Idealne jesienne, późne, weekendowe śniadanie? Prosze bardzo :) Pachnące, puszyste placuszki dyniowe z duszonymi w cynamonowym miodzie jabłkami. Do tego trochę słońca za oknem i dzień na pewno będzie udany :)
- 200 g puree z dyni*
- 1,5 szklanki mąki owsianej bg
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu cynamonowego
- 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia
- 0/5 lyżeczki cynamonu
- 3-4 łyżki soku pomarańczowego
- łyżeczka masła klarowanego
- 2 duże jabłka (np. golden delicious)
- pół łyżeczki masła klarowanego
- łyżka miodu cynamonowego (polecam ten —>KLIK)
Puree z dyni miksujemy z jajkami, miodem, sokiem i jogurtem.
Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła, smażymy niewielkie placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę.
W międzyczasie myjemy jabłka, obieramy je, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i przekładamy je na rozgrzaną nieprzywieralną patelnię.
Dodajemy miód i masło po czym dusimy około 6-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gotowe placuszki podajemy z jabłkami.
Smacznego :)
* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.
Dynie kroimy na niewielkie kawałki, myjemy, oczyszczamy z pestek.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości (przez ok. godzinę).
Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy
Brak komentarzy