙂

7d9f5-tarta-cytrynowa

12 komentarzy

Odpowiedz