Od kiedy nie jem mięsa, pokochałem różnego rodzaju kotlety wegetariańskie. Ich wielką zaletą jest to, że można je przygotować właściwie ze wszystkiego co mamy pod ręką, dowolnie dopasować ich smak do naszych gustów. Co więcej, kotlety takie (np. kotlety z kalafiora) można przygotować w większej liczbie, dzięki czemu mamy obiad na dwa dni :-) Doskonale nadają się one do odgrzania na grillu, ale uwaga – z doświadczenia wiem, że gdy tylko mięsożercy je wyczują, zaraz mi je wyjadają, dlatego warto przygotować więcej.
Poniższy przepis to typowa receptura „na oko” – miałem akurat nieco ugotowanego wcześniej kalafiora, parę pieczarek i resztkę makaronu z poprzedniego dnia. Niewiele myśląc połączyłem to wszystko w bardzo smaczne i proste danie.
przepis na kotlety z kalafiora, pieczarek i makaronu
składniki:
- 1/2 niedużego ugotowanego kalafiora
- kilka pieczarek
- garść ugotowanego makaronu (typ dowolny, może być nawet spaghetti, trzeba go tylko pociąć na mniejsze kawałki)
- jajko
- przyprawy (Wasze ulubione, ja użyłem swańskiej soli, którą znajoma przywiozła nam z Gruzji)
przygotowanie:
- Pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy chwilkę, aż się zarumienią.
- Kalafiora i makaron niedbale rozdrabniamy.
- Składniki przekładamy do jednego naczynia, doprawiamy do smaku i wbijamy jajko.
- Formujemy kotlety i smażymy chwilę z każdej strony.
Smacznego!
Mam ochotę to zrobić :D