Mienta blog

Brie zapiekany z jabłkami i żurawiną

Uwielbiam połączenie sera pleśniowego i owoców, ale z jabłkiem wypróbowałam go po raz pierwszy. Z kwaskowatą żurawiną, lekko dosłodzoną daktylami i moimi ulubionymi jabłkami, rozpływający się w ustach ser tworzy świetne połączenie. Gorąco polecam :) Przepis pochodzi z bloga Facet i Kuchnia —>KLIK ser brie (200g) 3 jabłka szara reneta szklanka żurawiny (użyłam mrożonej) 5-6 wypestkowanych daktyli Medjool 1/4 łyżeczki suszonego tymianku pieprz Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do rondelka przekładamy żurawinę (nie rozmrażałam jej) wraz z pokrojonymi daktylami. Dusimy około 7-10 minut pod przykryciem. Na nieprzywieralnej patelni prażymy jabłka (na łyżce wody)  a gdy zmiekną doprawiamy je tymiankiem. Owoce przekładamy do formy do pieczenia. Na wierzch kładziemy ser, lekko go dociskając. Całość doprawiamy pieprzem. Pieczemy przez 12-14 minut. Smacznego :) Artykuł Brie zapiekany z jabłkami i żurawiną pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Szarlotka z marcepanem i truskawkami

Szarlotka to moje ulubione ciasto jesienno-zimowe, ale tak bardzo tęsknie już za wiosną i ciepłem, że gdy ostatnio piekłam ciasto na weekend, dodałam do niej truskawek. Urozmaiciłam ją także marcepanem, przez co było nieco słodsze, niż szarlotka którą piekę zazwyczaj. Myślę, że każdy znajdzie w tym wypieku coś co lubi :) 220 g mąki pszennej jasnej 80 g mąki pszennej chlebowej (może być 300 g zwykłej) 20 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżki jogurtu   6 średnich jabłek szara reneta szklanka mrożonych truskawek 200 g marcepanu łyżka cynamonu (używam cejlońskiego) opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka oraz truskawki. Posypujemy je cynamonem. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy na kwadrat o grubości około 4-5 mm. Marcepan rozwałkowujemy na taką samą […] Artykuł Szarlotka z marcepanem i truskawkami pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Ptysie z czekolada i pomarańczową kruszonką

Nie wiem czy ptysie to tradycyjny deser na Sylwestra, ale odkąd pamiętam na ostatnią noc roku przygotowuje właśnie taką słodką przekąskę. W tym roku trafiłam na wyjątkowy przepis. Ptysie z kruszonką! W dodatku pachnącą pomarańczami. Wypełnione czekoladą z pomarańczową nutą rozpływają się w ustach, są przepyszne :) Przepis pochodzi ze świetnej książki Moniki Waleckiej „Opowiadania drewnianego stołu”. ptysie: 125 g masła szklanka wody szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli kruszonka/skorupka: 50 g miękkiego masła 50 g brązowego cukru 50 g mąki pszennej skórka starta z całej pomarańczy mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o 85% zawartości kakao) 200 g śmietanki 30% łyżka masła 2 łyżki konfitury z pomarańczy ( w książce likier pomarańczowy) Przygotowujemy skorupkę na ptysie. Masło ucieramy z cukrem, dodajmy mąkę i skórkę pomarańczową. Gotową masę rozkładamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy bardzo cienko (ok 1 mm). Wkładamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy ciasto na ptysie. Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia (szybkim sposobem z książki, jest przełożenie masy do misy miksera i miksowanie, […] Artykuł Ptysie z czekolada i pomarańczową kruszonką pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Domowa musztarda z suszonymi pomidorami

Przyrządzenie domowej musztardy jest banalne proste i wbrew pozorom tańsze, niż kupienie gotowej. Za słoiczek dobrej musztardy np. z suszonymi pomidorami lub chili płaciłam około 10-13 zł. Robiąc ją sama zapłaciłam około 12 zł za 2 słoiczki, a octu i pasty z suszonych pomidorów wystarczy mi jeszcze na kolejne 4-5 słoiczków. Do tego musztarda wychodzi naprawdę pyszna i pikatna, czyli tak jak lubię :) Dodam, że musztarda najlepiej smakuje po kilku dniach, gdy smaki dobrze się przegryzą. na 2 słoiczki ok. 200 ml 9 łyżek białej gorczycy 8 łyżek octu z białego wina 6 łyżek wody (przegotowanej) na następny dzień: ok. 8 łyżek wody kopiasta łyżeczka miodu szczypta soli łyżka pasty z suszonych pomidorów Gorczycę zalewamy octem i wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień przekładamy do blendera i miksujemy stopniowo dolewając wody. Możecie zmiksować ją na gładko, lub do takiej konsystencji jak lubicie. Zmiksowaną doprawiamy miodem, solą i suszonymi pomidorami. Smacznego :) Artykuł Domowa musztarda z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Kremowa zupa porowo-ziemniaczana

Na zimowe mroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :) 4 pory (białe części) 6 małych ziemniaków mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku 2 ząbki czosnku spora szczypta soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Warzywa myjemy. Ziemniaki i obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora i cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wraz z ziołami podsmażamy w garnku, na maśle klarowanym. Po ok. 10 minutach gdy zmiękną zalewamy je bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przed miksowaniem wyciągam cześć ziemniaków, aby zostały w kawałkach. Smacznego :) Artykuł Kremowa zupa porowo-ziemniaczana pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Wesołych Świąt

Drodzy czytelnicy, życzę Wam Śniegu za oknem Ciepłego domu Kuchni pachnącej cynamonem Beztroskiego uśmiechu Kochanej osoby obok Czasu płynącego wolniej Wesołych Świąt! Artykuł Wesołych Świąt pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami

Pomidorowe bułeczki drożdżowe z soczewicą, nadają się na każdą okazję. Na zbliżające się święta mogą być podawane do barszczu, na nadchodzącego Sylwestra jako przegryzka. Smakują najmłodszym, więc będą dobre na wszelakie imprezy karnawałowe, albo poprostu na drugie śniadanie do szkoły. Polecam :) 250 g mąki orkiszowej jasnej 10 g drożdży 0/5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli 100 ml ciepłej wody 50 ml passaty pomidorowej 80 ml oleju (użyłam oleju z suszonych pomidorów)   0/5 czerwonej cebuli łyżka oleju z suszonych pomidorów 3 łyżki passaty pomidorowej 100 g czerwonej soczewicy 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów ząbek czosnku Drożdże mieszamy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżeczkę mąki, łyżkę ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy do mąki wraz z resztą składników i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojeia objętości. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, w podwójnej ilości wody (około 12 minut). Odstawiamy do ostudzenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ją do soczewicy, wraz z passatą i suszonymi pomidorami. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Rozsmarowujemy na nim farsz. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok. 2 cm kawałki, które układamy na […] Artykuł Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową i żurawiną

Idealne babeczki na święta. Słodkie i sycące, więc z pewnością starczy ich dla wszystkich gości. Z kruchego ciasta na ciasteczka, z masą czekoladowo-orzechową, która pachnie piernikiem. Z dodatkiem kwaśnej żurawiny, stanowi pyszną kompozycję. Połączenie kruchego ciasta na ciasteczka, z pachnącą piernikiem masą czekoladowo-orzechową. Całość przełamana lekko kwaśną żurawiną. Z małym pomocnikiem przygotowałam je w mgnieniu oka :) ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka łyżka serka naturalnego lub śmietany   łyżeczka masła do wysmarowania formy łyżeczka kaszy manny do wysypania formy   40 g czekolady gorzkiej lub mlecznej łyżka kakao 2 białka 40 g cukru pudru 20 g zmielonych dowolnych orzechów 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości garść żurawiny (np. mrożonej) cukier puder do posypania gotowych babeczek Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i serek, zagniatamy na gladkie ciasto. Przekładamy je na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto  dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Rozwałkowujemy większe i wykrawamy z niego 12 krążków o średnicy około 10 cm. Z mniejszego kawałka wycinamy ciasteczka w świątecznych kształtach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną mieszamy z łyżką kakao. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. […] Artykuł Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową i żurawiną pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Jaglane kuleczki kokosowe

Zdrowa i szybka słodka przekąska, nie tylko na święta. Bez cukru i bez glutenu. Podczas przygotowania jaglanki na śniadanie, bądź kaszy do obiadu, warto ugotować trochę więcej . Wtedy przygotowanie tych kuleczek zajmie nam niewiele czasu. Kuleczki przygotowywałam na szybko i „na oko”, więc nie podam Wam proporcji co do grama. Jeśli masa będzie za rzadka dodajcie więcej wiórków lub włóżcie ją na dłużej do lodówki, a jeśli za gęsta dodajcie więcej mleczka. kopiasta szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 5-6 łyżek wiórkow kokosowych 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego   wiórki kokosowe i puder truskawkowy do obtoczenia Mleczko podgrzewamy z olejem, aż ten się rozpuści. Dodajemy do przestudzonej kaszy, wraz z wiórkami i resztą składników. Miksujemy na gładką mase i odstawiamy ją do lodówki na 15 minut. Formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych lub pudrze truskawkowym. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Smacznego :) Artykuł Jaglane kuleczki kokosowe pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Beza z kremem kawowo- cynamonowym i pomarańczami

Idealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli   250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej   pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęsta, klejąca i błyszcząca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białka, tworząc 3 krążki (2 płaskie i 1 mniejszy, może być nieco szpiczasty). Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Mascarpone miksujemy z konfiturą, cynamonem i kawą rozpuszczalną. Pomarańczę filetujemy i przekładamy na nieprzywieralną patelnię. Dodajemy sok który wyciskamy z pozostałej części pomarańczy, oraz miód cynamonowy (opcjonalnei inny + sporą szczyptę cynamonu). Podsmażamy chwilę, aż masa zgęstnieje a owoce przesiąkną smakiem miodu. Na pierwszy krążek wystudzonej bezy nakładamy połowę masy kawowo-cynamonowej. Przykrywamy drugim krążkiem, […] Artykuł Beza z kremem kawowo- cynamonowym i pomarańczami pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Pasztet jaglany z cukinią i suszonymi pomidorami

Jestem fanką wegetariańskich pasztetów i piękę je bardzo często. Nawet mięsożercom smakują bardziej, niż tradycyjne mięsne pasztety. Przepis pochodzi z książki „Jaglany detoks…kolejny krok” Marka Zaremby,z moimi niewielkimi zmianami. Wyszedł bardzo aromatyczny i kremowy, polecam :) 100 g czerwonej soczewicy 0/5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka mielonego siemiania lnianego średnia cukinia marchewka mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6-7 łyżek pasty z suszonych pomidorów 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 0/5 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/4 łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. Marchewkę i cukinię ścieramy na drobnej tarce. Cebule i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Zeszkloną przekładamy do miski z kaszą. Dodajemy jeszcze trochę oliwy na patelnię i podsmażamy cukinię, dodajemy marchewkę, czosnek i szuszone pomidory i wszystko dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przecier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie przestudzone składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy i dodajemy resztę oliwy. Ja powstałą masę lekko miksujemy i przekłądamy do keksówki. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Pasztet jaglany z cukinią i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Czekoladowo-orzechowa tarta z jabłkami i granatem

Moja ulubiona masa do kruchej tarty, to właśnie ta czekoladowo-orzechowa. Niezawodny babciny przepis. Pierwszy raz postanowiłam wzbogadzić przepis o jabłka i granat. To naprawdę świetne połączenie, tarta rozeszła się w błyskawicznym tempie. Jeden kawałeczek jest bardzo sycący, więc to świetny przepis, żeby ciasto upiec na święta dla większej ilości osób. 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany   2 białka 80 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 75 g orzechów włoskich 25 g orzechów laskowych duże jabłko skórka starta z połowy pomarańczy pestki granatu Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem, po czym dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części (70% i 30%). Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie mielimy orzechy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztwyno. Roztopioną czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Formę na tartę (o średnicy 28-30 cm) wykładamy rozwałkowanym, większym kawałkiem ciasta. Na cieście rozsmarowujemy masę czekoladowo-orzechową, posypujemy ją skórką z pomarańczy, a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki, umyte i obrane jabłko. Z mniejszego kawałka ciasta wycinamy gwiazki, […] Artykuł Czekoladowo-orzechowa tarta z jabłkami i granatem pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Dyniowo-pomarańczowe cupcakes

Babeczki dyniowe to mój hit tej jesieni. Aromatyczne, pachnące cynamonem i wilgotne. Nie za słodkie, świetnie komponują się z kawą i każdą herbatą. Z kremem dyniowo-pomarańczowym to już prawdziwa deserowa rozkosz :) Dodałam do nich puplę owocowo-warzywną, która została mi po wyciskaniu soku na śniadanie. Nie lubię gdy się marnuje, więc zawsze staram się ją do czegoś wykorzystać. 8 sztuk: 60 g masła 30 g cukru kokosowego 4 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy 130 g puree z dyni 50 g pulpy owocowo-warzywnej powstałej po wyciskaniu soku (lub startej marchewki) 170 g mąki pszennej pół łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 8 łyżeczek konfitury z pomarańczy krem: 200 g maskarpone łyżka puree z dynii łyżka konfitury z pomarańczy łyżeczka startej skórki z pomarańczy Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, puree, pulpę i ponownie miksujemy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Miksujemy na gładko. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta oraz łyżeczce konfitury. Przykrywamy je jeszcze jedną łyżką ciasta. Całość pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone miksujemy z konfiturą, puree i skórką z pomarańczy. Przekładamy do rękawa cukierniczego […] Artykuł Dyniowo-pomarańczowe cupcakes pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Gofry dyniowo-serowe

Gofry nie muszą być przesłodzone i niezdrowe. Moja wersja nadaje się nawet na śniadanie, a do tego smakuje wyśmienicie :) 3 łyżki puree z dynii 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka szklanka mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy do podania (lub inne dowolne dodatki): mleczko kokosowe gruszka pomarańcza puder truskawkowy syrop klonowy Składniki mieszamy na gładką masę. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe smarujemy gęstym mleczkiem kokosowym i podajemy ze świeżymi owocami. Możemy polać syropem klonowym i posypać pudrem truskawkowym. Smacznego :) Artykuł Gofry dyniowo-serowe pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Rozgrzewający napój na zimę

Co prawda do kalendarzowej zimy jeszcze trochę czasu zostało, ale w tym roku mrozy nadeszły szybciej niż się spodziewałam. W pamięci mam zeszłoroczną długą, złotą jesień, a potem niesamowicie ciepłą Wigilię. A teraz w połowie listopada spadł śnieg i najprzyjemniejszym zajęciem jest lenistwo pod kocem, z ulubioną książką i kubkiem rozgrzewającego napoju :) Taki napar piję nawet kilka razy dziennie, głównie ze względu na to, że pomaga złagodzić bóle gardła. A te, przez przewlekłe zapalenie zatok nie chcą mnie opuścić. Czasem podczas zaparzania, dodaję także białą albo zieloną herbatę, ale w wiekszości przypadków wystarczają mi same cytrusy, imbir i mój ukochany cynamon. Na 500 ml wody: laska cynamonu ok. 2-3 cm kawałek imbiru 2-3 plasterki pomarańczy 2-3 plasterki cytryny opcjonalnie 2 torebki ekologocznej białej lub zielonej herbaty łyżeczka miodu Imbir dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Cytrusy wyparzamy i kroimy na plasterki. Wszystko przekładamy do imbryczka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy na 5 minut. Przelewamy do kubków, a gdy napar trochę przestygnie możemy posłodzić go miodem. Na zdrowie :) Artykuł Rozgrzewający napój na zimę pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła

Połowa listopada a ja o zimie? A no właśnie…coś szybko odwiedziła nas w tym roku. Mróz i śnieg towarzyszyły nam w ostatni weekend, więc postanowiliśmy się wybrać na działkę i porozwieszać na drzewach karmę dla ptaków. Trzeba dbać o najmniejszych :) Zostawiam Was z kiloma jesienno-zimowymi kadrami, a jutro zapraszam po przepis na rozgrzewający napój, który skutecznie umili każdemu chłodniejsze dni. Artykuł Hu! Hu! Ha! Nasza zima zła pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Tosty francuskie ze śliwkami

Leniwe weekendowe śniadania na słodko to moja specjalność. Uwielbiam gorące jaglanki, puszyste placuszki lub pachnące na pół osiedla tosty francuskie. Tym razem mam dla Was wersję tostów z podsmażonymi w miodzie śliwkami. Kto chciałby tak rozpocząć dzień? :) mała chałka lub połowa dużej 2 jajka 3/4 szklanki mleka pół łyżeczki cynamonu łyżeczka miodu 2 łyżki płatków migdałów   masło klarowane do smażenia   8-10 śliwek łyżka miodu cynamonowego Chałkę kroimy na grube kromki. Obtaczamy je w jajku rozmieszanym z mlekiem, miodem i cynamonem. Z jednej strony posypujemy  płatkami migdałów. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy tosty aż będą rumiane z obu stron. Na drugiej patelni rozpuszczamy miód i podmsażamy na nim umyte, wypestkowane śliwki. Podajemy na ciepło z tostami. Smacznego :) Artykuł Tosty francuskie ze śliwkami pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Babeczki jajeczne z warzywami i tuńczykiem

Wymieszać kilka składników w misce, przelać do foremek i do piekarnika. Takie to proste. Babeczki jajeczne z dodatkami, które możemy dobrać według własnego gustu świetnie nadają się na śniadanie, obiad lub kolację. Ja wraz z zestawem ulubionych surówek podałam je na obiad  i okazały się być bardzo sycącym daniem, polecam :) 6 jajek 2 łyżki jogurtu pół żółtej papryki duży pomidor puszka tuńczyka w kawałkach pol pęczka szczypiorku mała dymka 50 g parmezanu sól i pieprz łyżeczka oliwy do natłuszczenia foremek Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i przyprawami. Dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone w kosteczkę warzywa i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Ścieramy paremezan, dodajemy go do masy i mieszamy. Przelewamy do foremek na babeczki i pieczemy około 30 minut. Smacznego :) Artykuł Babeczki jajeczne z warzywami i tuńczykiem pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowa

Nie jest to najbardziej dietetyczny deser na świecie, to z pewnością ;) Ale od czasu do czasu warto skusić się na przyrządzenie takiej bomby kalorycznej. Ja przyrządziłam deser dla czekoladolubnych gości i to był strzał w dziesiątkę, polecam. Przepis pochodzi z książki „Moja kuchnia bez glutenu”—>KLIK. ciasto: 200 g mąki gryczanej jajko 15 g mielonych migdałów 100 masła 40 g cukru pudru (użyłam trzcinowego) 30 g gorzkiej czekolady karmel: 300 ml śmietanki 30% 45 g masła 1/4 łyżeczki soli 200 g drobnego cukru ganasz: 200 g gorzkiej czekolady (użyłam surowej) 180 ml śmietanki 30% 30 g masła Przygotowujemy ciasto. Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę, jajko i mielone migdały. Zagniatamy na gładkie ciast i schładzamy je w lodówce przez 20 minut. Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę na tartę(o średnicy 30cm). Schładzamy jeszcze 15 minut, po czym pieczemy ok. 15-17 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią spód tarty. Odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy karmel. Na nieprzywieralnej patelni lub w garnku podgrzewamy cukier. W drugim naczyniu podgrzewamy śmietankę. Gdy cukier rozpuści się i będzie złocisty, zdejmujemy go z ognia i dodajemy do niego śmietankę, cały czas mieszając. Ponownie ustawiamy na ogień i mieszammy, aż masa […] Artykuł Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowa pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Makaron z pesto, twarożkiem, pomidorami i malinami

Jeden z zaległych przepisów z końcówki lata. Na upartego można jeszcze przygotować to danie używając innej odmiany pomidorów i rozmrożonych malin :) 200 g makaronu rurki łyżka zielonego pesto dobrej jakości 2 pomidory malinowe garść malin 120 g naturalnego twarożku z ziołami 2 łyżki mieszanki ziaren łyżka posiekanego szczypiorku Makaron gotujemy al dente. Gorący mieszamy z pesto. Podajemy z malinami, pokrojonymi pomidorami i twarożkiem. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i ziarnami. Smacznego :) Artykuł Makaron z pesto, twarożkiem, pomidorami i malinami pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

„Razem w kuchni” Zosia Cudny – recenzja książki

Zapraszam na recenzję książki :) Razem w kuchni Przepisy do wspólnego gotowania z dziećmi Zosia Cudny wydawnictwo REBIS twarda oprawa, 320 stron Minęły prawie dwa lata od wydania pierwszej książki Zosi Cudny, autorki popularnego bloga Make Cooking Easier. Czas tak szybko leci, i proszę mam przed sobą kolejną książkę tej zdolnej dziewczyny. Recenzję pierwszej książki przeczytacie tu—>KLIK , dodam tylko, że w dalszym ciągu jest to jedna z moich ulubionych książek. A co znajdziemy w najnowszym wydaniu? Przepisów jest tu aż 90, więc niemal 2 razy więcej niż wcześniej. Za to, tym razem zdjęcia z przygotowania krok po kroku znajdziemy tylko przy kilku. Mi to nie przeszkadza, bo najważniejsze dla mnie jest to, że do każdej receptury jest zdjęcie. A te jak zawsze są piękne. Książka została podzielona na kilka rozdziałów: Razem w kuchni Śniadanie Witaj, szkoło! Nie lubię warzyw Zupa to podstawa Mamo, pić! Podwieczorek Czas na piknik Moje urodzinki Czas dla mamy! Podziękowania Przeliczniki kuchenne Indeks potraw We wstępie Zosia pięknie wprowadza nas w w tematykę książki i zachęca do zaangażowania dzieci do pomocy w kuchni. Każdy rodzic wie, że gotowanie z maluchami to wyzwanie, ale dowiemy się dlaczego warto to robić .To, że możemy je czegoś nauczyć […] Artykuł „Razem w kuchni” Zosia Cudny – recenzja książki pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Zapiekanka z cukinii i mozzarelli

Szybka zapiekanka z jednym z moich ulubionych warzyw, czyli cukinią. Z dodatkiem mozzarelli, parmezanu i chrupiącej panierki przyrządza się bardzo łatwo i świetnie smakuje. Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki „Moja kuchnia wege” Audrey Cosson—>KLIK. 2 średnie cukinie 150 g tartej mozzarelli 40 g tartego parmezanu łyżka oliwy sól i pieprz kruszonka: pół bułki (ok. 35 g) 20 g orzeszków piniowych 10 g startego parmezanu poł łyżeczki skórki startej z cytryny łyżeczka oliwy Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm. Podsmażamy ją na oliwie aż zmięknie. W naczyniu żarodopornym układamy warstwę cukinii, mozzarelli i parmezanu. Posypujemy je solą i pieprzem i przygotowujemy w ten sposób kolejne warstwy. Bułkę wraz z orzeszkami, skórką z cytryny i parmezanem wkładamy do malaksera i miksujemy na kruszonkę. Posypujemy nią wierzch zapiekanki i polewamy odrobiną oliwy. Całość pieczemy około 20-25 minut. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka z cukinii i mozzarelli pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Babeczki dyniowe z morelą

Nie jestem pewna czy jakiekolwiek inne wypieki smakują mi tak bardzo jak te z dodatkiem dyni. A babeczki dyniowe z domową konfiturą z moreli wyszły obłędne. Dobrze, że miałam świadków podczas gdy je przyrządzałam, bo gdyby było inaczej obawiam się, że mogłabym zjeść wszystkie i nie przyznać się, że coś dobrego było na deser ;) 8 sztuk: 60 g masła 30 g cukru kokosowego 4 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy 180 g puree z dyni 150 g mąki pszennej 30 g mielonych migdałów pół łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 8 łyżeczek niesłodzonej konfitury z moreli (użyłam takiej—>KLIK, możecie też dodać pokrojone jabłko lub pomarańczę) Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz puree i ponownie miksujemy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Miksujemy na gładko. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta oraz łyżeczce konfitury. Przykrywamy je jeszcze jedną łyżką ciasta. Całość pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :)   Artykuł Babeczki dyniowe z morelą pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

„Moja kuchnia wege” I „Moja kuchnia bez glutenu” – recenzja

Zapraszam na recenzję książek:) Moja kuchnia wege. Sprawdzone przepisy na wyśmienite potrawy Audrey Cosson Wydawnictwo Buchmann twarda oprawa, 142 strony Moja kuchnia bez glutenu. Sprawdzone przepisy na wyśmienite potrawy Coralie Ferreira Wydawnictwo Buchmann twarda oprawa, 140 stron Nie bez powodu recenzuję dwie książki w jednym wpisie. Stanowią one spójną serię, i chociaż autorzy przepisów oraz zdjęć są różni, to zamysł jest ten sam, a strona wizualna podobna. Gdy książki trafiły w moje ręce, od razu się zachwyciłam—>KLIK. Piękne wydania, w dużym formacie, z twardą oprawą. Czytelny skład, zdjęcia do każdego przepisu. Po prostu lubię to :) Już nie wspominam nawet o tematyce, bo przecież kuchnia wege i bezglutenowa to właśnie to, co smakuje mi najbardziej! W każdej z pozycji znajdziemy czytelny spis treści, oraz wstęp wprowadzający nas w realia obu z tych diet. W książce „wege” dowiemy się jakie produkty są niezbędne , co zrobić by wegetarianizm nie kojarzył się z synonimem rezygnacji, a kojarzył się z otwartością na nowości. Autorka sugeruje w jakich miejscach robić zakupy, oraz przedstawia przewodnik po sezonowych warzywach. Nie zabrakło tu też podstawowych przepisów na samodzielne przyrządzenie kiełków czy mleka roślinnego. Z kolei w książce „bez glutenu” we wstępie dowiemy się podstaw takich jak, czym […] Artykuł „Moja kuchnia wege” I „Moja kuchnia bez glutenu” – recenzja pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Tosty francuskie nadziewane pomarańczami

Bez wątpienia tosty francuskie to nasze ulubione weekendowe śniadania. A po całym tygodniu jedzenia lekkich owsianek, smakują jeszcze lepiej ;) Nadziewane pomarańczami pachną nieziemsko. Na zewnątrz przyrumienione, niemal chrupiące, wewnątrz rozpływające się w ustach i delikatne. Bardzo polecam na jesienne śniadanie i nie tylko! chałka 2 pomarańcze 2 łyżki niesłodzonej konfitury z pomarańczy   pół szklanki mleka  jajka łyżka mielonych migdałów pół łyżeczki cynamonu   2 łyżki masła klarowanego do smażenia łyżka soku z pomarańczy łyżeczka miodu cynamonowego   opcjonalnie do podania mus truskawkowy i puder truskawkowy Chałkę kroimy w około 0,5-1 cm kromki. Pomarańcze filetujemy i koimy na mniejsze kawałeczki. Połowę kromek smarujemy niewielką ilością konfitury i na wierzchu układamy cząstki pomarańczy. Przykrywamy resztą kromek. Kanapki obtaczamy w jajku rozmieszanym z mlekiem, migdałami i cynamonem. Na patelni roztapiamy masło z miodem i sokiem z pomarańczy. Tosty smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Opcjonalnie podajemy z musem i pudrem truskawkowym lub dowolną konfiturą bądź jogurtem. Smacznego :) Artykuł Tosty francuskie nadziewane pomarańczami pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i oscypkiem

Nie wszystkie dania obiadowe muszą być u mnie niskokaloryczne i super fit ;) Szczególnie jesienią i zimą, gdy organizm domaga się czegoś sycącego i rozgrzewającego. Wtedy zapiekanka ziemniaczana zawsze przychodzi z pomocą. Z wędzonym łososiem, beszamelem, musztardą i oscypkiem, które komponują się ze sobą wyśmienicie. Danie jest łatwe do zrobienia, dlatego polecam wypróbować :) 3-4 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków ok. 120 g łososia wędzonego na gorąco łyżka posiekanego szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sos: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki masła łyżka mąki spora szczypta gałki muszkatołowej spora szczypta czarnego mielonego pieprzu dodatkowo: łyżka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny pół dużego oscypka szczypta pieprzu W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki oraz kawałki wędzonego łososia. Posypujemy je ziołami i mieloną papryką. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką energicznie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje doprawiamy pieprzem, gałką i wylewamy na ziemniaki. Następnie to samo robimy z musztardą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki oscypka i posypujemy go pieprzem. Całość pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i oscypkiem pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Herbata TET, ideał na jesień

Nigdy nie wypijam takich ilości herbaty jak jesienią. To właśnie ten czas, gdy mam ochotę rozgrzewać sie za jej pomocą od rana do wieczora. Rano, gdy wracam zmarznięta z przedszkola, po południu, gdy pracując przy komputerze dobrze jest popijać coś dobrego, lub wieczorem gdy leżę pod kocem z dobrą ksiażką, bądź oglądam kolejny odcinek skandynawskiego kryminału. Kubek gorącej herbaty z cytryną lub miodem wręcz wskazany. Ostatnio przetestowałam liściastą angielską herbatę TET Lord Grey i chciałabym podzielić się z Wami moją opinią. Herbata jest mieszanką wyselekcjonowanych herbat o szczególnie dużych liściach z prowincji Assam. Herbaty  z tej prowincji posiadają ciemną barwę i charakterystyczny nasycony smak. Mieszankę dopełnia świeży aromat bergamotki. Przyznam szczerze, że chociaż uwielbiam wszystkie herbaty, to najcześciej pijam białą i zieloną. Ale jak ta herbata pachnie! Już po otwarciu opakowania wiedziałam, że postawię ją na półce z najczęściej używanymi herbatkami. Aby napój smakował jak należy, ważne jest aby prawidłowo go przygotować. Zawsze używam przefiltrowanej wody i polecam robić tak samo. Czarna herbata powinna być parzona przez 3-5 minut w 98 stopniach, więc po zagotowaniu wody odstawiam ją na około minutę i dopiero używam do parzenia. Na 200 ml wody wystarczy nam łyżeczka suszu. Najlepiej wsypać ją do zaparzacza i […] Artykuł Herbata TET, ideał na jesień pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną

Delikatne i puszyste drożdżówki z ciasta, które przyrządza się dzień wcześniej, smakują inaczej niż te tradycyjne wypieki. Kto raz spróbuje takich brioszek, będzie o nich myślał jeszcze długo :) Dziś mam dla Was jesienną wersję z dynią, kwaśnymi antonówkami, żurawiną i słodkim mleczkiem. Przygotujcie na weekend i koniecznie podzielcie się nimi z najbliższymi :) 80 g masła 50 ml mleka 5 g suchych drożdży 250 g mąki 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli roztrzepane jajko łyżka śmietany 12% łyżka soku z pomarańczy   2 łyżki puree z dyni ok. 150 g zagęszczonego słodzonego mleczka 2 jabłka (antonówka albo szara reneta) garść żurawiny (użyłam mrożonej) Masło z mlekiem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą ( mleko nie powinno być gorące). Mąkę mieszamy z cukrem i solą. W środku tworzymy dołek i dodajemy mieszankę z mlekiem, a także resztę składników na ciasto. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień ciasto wyrabiamy przez 5 minut a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm. Rozsmarowujemy na nim pure z dynii, polewamy mleczkiem i rozkładamy pokrojone w kosteczkę jabłko, a następnie posypujemy żurawiną—>KLIK. Ciasto zwijamy jak roladę i […] Artykuł Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Dyniowe placuszki z duszonymi w miodzie jabłkami

Idealne jesienne, późne, weekendowe śniadanie? Prosze bardzo :) Pachnące, puszyste placuszki dyniowe z duszonymi w cynamonowym miodzie jabłkami. Do tego trochę słońca za oknem i dzień na pewno będzie udany :) 200 g puree z dyni* 1,5 szklanki mąki owsianej bg 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu cynamonowego 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia 0/5 lyżeczki cynamonu 3-4 łyżki soku pomarańczowego łyżeczka masła klarowanego   2 duże jabłka (np. golden delicious) pół łyżeczki masła klarowanego łyżka miodu cynamonowego (polecam ten —>KLIK) Puree z dyni miksujemy z jajkami, miodem, sokiem i jogurtem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła, smażymy niewielkie placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. W międzyczasie myjemy jabłka, obieramy je, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i przekładamy je na rozgrzaną nieprzywieralną patelnię. Dodajemy miód i masło po czym dusimy około 6-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe placuszki podajemy z jabłkami. Smacznego :) * Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, myjemy, oczyszczamy z pestek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości (przez ok. godzinę). Po tym […] Artykuł Dyniowe placuszki z duszonymi w miodzie jabłkami pochodzi z serwisu Mienta blog.

Mienta blog

Marchewkowo-jabłkowe ciasto z gruszkami (bez glutenu)

Przyszła jesień i nie ma nic przyjemniejszego jak w wolnej chwili usiąść pod kocem, z kubkiem ulubionej kawy i kawałkiem pachnącego ciasta na talerzu —>KLIK :) 1 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0/5 szklanki mąki kasztanowej 0/5 szklanki mąki gryczanej 0/5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych bg 2 łyżki surowego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 szklanki cukru palmowego łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 średnie marchewki (drobno starte) 0/5 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 0/5 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki powidła jabłkowego bez cukru duża gruszka Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodając olej, sok i powidło. Dodajemy suche składniki i mieszamy do powstania gładkiej masy. Dodajemy startą marchewke i mieszamy. Gruszkę kroimy w kosteczkę. Czesć dodajemy do ciasta, mieszamy i wylewamy do formy (o wymiarze 22cmx33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Resztą posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Marchewkowo-jabłkowe ciasto z gruszkami (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog.