Na zimowe mroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :)
- 4 pory (białe części)
- 6 małych ziemniaków
- mała cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- łyżeczka lubczyku
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- spora szczypta soli i pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Warzywa myjemy.
Ziemniaki i obieramy i kroimy w kosteczkę.
Pora i cebulę kroimy w piórka.
Wszystkie warzywa wraz z ziołami podsmażamy w garnku, na maśle klarowanym.
Po ok. 10 minutach gdy zmiękną zalewamy je bulionem.
Gotujemy około 25 minut, miksujemy po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ja przed miksowaniem wyciągam cześć ziemniaków, aby zostały w kawałkach.
Smacznego :)
Brak komentarzy