Mienta blog
Kopytka z soczewicą i pomidorami
Gotowe przetworzone dania kiedyś często były gościem w mojej kuchni. Na szczęście te czasy kilka lat temu przeminęły, nauczyłam się gotować z naturalnych składników i sklepowe działy z przetworzonymi daniami omijam szerokim łukiem. Jednak czasami bywają dni gdy wracam z pracy tak zmęczona i głodna, że chciałabym przygotować pyszny obiad w najszybszy możliwy sposób. Wtedy zdarza mi się kupić gotowe kopytka i podać je tak jak dziś Wam przedstawiam. Najlepiej byłoby przyrządzić je samemu, ale jeśli nie macie na to czasu, to poszukajcie takich, których skład nie przyprawia o zawał na miejscu ;) A samo danie jest tak pyszne, że polecam wypróbować :) 500 g gotowych kopytek puszka soczewicy gotowanej na parze pół niewielkiej cebuli 2 duże pomidory malinowe 8-10 plasterków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mieszanki pestek (np. słonecznika i dyni) łyżka posiekanego szczypioru łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki łyżeczka bazylii cytrynowej sól i pieprz do smaku łyżeczka masła klarowanego Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory malinowe, odsączoną soczeicę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy kopytka. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Posypujemy ziarnami. Smacznego :) Artykuł Kopytka z soczewicą i pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog.