Zapach Domu

Dr John A.McDougall, Mary McDougall "Zdrowie bez recepty czyli skrobia, która leczy"

Dr John McDougall jest lekarzem i ekspertem w dziedzinie odżywiania, który od ponad 30 lat zajmuje się tematyką wpływu diety na zdrowie. Poleca opracowaną przez siebie pożywną, niskotłuszczową dietę roślinną opartą na skrobi. Autor twierdzi, że większość osób na tej diecie przestaje mieć problemy z ciśnieniem, cholesterolem i trawieniem. Że pacjenci przestają brać dotychczasowe leki i suplementy. Uważa, że dieta roślinna oparta na skrobi nie leczy objawów, lecz przyczyny chorób, takich jak otyłość, choroby serca czy cukrzyca. Książka "Zdrowie bez recepty" zawiera plan diety oraz sto prostych i smacznych przepisów zbilansowanych według schematu:70% skrobi0% mięsa i nabiału10% owoców20% warzywCzy polecam? Odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna. Dieta proponowana przez McDougalla jest jak dla mnie zbyt zamerykanizowana. Jednakże warto zapoznać się z jej założeniami, wyrobić sobie własne zdanie. Przepisy mogą stanowić formę inspiracji, której nigdy dość :)

Warzywno-owocowy koktajlowy zawrót głowy

Zapach Domu

Warzywno-owocowy koktajlowy zawrót głowy

Słyszeliście o akcji "Pora na pomidora"? Jeszcze nie? Koniecznie przeczytajcie!Łatwe w przygotowaniu, kolorowe i zdrowe – koktajle! Skomponowane na bazie sezonowych, polskich warzyw i owoców dostarczają wielu potrzebnych witamin i składników odżywczych. O drogocennych właściwościach koktajli i korzyściach płynących z włączenia ich do codziennej diety przekonuje Magdalena Jarzynka -Jendrzejewska – ekspert ds. żywienia kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Z początkiem 2016 roku pojawiła się Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Przesuniecie warzyw i owoców na pierwsze miejsce wśród produktów spożywczych zalecanych do spożycia oznacza, że powinny one stanowić co najmniej połowę tego, co jemy. Sałatki, surówki lub dodatki do obiadów bądź kanapek to standardowe formy wkomponowania warzyw i owoców do codziennej diety. Chcąc jednak urozmaicić menu, można postawić na modne koktajle – lekkostrawną i łatwo przyswajalną formę dostarczenia organizmowi witamin i składników mineralnych. Korzyścią płynącą z tego sposobu przyrządzania posiłków jest możliwość spożywania warzyw i owoców głównie na surowo, co pozwala wydobyć z nich maksimum wartości odżywczych, jakie w sobie zawierają.  Chcąc przyrządzić odżywczy koktajl – dobry na śniadanie, który da moc i energię na cały poranek, można przygotować napój na bazie jogurtu lub kefiru (jako źródła białka), dodać do niego orzechy i owoce, takie jak brzoskwinie, nektarynki, morele lub śliwki, które mają w swoim składzie najwięcej cukrów prostych. Z warzyw do tego typu koktajlu godne polecenia są marchewka i burak. Dodać można również kasze, np. jaglaną lub płatki owsiane czy otręby. Dzięki temu posiłek ten zostanie wzbogacony o dodatkowe wartości odżywcze i zapewni na długo uczucie sytości.Koktajl może być również prawdziwą bombę witaminową. Wystarczy zmiksować jagody, jabłko, maliny, truskawki oraz porzeczki. Z warzyw – dla urozmaicenia – można sięgnąć po pomidora, buraka, jarmuż, szpinak czy natkę pietruszki. Taki witaminowy napój powinien składać się z przynajmniej czterech składników. Doskonałym zestawem na poprawę odporności będzie koktajl z dodatkiem natki pietruszki, kapusty, pomidorów, jarmużu oraz papryki, doprawiony czosnkiem. Wybierając owoce można sięgnąć po borówkę, żurawinę, maliny, wiśnie oraz porzeczki. – Regularne spożywanie warzywno-owocowych koktajli może znacząco przyczynić się do poprawy kondycji organizmu oraz pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Taki zdrowy i kolorowy napój z pewnością spodoba się i zasmakuje również najmłodszym, którzy samodzielnie będą mogli skomponować go z ulubionych warzyw i owoców.  Dzięki temu, że są łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne, mogą stanowić alternatywę dla drugiego śniadania, podwieczorka czy przekąski w ciągu dnia. Sprawdzą się także podczas pobytu w szkole, w pracy, a także podczas podróży. Zachęcam, abyśmy dowolnie miksowali polskie, sezonowe warzywa i owoce w koktajlach oraz korzystali z ich dobroczynnych właściwości – przekonuje Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, ekspert ds. żywienia kampanii „ Pora na pomidora”.Dla urody zaleca się, aby koktajl był przygotowany na bazie takich warzyw i owoców jak marchewka, dynia, jabłko, truskawka czy gruszka. Z kolei zielony jarmuż, natka pietruszki, ogórek, pomidor, szpinak oraz żurawina znakomicie sprawdzą się przy oczyszczeniu organizmu. Wykorzystując moc malin, borówek, szpinaku czy kiszonych buraków można znacząco wpłynąć na przyspieszenie metabolizmu.Działania sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.Powyższy tekst jest otrzymaną przez mnie informacją prasową od organizatora.

Krem z porów

Zapach Domu

Krem z porów

Krem z porów na któryś obiad zażyczyła sobie moja sześcioletnia córka. Przeglądając książkę "Jadłonomia" stwierdziła, że wygląda jak budyń i na pewno będzie pyszna! Z lekkimi oporami i niewiarą, że ją zje, przygotowałam... Nie uwierzycie... Krem znikał z prędkością światła! Przepis jest rewelacyjny i po prostu muszę się nim z Wami podzielić :)Składniki:4 pory - tylko biała część2 ziemniaki1/2 laski wanilii1 l bulionu warzywnego1 szkl. mleka roślinnego1 łyżeczka płatków drożdżowychszczypta gałki muszkatołowejolejsólczarny pieprzulubione ziarna do posypaniaSposób przygotowania:Pory oczyść, umyj i pokrój na talarki. Z laski wanilii wyłuskaj ziarna. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pory, ziarna i laskę wanilii i duś na minimalnym ogniu przez 15 minut. Do miękkich porów dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i duś 5 minut. Wlej bulion i mleko i gotuj pod przykryciem 30 minut.Wyłów laskę wanilii i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dopraw płatkami drożdżowymi, gałką, solą i pieprzem. Podawaj z ulubionymi ziarnami.

Zapach Domu

La veganista. Jedzmy szczęśliwie. Super food. Nicole Just

Od kilku miesięcy w naszej kuchni systematycznie pojawiają się dania wegańskie. Główną "winowajczynią" jest moja sześcioletnia córka. To już ponad 3 miesiące jej diety bezmięsnej i bezmlecznej. Kuchnia wegańska ma olbrzymi potencjał - dotychczas przez nas nie wykorzystywany i mam wrażenie, że długo będzie nie w pełni odkryty.+Gdy w moje ręce wpadła książka "La veganista", moje oczy zatrzymały się na "jedzmy szczęśliwie". Czy jedzenie naprawdę poprawia humor? Czy sprawia, że czujemy się zadowoleni i szczęśliwi?Moim pierwszym ruchem było wręczenie tej książki Judycie z prośbą, by wybrała coś, co przygotujemy na kolację. Wybór padł na sałatkę z cukinii... Przygotowałyśmy. Zakochałyśmy się.Później było podobnie. Każde danie przygotowane według przepisu Nicole Just ma w sobie MOC - właśnie taką wielkimi literami!Fakt, niektóre składniki są nieosiągalne (małe miasteczko w Wielkopolsce nie dysponuje sklepami z jogurtem sojowym, tofu czy sosem shoyu). Nie zrażajcie się jednak! Niektóre produkty możecie spróbować zastąpić innymi (my np. jogurt sojowy zastępujemy zwykłym naturalnym, który Judyta może od czasu do czasu zjeść), a inne produkty możecie znaleźć podczas tygodni tematycznych w Biedronce, Lidlu czy Kauflandzie. Na pytanie, czy polecam Wam tę książkę odpowiedź może być tylko jedna. OCZYWIŚCIE :)

Zapach Domu

Lubię kaszę!

Niedawno otrzymałam maila z informacją prasową dotyczącą akcji "Qmam kasze". Zawiera ona sporo cennych informacji, którymi po prostu muszę się z Wami podzielić!Prawidłowo zbilansowana dieta powinna składać się z 5-6 porcji produktów zbożowych dziennie. Ambasadorka kampanii „Lubię kaszę” – Maia Sobczak, autorka bloga „Qmam kasze”, poprzez swoje przepisy odkrywa, jaki potencjał drzemie w polskich odmianach kaszy oraz podpowiada, z czym ją łączyć, aby smacznie uczcić kończące się lato. Sezon na kasze trwa przez cały rok, jednak o tej porze smakuje ona szczególnie dobrze. Maia Sobczak, znana z tworzenia nietuzinkowych kompozycji smakowych oraz łączenia świeżych warzyw i owoców z kremową jaglaną, lekką kukurydzianą, pożywnym pęczakiem czy gryczaną, zaspokaja apetyt nawet najbardziej wymagających smakoszy.– Jeśli znudziły się nam standardowe kanapki serwowane na śniadanie, polecam przygotowanie bogatej w witaminy i składniki odżywcze kaszy jaglanej. Wpływa ona korzystnie na odporność, łagodzi stany zapalne oraz spowalnia procesy starzenia się. Najlepiej smakuje, gdy jest ugotowana np. w soku jabłkowym i podana w towarzystwie gorącej gruszki i chrupiącego rabarbaru.To doskonała propozycja, aby pozbyć się nudy na talerzu i podać najbliższym coś pysznego i zdrowego na początek dnia – zachęca Maia Sobczak, ambasadorka kampanii.Kasza kukurydziana zawierająca luteinę, która neutralizuje wolne rodniki będące główną przyczyną pogarszania się wzroku, będzie doskonałą alternatywą drugiego śniadania, które można podać dziecku w domu lub spakować do plecaka. – Sezonowe owoce jak śliwki, borówki czy brzoskwinie podane na surowo, bądź ugotowane idealnie będą komponowały się z delikatną kaszą kukurydzianą. Po schłodzeniu możemy łatwo ją pokroić na kawałki, przełożyć do pojemnika i dać maluchowi jako pożywną przekąskę do szkoły. Tak podana kasza z pewnością zasmakuje nawet największym niejadkom – mówi blogerka. Owsiana – najlepsze źródło rozpuszczalnego błonnika dającego uczucie sytości, może być podana zarówno na śniadanie, jak i kolację. Jako poranna owsianka doskonale będzie smakowała z letnimi owocami, jednak można ją również podać w formie smakowitego smoothie. – Zielone smoothie, które przygotowuję z gruszek w towarzystwie domowej mięty to jedna z moich ulubionych propozycji. Jest lekkie, kremowe w smaku i zaspokaja apetyt na długo, a dodatkowo z powodzeniem może zastąpić słodką przekąskę. Łatwo gasi pragnienie, a jednocześnie dostarczy naszemu organizmowi cennych składników odżywczych – dodaje Maia Sobczak.Na zwiększenie odporności wpływa między innymi kasza jęczmienna, dzięki dużej ilości cynku i β-glukanów. Pęczak – stanowiący jej odmianę - może być bazą do przygotowania zdrowego i smakowitego obiadu. – Dla tych, którzy dbają o linię lub po prostu zdrowo się odżywiają, polecam sałatkę na bazie jęczmiennej z arbuzem, brzoskwinią, obficie posypaną natką pietruszki bogatą w wit. C. Idealnie odżywi i orzeźwi organizm, a także korzystnie wpłynie na poprawę metabolizmu – zachęca blogerka.Informacje o kaszy, porady oraz autorskie przepisy można znaleźć na stronie internetowej www.lubiekasze.pl oraz fanpage’u facebook.com/lubiekasze.Działania promocyjne sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Aromatyczna pieczeń z łopatki

Zapach Domu

Aromatyczna pieczeń z łopatki

Skąd moja mama wyciąga takie przepisy, to ja nie wiem :) Wielokrotnie już mnie zaskoczyła - a to przepisem na sałatkę, a to na ciasto... Tym razem przygotowała łopatkę, która skradła serca wszystkich. Aromatyczna, rozpływająca się w ustach... Gorąco Wam ją polecam!Składniki:1,5 kg łopatki wieprzowej4 łyżki oleju4 ząbki czosnku1 łyżeczka kolendry1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka estragonu1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka tymianku1,5 łyżki sosu sojowegosólpieprzSposób przygotowania:Mięso umyj i osusz. Nakłuj głęboko w czterech miejscach i wciśnij ząbki czosnku. Kolendrę i zioła rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj z olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą natrzyj mięso, ułóż w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i wstaw na całą dobę do lodówki.Piekarnik nagrzej do 200 st. Wstaw mięso. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 1,5 godziny. Po upieczeniu odczekaj 15 minut przed krojeniem.

Chleb. Domowa piekarnia. Piotr Kucharski

Zapach Domu

Chleb. Domowa piekarnia. Piotr Kucharski

"W świecie opętanym antyglutenową zarazą ta książka ma moc wywrotową". (Maciej Nowak)"Kompetentny podręcznik o domowym wypieku pieczywa" (Robert Makłowicz)"Doskonała lektura i pachnący powód do zamiany domu w kameralną piekarnię" (Daria Pawlewska)A co ja o niej myślę?70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki oraz potrawy, które z pieczywem można podawać. Przepisy prowadzące krok po kroku przez tę niejednemu wydającą się trudną sztukę. Zdjęcia, z których pieczywo wręcz wyskakuje do naszych dłoni. Słowa, w których zaklęte są zapachy wydobywające się z piekarnika.Piotr Kucharski każdego przekona, że naprawdę warto wypiekać samodzielnie chleb. Udowodni, że to wcale nie jest takie trudne. Mnie ta książka zaczarowała. Od wielu tygodni piekę chleb żytni codzienny na zakwasie. I wciąż, i nadal nam się nie znudził :)Polecam Wam zarówno książkę, jak i przepis :)

Zupa rybna

Zapach Domu

Zupa rybna

Chodziła za mną od dwóch miesięcy... Od momentu, gdy spróbowałam jej nad morzem. Największą jej miłośniczką stała się jednak moja sześcioletnia córka. Wciągnęła cały talerz i zapytała: "mamo, kiedy mi taką ugotujesz?". Musiałam więc :)Składniki:400 g filetów rybnych bez ości (np. dorsz)3 łyżki oliwy z oliwek1 średnia cebulka2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki ostrej papryki1 łyżeczka słodkiej papryki400 g pomidorów bez skórki z puszki (najlepiej krojonych)1 łyżeczka suszonej bazylii300 ml bulionu jarzynowego1 łyżka sosu ostrygowegosok z 1/2 cytrynysólpieprzSposób przygotowania:Filety rybne opłucz, osusz. Pęsetą usuń ości. Rybę pokrój w 2-3 cm kostkę. Na dużej patelni (z pokrywą) rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulkę, a po minucie czosnek. Zeszklij i podduś na małym ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj paprykę słodką i ostrą i smaż przez minutę. Dodaj pomidory z puszki, bazylię i bulion, sos ostrygowy i cytrynę. Zagotuj.Do wrzącej bazy dodaj pokrojoną rybę. Duś na małym ogniu przez 8-10 minut. Podczas gotowania staraj się nie mieszać. Dopraw solą i pieprzem.

Beza

Zapach Domu

Beza "Delecty" - test

Spotkaliście już na swej zakupowej drodze nowy produkt "Delecty"? Beza. Dodaj tylko wodę. Zerkałam na nią kilkakrotnie, aż wpadła do koszyka... mojej siostry :) Upiekła bezę zgodnie z przepisem na opakowaniu i zaserwowała na spotkaniu rodzinnym. Jaki efekt? Tak naprawdę nikt nie zauważył, że beza jest z proszku. Smakuje bardzo dobrze. Ma właściwą konsystencję. Jest optymalnie słodka. I wszystko byłoby super. Gdybym następnym razem bezy nie kupiła ja. Najbardziej przeszkadza mi etap miksowania. Wsypuję proszek do miski, wlewam wodę i miksuję 8 minut. Szczerze - nie wygląda to zachęcająco. Chyba więcej się nie skuszę...

Zapach Domu

Ewa Chodakowska, Przepis na sukces

"Przepis na sukces" to przede wszystkim 150 przepisów na smaczne i zdrowe posiłki, dietetyczne porady dotyczące zdrowego odżywiania oraz zestaw ćwiczeń na płaski brzuch i szczupłą talię.Czy warto kupić? Zdecydowanie tak.Z kilku powodów. Wszyscy "znamy" zasady zdrowego odżywiania, ale warto je sobie czasem przypomnieć. Chodakowska podaje je nam w łatwo przyswajalnej formie ;)Po drugie proponowane przez nią przepisy są łatwe do przygotowania i są naprawdę smaczne (testowałam!). Stanowią świetny zbiór nie tylko dla osób na diecie, trenujących, ale także dla wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo lub zdrowiej. Część przepisów jest zilustrowana pięknymi zdjęciami, część to tylko składniki i sposób przygotowania, ale zaserwowane w sposób miły dla oka.A zestaw ćwiczeń? Można poszukać na youtube? Można. Ale do książki dołączona jest płyta (nie każdy ma dostęp do internetu w telewizorze), a zestawy opisane i obfotografowane mogą być fajnym przewodnikiem teoretycznym :)

Błyskawiczna sałatka wegetariańska

Zapach Domu

Błyskawiczna sałatka wegetariańska

Kilka tygodni temu wybraliśmy się na spotkanie "Pleszewska Kuchnia Społeczna". Ideą była wymiana inspiracji, przepisów, smaków na dania z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Sałatka, którą Wam proponuję, zdobyła nasze serca szybkością przygotowania i smakiem. Jeśli jesteście weganami, zwykły majonez zastąpcie wersją wegańską.Składniki:1 szkl. suchego ryżusłoik marchewki z groszkiempuszka kukurydzy1/2 szkl. słonecznikasólpieprzmajonez lub jogurt naturalnySposób przygotowania:Ryż ugotuj na sypko. Ostudź. Słonecznik upraż na suchej patelni. Ostudź.Do ryżu dodaj odsączone: marchewkę z groszkiem i kukurydzę oraz połowę słonecznika. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj tyle majonezu, ile lubisz. Wymieszaj.Wierzch posyp pozostałym słonecznikiem. Smacznego :)

Czekoladowa tarta z owocami bez pieczenia

Zapach Domu

Czekoladowa tarta z owocami bez pieczenia

Szukasz przepisu na szybkie ciasto? A jak zachwyci gości, to jeszcze lepiej, prawda? Mam coś idealnego dla Ciebie! Przepis na czekoladową tartę bez pieczenia z sezonowymi owocami. Dotychczas jadłam z truskawkami i malinami, ale jagody, porzeczki, brzoskwinie... będą również pasować :)Tarta według tego przepisu jest specjalnością mojej siostry. Za każdym razem jest rewelacyjna. Koniecznie spróbujcie!Składniki:opakowanie sucharków400g nutelli1/2 l śmietany kremówki 30%owoce sezonoweSposób przygotowania:Sucharki zmiel w blenderze. Wymieszaj je z nutellą. Powstałą masę wyłóż na dno tortownicy. Mocno ubij (łyżką lub dłonią). Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.Śmietanę ubij na sztywno - jeśli lubisz bardzo słodkie desery dodaj 2-3 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę wyłóż na schłodzony spód czekoladowy i wyrównaj. Ułóż owoce i lekko je dociśnij. Dopiero teraz zdejmij obręcz tortownicy i... zachwyć gości :)

Zapach Domu

Anna Starmach, Pyszne na słodko

Jeśli tak jak Ania Stramach kochasz piec, powinnaś zajrzeć do tej książki!"Pyszne na słodko" to zbiór 86 "pysznych i prostych przepisów" na wszystko co słodkim się zowie: ciasta, ciasteczka, desery, placuszki, naleśniki, przetwory... Ania dzieli się z czytelnikami przepisami na słodkości przygotowywane przez jej najbliższych, niosących spory ładunek emocjonalny. Te przepisy są tym bardziej cenne - w każdej rodzinie są takie, którymi niechętnie się dzielimy, bo są "takie nasze". Autorka nam je podrzuca i zachęca do spróbowania :)Pewnie znajdzie się ktoś, kto powie, że za mocno się zachwycam... Nieważne! Książka pachnie cynamonowymi bułeczkami, czekoladowymi truflami, kakao i maślanymi ciastkami.A Ty? Znajdziesz coś dla siebie?

Pesto z pietruszki

Zapach Domu

Pesto z pietruszki

Już żyjący ponad 400 lat temu botanik pisał, że natka „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu”, pomaga na „krzyża bolenie i pacierza”.W istocie łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Zawiera olejek eteryczny, którego główne składniki to apiol i mirystycyna. Obie substancje to dobre środki dezynfekujące i moczopędne. Zielone listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają organizm. Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech. (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy_37300.html)Przekonani? No to czas na przepis! Szybkie pesto z pietruszki. Bomba witaminowa. Eksplozja smaku. Nie czekajcie - miksujcie!Składniki:pęczek natki pietruszki1 ząbek czosnkugarść orzeszków, migdałów, pestek słonecznika (do wyboru)ok. 5-7 łyżek oliwy z oliwekSposób przygotowania:Natkę pietruszki umyj i osusz. Jeśli ma grube gałązki, to je odrzuć. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj do momentu uzyskania pasty.Im krócej miksujesz, tym lepiej.

Ciasteczka owsiane dwuskładnikowe

Zapach Domu

Ciasteczka owsiane dwuskładnikowe

Apetyt na słodkie - miewacie? A może dzieciaki chodzą za Wami i proszą o wspólne pieczenie ciasteczek? Na takie sytuacje najlepsze są szybkie i proste przepisy. Kto wymyślił połączenie tych dwóch składników - nie wiem. Wiem, że powstają z nich przepyszne ciacha, które chyba jeszcze szybciej znikają, niż powstają.Składniki:2 dojrzałe banany1 szkl. płatków owsianych (można wymieszać w proporcji 1:1 z otrębami)Sposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 180 st. Banana rozdrobnij - ja użyłam blendera. Wymieszaj banana z płatkami (płatkami i otrębami) i wykładaj za pomocą łyżki porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz 20 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce do przestygnięcia.

Zapach Domu

Kocham Toskanię: kolory, smaki i zapachy; Giulia Scarpaleggia

Tłem książki "Kocham Toskanię" są piękno toskańskiej ziemi oraz to, co ludzie potrafią stworzyć z jej darów. Darów, które przychodzą we właściwym czasie i z szacunkiem i miłością są wykorzystywane w kuchni. Książka przeprowadza nas przez typowe toskańskie menu: od przekąsek, przez pierwsze i drugie danie, po ciasta."Kocham Toskanię" to bogaty zbiór przepisów, krain i osobliwości, aromatycznych ziół, poszanowania dla sezonowości oraz kult czerstwego pieczywa. Ciekawostką są adresy i dane kontaktowe do producentów, restauracji i gospodarstw rolnych, które pojawiają się w tekście. Mogą się one stać pretekstem do zaplanowania wspaniałej kulinarnej podróży po Toskanii...

Pasztet warzywny z wytłoczyn

Zapach Domu

Pasztet warzywny z wytłoczyn

Przygotowując co rano sok z warzyw i jabłek, produkuję spore ilości wytłoczyn. Piekę z ich wykorzystaniem ciasta, smażę kotleciki... Dziś proponuję Wam przepis na pasztet. Spróbujecie?Składniki:600 g wytłoczyn (marchew, pietruszka, seler, jabłka)1 cebula1 ząbek czosnku60 g otrębów żytnich150 ml wody60 g kaszki gryczanej (lub manny)1 jajkonatka pietruszkisólpieprzpapryka słodkatymianekSposób przygotowania:Otręby namocz w wodzie. Cebulkę i czosnek posiekaj. Wymieszaj wytłoczyny z cebulkę, otrębami, kaszką, natką, jajkiem i przyprawami. Wyłóż do keksówki o długości ok. 20 cm - najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami.Piecz 30-40 minut w 180 st. z termoobiegiem.

Schab z boczkiem i serem

Zapach Domu

Schab z boczkiem i serem

Szybki obiad na sobotę? Proszę bardzo :)Składniki:4 plastry schabu4 plastry boczku wędzonego4 plastry sera żółtegosólpieprzdowolne ziołaolej do smażeniaSposób przygotowania:Boczek zrumień na rozgrzanej patelni tak, by powstał chrupiący bekon.Schab umyj, osusz i natrzyj przyprawami. Smaż na rozgrzanym oleju. Gdy obrócisz schab na drugą stronę - ułóż na nim plaster bekonu i plaster sera żółtego. Przykryj pokrywką.Duś do roztopienia sera.

Zapach Domu

Kuchnia dla biegaczy - siła z roślin

Biegasz? Chcesz zacząć biegać? Dbasz o zdrowie? Chcesz po prawić wydolność? Książka stworzona przez praktyków: Violettę Domaradzką, Roberta Zakrzewskiego i Damiana Parola. Stworzyli poradnik z licznymi przepisami, które pokazują, jak trzeba jeść, by odnosić sukcesy. W książce przenikają się tematy kuchni roślinnej i aktywności fizycznej. Jedno i drugie ma służyć naszemu zdrowiu i ... przyjemności. Poza tradycyjnym podziałem na śniadania, drugie śniadania, zupy, dania główne, sałatki, do chleba, koktajle i napoje oraz desery znajdziemy tu też propozycje na dania przed startem, na zawodach i dla regeneracji. Dla mnie książka ta stała się potężną dawką inspiracji. Z dwóch powodów. Po pierwsze od ponad dwóch miesięcy moja starsza córka jest na diecie bezmięsnej i prawie bezmlecznej. Po drugie - mnie do wegetarianizmu zawsze ciągnęło, a teraz dotrzymuję Judycie towarzystwa ;) Przepisy i porady zawarte w "Kuchni dla biegaczy" wspierają moją codzienną batalię o zdrowie Judyty. Wspierają - skutecznie :)

Chleb żytni na zakwasie

Zapach Domu

Chleb żytni na zakwasie

Czas podzielić się z Wami przepisem na najlepszy chleb. Chleb, który nam się od dłuższego już czasu nie nudzi. Chleb, który nie tylko jest pyszny, ale i zdrowy. Chleb naturalny. Całkowicie pozbawiony zbędnych składników. CHleb, w składzie którego jest mąka żytnia, woda i sól.Nie przestraszcie się długości przepisu. Całość przygotowania do godzina rozłożona na kilka dni. A naprawdę warto :)Przepis na chleb pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb".Sposób przygotowania:Zakwas żytni:Przygotowanie zakwasu najlepiej zacząć wieczorem. Można rozpocząć go we wtorek tak, aby w weekend można było upiec chleb. Oczywiście można go zrobić w każdym momencie:)1. Dzień pierwszyW dużym słoiku wymieszać 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 ze 100 ml przegotowanej letniej wody. Nie zakręcać słoika, przykryć go folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słoik umieścić w ciepłym miejscu.2. Dzień drugiPo 24 godzinach do zakwasu dodać 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 100 ml przegotowanej letniej wody. Wymieszać, odstawić.3. Dzień trzeciPo kolejnych 24 godzinach zakwas powinien już mieć dojrzałą strukturę z widocznymi bąbelkami a ilość powinna się powiększyć. Powinien już teżmieć lekko kwaśny zapach. Dodać 100 g mąki żytniej razowej 2000 oraz 60 ml letniej przegotowanej wody. Wymieszać i odstawić do szafki kuchennej.4. Dzień czwartyTo już ostatni dzień dokarmiania. Dodać 100 g mąki żytniej razowej 2000 oraz 60 ml letniej przegotowanej wody. Wymieszać i odstawić do szafki kuchennej.5. Dzień piątyNad ranem czyli po około 12 godzinach zakwas powinien być już gotowy. Do upieczenia chleba potrzeba tylko 350 g zakwasu i taką ilość należy odmierzyć. Pozostałą część podzielić na 3 części.  Przełożyć do małych słoiczków. Jedną część schować do lodówki. Będzie to zakwas potrzebny do upieczenia kolejnego chleba. Pozostałymi dwiema można się z kimś podzielić, albo przygotować żurek :)Składniki na chleb właściwy:• 350 g zakwasu• 200 g mąki żytniej razowej typ 2000• 600 g mąki żytniej typ 720 lub 960 (takiejużyłam)• 700 ml ciepłej wody• 20 g soli (2 łyżeczki)Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.Przyda się do następnego pieczenia. Do odważonego zakwasu dodać wszystkieskładniki i wymieszać w misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8-12 h do pierwszego wyrastania. Dokładny czas zależy od tego jak silny zakwas został wyhodowany. Najlepiej sprawdzićodsuwając ciasto palcem, czy ma gąbczastą  strukturę.Po tym czasie wysmarować długą keksówkę masłem (moja miała 30cm x 12cm). Jeżeli macie krótszą 20 cm, wtedy należy użyć 2 keksówek. Zwilżonymi dłońmi przenieść ciasto. Wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na noc na ok. 8-12h.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ciasto naciąć. Zaparować piekarnik (psikając go wodą ze spryskiwacza). Włożyć chleb i piec 50 minut.Wyjąć chleb z piekarnika i foremki. Odstawić na kratkę do ostudzenia.A gdy zacznie Wam się kończyć...Rozmnożenie zakwasu:• 60 g zakwasu (tego odłożonego z poprzedniego pieczenia)• 200 g mąki żytniej razowej typ 2000• 180 ml letniej wodyZakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej.

Kotlety z cukinii

Zapach Domu

Kotlety z cukinii

Sezon cukiniowy w pełni... Lubicie? Znam wiele możliwości wykorzystania cukinii. Mam wrażenie, że jest ich nieskończona ilość. Ostatnio odkryłam kolejny. Prosty, wręcz banalny. A przepyszny :)Składniki:cukiniajajkobułka tartasólpieprzolejSposób przygotowania:Cukinię wyszoruj i osusz. Pokrój ją w 1-1,5 cm plastry. Jajko roztrzep i dopraw solą i pieprzem. Olej rozgrzej na patelni.Cukinię obtaczaj najpierw w jajku, potem w bułce. Jeszcze raz w jajku i bułce. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Smacznego :)

Zapach Domu

Anna Starmach, Pyszne. Na każdą okazję!

Jak zorganizować pracę w kuchni? Czy warto zainwestować w nóż? Jak długo przechowywać mrożonki? Co zawsze warto mieć w lodówce? Jak przygotować pyszny i efektowny tort? Jak zrobić bezę ?Na te i inne pytania odpowiada kolejna książka Ani Starmach. Autorka wspaniale odwołuje się do naszych wspomnień zaklętych w smakach i zapach - z rodzinnego domu, z kuchni babci czy z podróży. Proponuje nam przepisy na:Boże Narodzeniekolację we dwojespotkanie z przyjaciółmipiknikprzyjęcia dla dzieciOlbrzymią zaletą - ważną zwłaszcza dla początkujących pań domu - jest prezentacja, jak krok po kroku przygotować pozornie skomplikowane potrawy. O ile łatwiej będzie zaskoczyć mamę czy teściową ;)Każdy przepis okraszony pięknym zdjęciem zachęcającym do skosztowania. By skosztować trzeba ugotować. By ugotować trzeba mieć przepis. By mieć przepis... trzeba sięgnąć po książkę Ani Starmach ;)

Pierogi gryczane z kapustą i pieczarkami

Zapach Domu

Pierogi gryczane z kapustą i pieczarkami

Pierogi... Każdy lubi inne - jedni wolą z owocami, inni ruskie, inni z mięsem. Mam w domu pierogożercę, który od kilku tygodni nie jada mięsa i białej mąki... Temat pierogów na obiad wracał systematycznie, aż w końcu podjęłam wyzwanie. Nie ukrywam, że się bałam, ale... warto było. Trochę zaangażowania i otrzymałam pyszne pierogi i uśmiechniętą buźkę mojej sześciolatki :)Składniki:250 g mąki gryczanej30 g mąki ziemniaczanej1 jajkoszczypta soli2 łyżki oleju250 ml wodydodatkowa mąka gryczana do podsypaniaulubiony farsz (u mnie: 1 podsmażona cebulka z 1 ząbkiem czosnku ugotowana z 20 dag kapusty kiszonej i wymieszana z 20 dag pokrojonych i uduszonych pieczarek; doprawiłam solą i pieprzem)Sposób przygotowania:Wodę zagotuj z olejem. Powoli wsyp do niej 120g mąki gryczanej - cały czas mieszając. Dodaj sól. Gdy masa zgęstnieje, odstaw na 10 minut. Po tym czasie przełóż na stolnicę, dodaj jako, pozostałą mąkę gryczaną oraz ziemniaczaną. Wymieszaj - najpierw widelcem, później zagnieć ciasto dłonią. Podziel na 4 części. Jedną pozostaw, a pozostałe owiń w folię, by nie wyschły.Ciasto rozwałkowuj na 2-3 mm, wykrój kółko szklanką, nałóż farsz i ulep pieroga :)Pierogi ugotuj w osolonej wodzie - od wypłynięcia około 2 minut. 

Błyskawiczna napoleonka na krakersach

Zapach Domu

Błyskawiczna napoleonka na krakersach

Wakacje - powinniśmy mieć więcej wolnego czasu, ale nie zawsze tak jest. Więcej zajęć na świeżym powietrzu, chęć spędzenia czasu z dziećmi... i dni uciekają. Czasem brakuje czasu, by upiec coś słodkiego. Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia może uratować nie jedno spotkanie towarzyskie ;)Składniki:2 paczki krakersów500 ml mleka1 szkl. cukru4 jajka10 dag masła3/4 szkl. mąki pszennejekstrakt waniliowycukier puderSposób przygotowania:Mleko wlej do dużego garnka i zagotuj. Jajka zmiksuj z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodaj mąkę i wlej na gorące mleko. Podgrzewaj cały czas mieszając do całkowitego zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy krem wystygnie dodawaj po łyżce do rozmiksowanego masła. To ważne, by dodawać krem do masła!Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej warstwę krakersów. Wylej zimny krem i przykryj krakersami. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem

Zapach Domu

Gino D'Acampo, Dieta Italiana

"100 zdrowych włoskich przepisów, które pomogą ci schudnąć i pokochać jedzenie" ze wstępem dietetyczki Juliette Kellow.Brzmi dobrze. A jak jest w środku?Autor dedykuje tę książkę "wszystkim zaokrąglonym kobietom, które nieustannie liczą kalorie". Podjął się znalezienia metody na jednoczesne celebrowanie jedzenia i chudnięcie. Z deklaracją, że "Minimum wysiłku, maksimum zadowolenia!"Zaletą jego metody jest przede wszystkim przyjemność i bazowanie na tradycyjnej włoskiej kuchni. Potrawy są proste i łatwe w przygotowaniu i... można jeść wszystko!Gino D'Acampo w czytelny sposób zapoznaje nas z zasadami "diety i" (czyli diety italiana) i proponuje dwa plany dietetyczne - na 1500 i 2000 kcal.Przepisy podzielone są w następujący sposób:- śniadania- przystawki- lunch na wynos- zupy i sałatki- makarony, pizza i risotto- ryby- mięso- desery- chwila zapomnieniaJa zaczęłam przeglądanie od "Chwili zapomnienia" i wsiąkłam! Tiramisu i lekki mus czekoladowy z malinami i skórką pomarańczową skradły moje serce!No dobrze - czas na dietę ;)Przepisy faktycznie są dość proste i zrozumiale opisane. Towarzyszą im zdjęcia, na których widok ślinka cieknie - chyba nie o to chodzi na diecie... Ale dieta italiana jest inną dietą. Taką pachnącą włoskim słońcem.Polecam wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Nie tylko tym na diecie ;)

Owsiane kotlety marchewkowe

Zapach Domu

Owsiane kotlety marchewkowe

Recykling wytłoczyn z soków trwa nadal. Żal mi wyrzucać kolejne kilogramy warzyw, które w prosty sposób mogą zamienić się w obiad ;) Myślenie ekonomiczne wygrywa ;) Dziś wersja z płatkami owsianymi. Próbowaliście?Składniki:3 szkl. wytłoczyn z marchwi i jabłek1 szkl. płatków owsianych1/2 szkl. wiórek kokosowych1/2 szkl. siemienia lnianegosólpieprzpapryka słodkacurrySposób przygotowania:Płatki owsiane zalej gorącą wodą (tak, by woda była ok. 1 cm powyżej poziomu płatków) i odstaw na 10-15 minut.Siemię lniane zmiel - ja wykorzystuję pojemnik do siekania od blendera. Wymieszaj wytłoczyny z płatkami, wiórkami, siemieniem i przyprawami. Uformuj kotlety i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do 180 st. na 30-40 minut.

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Zapach Domu

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Jakie są ulubione potrawy Waszych dzieci? Moja starsza pociecha ma bardzo wyszukane podniebienie. Jej ulubionym daniem jest... tarta ze szpinakiem i łososiem (przynajmniej w tej chwili ;) - zjadłaby każdą jej ilość, codziennie...Nie ukrywam, że sama też chętnie ją jadam. Próbowaliście tego połączenia? Nie? Na co czekacie? ;)Składniki:250 g mąki150 g masła1 łyżeczka soliszczypta drobnego cukru1 jajko1 łyżka zimnego mleka400 g świeżego szpinakułyżka oliwy2 ząbki czosnku2 op. łososia wędzonegosólpieprz50 g masła5 łyżek mąki500 ml mleka80 ml śmietany 30%1 jajkoSposób przygotowania:Usyp wzgórek z mąki i zrób w nim wgłębienie. Masło pokrój w kostkę, wrzuć we wgłębienie, dodaj sól, cukier i 1 jajko. Wymieszaj palcami i połącz składniki na gładką masę. Powoli zagarniaj mąkę i delikatnie ugniataj, aż ciasto uzyska konsystencję kruszonki. Wlej mleko i połącz je z resztą ciasta. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieć kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.Szpinak opłucz i osusz. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj przeciśnięte przez praski ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.Ciasto  rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną formę do tortu o średnicy 24 cm. Ciasto podziuraw widelcem. Na cieście połóż okrąg papieru do pieczenia i wysyp fasolą lub ryżem (by nie podniosło się podczas pieczenia). i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 15 minut. Po tym czasie usuń obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika.W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Na małym ogniu roztop 50 g masła, dodaj 5 łyżek mąki i smaż 2 minuty ciągle mieszając. Odstaw z ognia i stopniowo wlewaj 500 ml mleka. Postaw z powrotem na ogniu i gotuj, aż sos zgęstnieje. Gotuj kolejne 2-3 minuty, dodaj kremówkę i przyprawy. Po ostudzeniu wymieszaj z roztrzepanym jajkiem.Na upieczone ciasto wyłóż osączony i ostudzony szpinak. Ułóż na nim plastry łososia, a całość zalejsosem beszamelowym. Wstaw do piekarnika na 180 st. na 30 minut. Aż wierzch się zrumieni, a sos stężeje.Po upieczeniu odstaw na 10 minut, by sos się ściągnął. Nam najbardziej smakuje w połączeniu z sałatką z rukoli.

Muszę się pochwalić!

Zapach Domu

Muszę się pochwalić!

Muszę się Wam pochwalić!  Jakiś czas temu zgłosiłam Bibliotekę Publiczną Gminy Chocz do akcji "Punkt dla mamy!" To wspólna inicjatywa miesięcznika "M jak mama" oraz portalu mjakmama.pl Razem z czytelnikami tworzona jest mapa Polski z miejscami przyjaznymi rodzicom z dziećmi. Organizatorzy wyróżnili moje zgłoszenie - za co BARDZO DZIĘKUJĘ!Już sama wiadomość o wyróżnieniu sprawiła mi olbrzymią przyjemność, a paczka przyniesiona od kuriera cały czas (już kilka dni!) wywołuje uśmiech na co najmniej trzech twarzach - mojej i moich ukochanych córeczek. Co było w środku?Przede wszystkim list....Potem znalazłam kosmetyki od Rossmann - myjemy się wszystkie trzy :) Krem do opalania czeka na słoneczne dni, a kubek-bidon z pewnością wykorzystamy, jak najmłodsza podrośnie.Ostatnim elementem nagrody-wyróżnienia, który rozpakowałam był... Miś Szumiś...  Gdy urodziła się Izabela, zastanawialiśmy się, czy jej nie kupić Szumisia. Jakoś nie do końca wierzyłam w opowieści, że biały szum pomaga dzieciom zasypiać. Patrzyłam też ze zdziwieniem na cenę... Ostatecznie nie kupiliśmy.Dziś - dzięki wyróżnieniu - Izabela została szczęśliwą posiadaczką Szumisia. A jakie są moje wrażenia po pierwszych dniach testowania? Może po kolei - otwierając kartonik z Szumisiem byłam mile zaskoczona - każda warstwa opakowania dopracowana w najdrobniejszym szczególe. Pięknie zapakowana przytulanka z listem do dziecka i rodzica. Miś wykonany jest z wysokiej jakości miłego w dotyku materiału, perfekcyjnie odszyty i wykończony. Z kieszonką na zamek błyskawiczny na głośniczek z szumem. Świetnym rozwiązaniem jest możliwość regulowania głośności szumu. Izabela zasypia z Szumisiem od kilku dni i... mam wrażenie, że zasypia szybciej i śpi spokojniej :) Chyba zaczynam żałować, że nie kupiłam go wcześniej... Miś Szumiś będzie pięknym prezentem dla noworodka - polecam!

Agnieszka Maciąg, Smak szczęścia

Zapach Domu

Agnieszka Maciąg, Smak szczęścia

"...czyli o dietach, pielęgnacji urody w zgodzie z naturą i szukaniu piękna w sobie."Znacie książki Agnieszki  Maciąg? Jakąkolwiek? Nie? Szybko nadróbcie zaległości ;)Każda z książek pani Agnieszki jest wyjątkowa. Uwielbiam wszystkie. Dziś podzielę się z Wami "Smakiem szczęścia" i mam nadzieję, że przekonam Was do sięgnięcia po nią. Nie daje ona recepty na szczęście - bo przecież "każda z nas jest istotą niepowtarzalną i różne są nasze sposoby na lepsze życie", ale pokazuje ścieżkę, którą idzie autorka, a która daje jej szczęście. Maciąg opisuje metody, które uczyniły jej życie prostszym, pełniejszym i szczęśliwszym. Jakie?Po pierwsze dieta, ale nie ta odchudzająca. Dieta, która daje zdrowie, siłę, energię i jest zgodna z naturą. Dieta, która nie ogranicza, a która jest świadomym i dobrowolnym wyborem. Autorka preferuje dietę niełączenia i wegetariańską i szczegółowo opisuje ich zasady. Poleca też swoje ulubione przepisy.Po drugie joga i medytacja. Poznanie samego siebie, wsłuchanie się w ciało i umysł, zaprzyjaźnienie się z naturą... Po trzecie proste, ale skuteczne sposoby na urodę. A wszystko zaczyna się od... umiejętności radzenia sobie ze stresem. Jak go pokonać? Czy można go uniknąć? A potem... urządź domowe SPA i zacznij z niego korzystać zgodnie z poradami Agnieszki Maciąg.Trzy kroki. Trzy sfery. Czy dają szczęście? Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sama/sam. "Szczęście nie jest dziełem przypadku ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla samego siebie" (Erich Fromm). Autorka zachęca, by poszukać własnej niepowtarzalnej drogi, ale kto nam zabroni skorzystać z lekko przetartej już przez nią drogi? 

Letnie grillowanie

Zapach Domu

Letnie grillowanie

                Gdy doskwierają upały, letnie słońce przypieka, a spędzanie czasu w mieście wydaje się nie do wytrzymania, warto wybrać się na łono natury. Tam, gdzie woda jest czysta, trawa zielona, powietrze rześkie… Może to być ogródek, działka rekreacyjna, teren nad jeziorem czy rzeką. Przygotowany w takich warunkach posiłek będzie smakował jak żaden inny.                Klasykiem gatunku w takich okolicznościach jest grillowanie. Przez tysiące lat ludzie sporządzali potrawy wykorzystując żywy ogień. Każde danie przygotowane nad ogniskiem ma wartość dodaną w postaci naturalnego zapachu dymu.                 Od kilkunastu już lat od wiosny do jesieni ulegamy trendowi wspólnego grillowania. Kiedyś mogliśmy używać tylko tych z węglem drzewnym. Dziś są i gazowe i elektryczne, z rożnami, z wielopoziomowymi rusztami, z pokrywami do wędzenia… Każda okazja jest dobrą do grillowania – urodziny, imieniny, zdanie matury, zaliczenie egzaminu na studiach, awans w pracy… Grillujemy wszystko – kiełbaskę, mięso, warzywa, sery, owoce, pieczywo… Z ich wykorzystaniem możemy stworzyć fantazyjne potrawy, które nie tylko będą smaczne, ale i wzbudzą podziw naszych gości.                Dziś polecam dwa przepisy na grilla – mięsny i jarski. Dla każdego – coś dobrego…Warzywa z grilla odkryłam dopiero w tym roku. Polubiłam je do tego stopnia, że rozważam zakup grilla elektrycznego, by móc przygotowywać je także zimą. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na grillowane pyszności. Podrzucam mały spis treści ;) CUKINIA Z GRILLA PIECZARKI Z GRILLA MIELONE Z GRILLA OSCYPEK Z GRILLA PATYCZAK Z GRILLASZASZŁYKI DROBIOWE Z GRILLA