Barszcz biały wegański

na 15 marca 2016 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Barszcz biały to klasyczna zupa wielkanocna. Na stołach króluje wersja z dodatkiem białej kiełbasy i jajkiem, ja zachęcam Was do przygotowania wersji wegańskiej. Dlaczego? Bo po prostu wierzę, że jeśli możemy, powinniśmy minimalizować nasz udział w krzywdzeniu innych stworzeń. I tyle. A barszcz w wegańskiej wersji jest naprawdę bardzo smaczny. Przepis poznałem na warsztatach organizowanych przez łódzki oddział Fundacji Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt – Viva!

barszcz bialy weganski

przepis na barszcz biały w wegańskiej odsłonie

składniki:

  • 1,5 l wody
  • 3 suszone grzyby
  • 100 g podsmażonych grzybów
  • 6 kotletów sojowych
  • 350 g tofu
  • 1 butelka zakwasu na barszcz biały (ewentualnie kupny)
  • Liść laurowy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 parówki sojowe

przygotowanie:

  1. Podsmażone grzyby siekamy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy pokruszone suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie oraz łyżkę oleju.
  2. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
  3. Dodajemy zakwas. Wlewamy go porcjami i kontrolujemy smak zupy.
  4. Kotlety namaczamy we wrzątku, odciskamy i kroimy w kostkę. Przesmażamy je na odrobinie oleju.
  5. Tofu i parówki kroimy w kostkę i dodajemy razem z kotletami sojowymi do zupy.
  6. Barszcz zaprawiamy śmietaną (najlepiej wegańską) i doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top