Staram się nie marnować żywności. Zdarzy się oczywiście, że o czymś zapomnę, coś się niespodziewanie szybko popsuje czy inna podobna sytuacja, ale generalnie dbam o to, aby nic, co nadaje się do zjedzenia, nie lądowało w koszu. W sezonie działkowym, nawet obierki odkładam i w weekendy zasilam nimi kompost.
Plagą w naszym domu jest chleb, szczególnie ten kupowany w weekend. Nigdy nie wiemy ile pieczywa nam zejdzie, więc często kupujemy za dużo i zostaje nam w poniedziałek nieświeży chleb, który pewnie wiele osób wyrzuciłoby do kosza. Nie idźcie tą drogą! Chleb, szczególnie właśnie ten, który swe najlepsze dni ma za sobą, doskonale nadaje się do przygotowania ciekawych potraw. Można z nie go zrobić chociażby zapiekankę lub kotlety z chleba, jak te poniżej.
przepis na kotlety z chleba
składniki:
- chleb
- woda
- cebula
- kilka pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki siemienia lnianego
przygotowanie:
- Chleb kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Zalewamy niewielką ilością wody i wyrabiamy masę. Wody ma być tyle, abyśmy uzyskali coś na kształt wilgotnej, ale nie ociekającej wodą, gąbki.
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie tłuszczu. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i przesmażamy razem kilka minut.
- Cebulę i pieczarki, a także posiekaną natkę pietruszki dodajemy do masy chlebowej.
- Siemię mielimy lub rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy nieco wody (tyle, żeby zakryć ziarna), mieszamy i dodajemy do masy.
- Całość mieszamy do połączenia się składników i doprawiamy do smaku.
- Z masy wrabiamy kotlety, które obsmażamy na patelni.
Smacznego!