Przyszła jesień i nie ma nic przyjemniejszego jak w wolnej chwili usiąść pod kocem, z kubkiem ulubionej kawy i kawałkiem pachnącego ciasta na talerzu —>KLIK :)
- 1 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
- 0/5 szklanki mąki kasztanowej
- 0/5 szklanki mąki gryczanej
- 0/5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych bg
- 2 łyżki surowego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0/5 szklanki cukru palmowego
- łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 2 średnie marchewki (drobno starte)
- 0/5 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 0/5 szklanki soku pomarańczowego
- 3 łyżki powidła jabłkowego bez cukru
- duża gruszka
Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodając olej, sok i powidło.
Dodajemy suche składniki i mieszamy do powstania gładkiej masy.
Dodajemy startą marchewke i mieszamy.
Gruszkę kroimy w kosteczkę.
Czesć dodajemy do ciasta, mieszamy i wylewamy do formy (o wymiarze 22cmx33cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Resztą posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Smacznego :)
4 komentarze
Oj tak, takie ciasto sprawi, że nawet najpochmurniejszy dzień stanie się przyjemniejszy :)
Mam nadzieję, że komuś poprawi dzień :)
Lista składników imponująco zdrowa a ciacho wygląda rewelacyjnie, sernik odpada w przedbiegach :)
Dziękuję :) Ale sernik przepyszny! Jeszcze do jutra będziemy się nim zajadać :)