Barszcz biały to klasyczna zupa wielkanocna. Na stołach króluje wersja z dodatkiem białej kiełbasy i jajkiem, ja zachęcam Was do przygotowania wersji wegańskiej. Dlaczego? Bo po prostu wierzę, że jeśli możemy, powinniśmy minimalizować nasz udział w krzywdzeniu innych stworzeń. I tyle. A barszcz w wegańskiej wersji jest naprawdę bardzo smaczny. Przepis poznałem na warsztatach organizowanych przez łódzki oddział Fundacji Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt – Viva!
przepis na barszcz biały w wegańskiej odsłonie
składniki:
- 1,5 l wody
- 3 suszone grzyby
- 100 g podsmażonych grzybów
- 6 kotletów sojowych
- 350 g tofu
- 1 butelka zakwasu na barszcz biały (ewentualnie kupny)
- Liść laurowy
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 parówki sojowe
przygotowanie:
- Podsmażone grzyby siekamy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy pokruszone suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie oraz łyżkę oleju.
- Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
- Dodajemy zakwas. Wlewamy go porcjami i kontrolujemy smak zupy.
- Kotlety namaczamy we wrzątku, odciskamy i kroimy w kostkę. Przesmażamy je na odrobinie oleju.
- Tofu i parówki kroimy w kostkę i dodajemy razem z kotletami sojowymi do zupy.
- Barszcz zaprawiamy śmietaną (najlepiej wegańską) i doprawiamy do smaku.
Smacznego!