Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowa | Mienta blog
Bezglutenowe, Ciasta i torty

Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowa

Nie jest to najbardziej dietetyczny deser na świecie, to z pewnością ;) Ale od czasu do czasu warto skusić się na przyrządzenie takiej bomby kalorycznej. Ja przyrządziłam deser dla czekoladolubnych gości i to był strzał w dziesiątkę, polecam.

Przepis pochodzi z książki „Moja kuchnia bez glutenu”—>KLIK.

tarta czekoladowo karmelowa 1 - Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowa

ciasto:

  • 200 g mąki gryczanej
  • jajko
  • 15 g mielonych migdałów
  • 100 masła
  • 40 g cukru pudru (użyłam trzcinowego)
  • 30 g gorzkiej czekolady

karmel:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 45 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g drobnego cukru

ganasz:

  • 200 g gorzkiej czekolady (użyłam surowej)
  • 180 ml śmietanki 30%
  • 30 g masła

tarta czekoladowo karmelowa 2 - Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowatarta czekoladowo karmelowa 3 - Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowa

Przygotowujemy ciasto.

Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę, jajko i mielone migdały.

Zagniatamy na gładkie ciast i schładzamy je w lodówce przez 20 minut.

Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę na tartę(o średnicy 30cm).

Schładzamy jeszcze 15 minut, po czym pieczemy ok. 15-17 minut.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią spód tarty. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy karmel.

Na nieprzywieralnej patelni lub w garnku podgrzewamy cukier. W drugim naczyniu podgrzewamy śmietankę.

Gdy cukier rozpuści się i będzie złocisty, zdejmujemy go z ognia i dodajemy do niego śmietankę, cały czas mieszając.

Ponownie ustawiamy na ogień i mieszammy, aż masa będzie jednolita. Dodajemy kawałki masła z solą i cały czas mieszając gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Karmel wylewamy na tartę i odstawiamy aż przestygnie.

Przygotowujemy ganasz.

Posiekaną czekoladę i masło przekładamy do miski. Śmietankę zagotowujemy i wlewamy do pozostałych skłądników.

Miskę przykrywamy na 5 minut, po czym skłądniki mieszamy aż powstanie krem i jednolitej konsystencji.

Przelewamy go na tartę, wyrównujemy i odstawiamy na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)

tarta czekoladowo karmelowa 4 - Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowatarta czekoladowo karmelowa 5 - Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowa

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj