Bez wątpienia tosty francuskie to nasze ulubione weekendowe śniadania. A po całym tygodniu jedzenia lekkich owsianek, smakują jeszcze lepiej ;)
Nadziewane pomarańczami pachną nieziemsko. Na zewnątrz przyrumienione, niemal chrupiące, wewnątrz rozpływające się w ustach i delikatne. Bardzo polecam na jesienne śniadanie i nie tylko!
- chałka
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki niesłodzonej konfitury z pomarańczy
- pół szklanki mleka
- jajka
- łyżka mielonych migdałów
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
- łyżka soku z pomarańczy
- łyżeczka miodu cynamonowego
- opcjonalnie do podania mus truskawkowy i puder truskawkowy
Chałkę kroimy w około 0,5-1 cm kromki.
Pomarańcze filetujemy i koimy na mniejsze kawałeczki.
Połowę kromek smarujemy niewielką ilością konfitury i na wierzchu układamy cząstki pomarańczy.
Przykrywamy resztą kromek.
Kanapki obtaczamy w jajku rozmieszanym z mlekiem, migdałami i cynamonem.
Na patelni roztapiamy masło z miodem i sokiem z pomarańczy.
Tosty smażymy z obu stron, aż będą rumiane.
Opcjonalnie podajemy z musem i pudrem truskawkowym lub dowolną konfiturą bądź jogurtem.
Smacznego :)
Brak komentarzy