Nie wiem czy jest inny produkt, który tak mocno kojarzy się z jesienią jak dynia. Ładnie teraz wyglądają, prezentują się dumnie na straganach. Wybór jest spory – bez problemu można w Polsce znaleźć dynię piżmową, makaronową, hokkaido. Mamy też dynię ozdobną, która może średnio nadaje się do jedzenia, za to można wykorzystać ją do dekoracji razem z innymi elementami. Inspirację jak dodać jesiennej oprawy przygotowywanym daniom znaleźć można na stronie Westwing.
Przepis na poniższe danie zaczerpnąłem z bloga Vegeaddicted. To tak naprawdę bardzo proste danie, ale efekt jest bardzo smaczny.
przepis na pieczoną dynią z pęczakiem i jarmużem
składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- dynia
- 2 garście jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- garść pestek dyni
przygotowanie:
- Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i miąższ i nacieramy solą i pieprzem i pieczemy około 30-40 minut w 200 st. C aż zmięknie.
- Kaszę płuczemy, zalewamy dwoma szklankami wody, lekko solimy i gotujemy, aż zaabsorbuje całkowicie płyn.
- Rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim krótko posiekany czosnek, a następnie dodajemy posiekany jarmuż i przesmażamy chwilę całość.
- Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy. Dodajemy także jarmuż i doprawiamy do smaku.
Smacznego!