Zapewne niejednokrotnie kupowaliście w sklepie gotowe tortille. Sam kupuję je od czasu do czasu. Problem w tym, że nie tylko sporo kosztują, ale też często nafaszerowane są one chemią, która sprawia, że pozostają świeże przez wiele miesięcy. A można zamiast takich placków przygotować niezwykle proste podpłomyki – wystarczy woda, mąka i sól.
przepis na podpłomyki
składniki:
- 450 g przesianej mąki pszennej
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka soli
przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Ciasto nakładamy na mocno rozgrzaną patelnię.
- W razie potrzeby można lekko natłuścić patelnię, aby placki nie przywierały.
- Smażymy krótko z obu stron, aż placki się zarumienią.
Smacznego!
ja dodaję jeszcze wybraną przyprawę (pieprz, bazylia, papryka ostra). nie smaruję patelni tłuszczem, nie doadję drożdży ani sody – ważne aby patelnia na prawdę była bardzo mocno rozgrzana, i żeby układane placki były oprószone dodatkowo mąką aby nie przykleiły się do patelni.
Czy dodajesz odrobinę sody?