Zakwas na barszcz biały

na 18 marca 2016 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Wstawiłem ostatnio przepis na barszcz biały i zostałem zganiony przez jednego z czytelników za użycie gotowego zakwasu z butelki. Moim zdaniem niesłusznie, ponieważ bez większego problemu można dostać zakwas, który na liście składników ma tylko i wyłącznie mąkę, wodę i przyprawy i takich tylko zakwasów używam. Z drugiej jednak strony przygotowanie własnego zakwasu, co do którego jakości będziemy mieli 100% pewność jest banalnie proste, a jedynym minusem jest czas, ponieważ kisi się około około 4-5 dni. Wybór należy do Was. Proponuję na święta przygotować barszcz na zakwasie domowym, dzięki czemu zapunktujecie u swoich gości.

Jeszcze jedna sprawa – zakwas na barszcz biały i zakwas na żurek to dwie podobne, ale jednak zupełnie inne sprawy. Pierwszy przygotowujemy z mąki pszennej, natomiast drugi z żytniej.

barszcz bialy weganski

przepis na zakwas na barszcz biały

składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

przygotowanie:

  1. Jedyne co musimy zrobić to wsypać mąkę do słoika i zalać letnią wodą.
  2. Następnie do naczynia wkładamy obrane ząbki czosnku i przyprawy.
  3. Całość mieszamy i zostawiamy przykryte gazą w ciepłym miejscu na klika dni.
  4. O tym czy zakwas jest gotowy świadczy poziom jego kwaśności. najlepiej samemu sprawdzić czy smak nam odpowiada, czy chcemy aby był jeszcze bardziej intensywny.
  5. Czas kiszenia zależy od temperatury – zakwas powinien być gotowy po około 4-5 dniach.
  6. Po ukiszeniu wstawić barszcz do lodówki, co spowolni dalsze procesy.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top