Wstawiłem ostatnio przepis na barszcz biały i zostałem zganiony przez jednego z czytelników za użycie gotowego zakwasu z butelki. Moim zdaniem niesłusznie, ponieważ bez większego problemu można dostać zakwas, który na liście składników ma tylko i wyłącznie mąkę, wodę i przyprawy i takich tylko zakwasów używam. Z drugiej jednak strony przygotowanie własnego zakwasu, co do którego jakości będziemy mieli 100% pewność jest banalnie proste, a jedynym minusem jest czas, ponieważ kisi się około około 4-5 dni. Wybór należy do Was. Proponuję na święta przygotować barszcz na zakwasie domowym, dzięki czemu zapunktujecie u swoich gości.
Jeszcze jedna sprawa – zakwas na barszcz biały i zakwas na żurek to dwie podobne, ale jednak zupełnie inne sprawy. Pierwszy przygotowujemy z mąki pszennej, natomiast drugi z żytniej.
przepis na zakwas na barszcz biały
składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 litr przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
przygotowanie:
- Jedyne co musimy zrobić to wsypać mąkę do słoika i zalać letnią wodą.
- Następnie do naczynia wkładamy obrane ząbki czosnku i przyprawy.
- Całość mieszamy i zostawiamy przykryte gazą w ciepłym miejscu na klika dni.
- O tym czy zakwas jest gotowy świadczy poziom jego kwaśności. najlepiej samemu sprawdzić czy smak nam odpowiada, czy chcemy aby był jeszcze bardziej intensywny.
- Czas kiszenia zależy od temperatury – zakwas powinien być gotowy po około 4-5 dniach.
- Po ukiszeniu wstawić barszcz do lodówki, co spowolni dalsze procesy.
Smacznego!