Prezentowane kilka dni temu frytki z marchewki zjedliśmy z nie mniej smacznymi kotletami brokułowo-ziemniaczanymi. To chyba najlepsze kotlety warzywne jakie dotychczas robiłem – nie tylko smakują wyśmienicie, ale także nie rozpadają się przy smażeniu, jak to ma czasem miejsce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by po ówczesnym ich usmażeniu, podgrzać je nieco na ruszcie by zjeść smaczną potrawę na grillu z przyjaciółmi.
przepis na kotlety brokułowo-ziemniaczane
składniki:
- ugotowany brokuł
- 4 ugotowane ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- sól
- zioła prowansalskie
- bułka tarta
sposób przygotowania:
- Brokuła i ziemniaki zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Można ewentualnie zmiksować lub zmielić maszynką, a nawet rozgnieść widelcem.
- Cebulę kroimy w kostkę i krótko szklimy na oleju. Dodajemy ją do ziemniaków razem z rozgniecionym czosnkiem.
- Doprawiamy do smaku i dodajemy jajko. Można je pominąć, jeśli ktoś chce przygotować danie wegańskie, jednak jajko zmniejszy prawdopodobieństwo rozpadnięcia się kotletów podczas smażenia.
- Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać nieco bułki tartej.
- Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego!