3bde5-granola-kokosowa-zdrowe-sniadanie

 

Domowa granola ma jeden, ogromny minus – znika zdecydowanie zbyt szybko, bo często wyjadana jest prosto ze słoiczka bez żadnych dodatków. Tym razem przyrządziłam granolę z dodatkiem dużej ilości wiórków i płatków kokosowych. Z podanych proporcji wychodzi spora puszka, która wystarczy na wiele śniadań. Należy dodać tylko ulubione owoce oraz jogurt naturalny i zdrowe śniadanie gotowe! 🙂

 

Kokosowa granola – zdrowe i szybkie śniadanie

Składniki:
3 szklanki (ok. 300 g) płatków owsianych górskich lub wieloziarnistych
(użyłam miksu owsianych, jęczmiennych, żytnich i pszennych)
3 łyżki otrębów
1/2 szklanki pestek dyni
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki suszonej żurawiny
3 łyżki jagód goji
1/2 szklanki orzechów ziemnych lub innych
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
3 łyżki wody
20 g płatków kokosowych

 

Miód, wodę i olej umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu aż całość się rozpuści. W misce umieszczamy płatki, otręby, pestki dyni, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika i orzechy. Mieszamy całość, a następnie wlewamy zawartość garnuszka. Łączymy i przekładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (rozkładamy równomiernie). Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 30 minut (mieszając co ok. 10 minut) – aż granola będzie całkowicie wysuszona. Studzimy w uchylonym piekarniku. Do upieczonej granoli dodajemy jeszcze suszoną żurawiną, płatki kokosowe i jagody goji – mieszamy. Całość przechowujemy w puszce lub słoiku i podajemy z ulubionymi dodatkami (np. jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami).

00026-granola-kokosowa-1

18 komentarzy

Odpowiedz