Marchewkowo-jabłkowe ciasto z gruszkami (bez glutenu) | Mienta blog
Bezglutenowe, Ciasta i torty

Marchewkowo-jabłkowe ciasto z gruszkami (bez glutenu)

Przyszła jesień i nie ma nic przyjemniejszego jak w wolnej chwili usiąść pod kocem, z kubkiem ulubionej kawy i kawałkiem pachnącego ciasta na talerzu —>KLIK :)

marchewkowo jablkowe ciasto z gruszkami bez glutenu 1 - Marchewkowo-jabłkowe ciasto z gruszkami (bez glutenu)

  • 1 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 0/5 szklanki mąki kasztanowej
  • 0/5 szklanki mąki gryczanej
  • 0/5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych bg
  • 2 łyżki surowego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0/5 szklanki cukru palmowego
  • łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 2 średnie marchewki (drobno starte)
  • 0/5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 0/5 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki powidła jabłkowego bez cukru
  • duża gruszka

marchewkowo jablkowe ciasto z gruszkami bez glutenu 3 - Marchewkowo-jabłkowe ciasto z gruszkami (bez glutenu)

Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodając olej, sok i powidło.

Dodajemy suche składniki i mieszamy do powstania gładkiej masy.

Dodajemy startą marchewke i mieszamy.

Gruszkę kroimy w kosteczkę.

Czesć dodajemy do ciasta, mieszamy i wylewamy do formy (o wymiarze 22cmx33cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Resztą posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).

Smacznego :)

marchewkowo jablkowe ciasto z gruszkami bez glutenu 4 - Marchewkowo-jabłkowe ciasto z gruszkami (bez glutenu)

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

4 komentarze

  • Skomentuj gin 07/10/2016 at 00:57

    Oj tak, takie ciasto sprawi, że nawet najpochmurniejszy dzień stanie się przyjemniejszy :)

    • Skomentuj Mienta 07/10/2016 at 17:58

      Mam nadzieję, że komuś poprawi dzień :)

  • Skomentuj Endżi 07/10/2016 at 15:15

    Lista składników imponująco zdrowa a ciacho wygląda rewelacyjnie, sernik odpada w przedbiegach :)

    • Skomentuj Mienta 07/10/2016 at 17:57

      Dziękuję :) Ale sernik przepyszny! Jeszcze do jutra będziemy się nim zajadać :)

    Komentuj