Gdy
doskwierają upały, letnie słońce przypieka, a spędzanie czasu w mieście wydaje
się nie do wytrzymania, warto wybrać się na łono natury. Tam, gdzie woda jest
czysta, trawa zielona, powietrze rześkie… Może to być ogródek, działka
rekreacyjna, teren nad jeziorem czy rzeką. Przygotowany w takich warunkach
posiłek będzie smakował jak żaden inny.
Klasykiem
gatunku w takich okolicznościach jest grillowanie. Przez tysiące lat ludzie
sporządzali potrawy wykorzystując żywy ogień. Każde danie przygotowane nad ogniskiem
ma wartość dodaną w postaci naturalnego zapachu dymu.
Od
kilkunastu już lat od wiosny do jesieni ulegamy trendowi wspólnego grillowania.
Kiedyś mogliśmy używać tylko tych z węglem drzewnym. Dziś są i gazowe i
elektryczne, z rożnami, z wielopoziomowymi rusztami, z pokrywami do wędzenia…
Każda okazja jest dobrą do grillowania – urodziny, imieniny, zdanie matury,
zaliczenie egzaminu na studiach, awans w pracy… Grillujemy wszystko –
kiełbaskę, mięso, warzywa, sery, owoce, pieczywo… Z ich wykorzystaniem możemy
stworzyć fantazyjne potrawy, które nie tylko będą smaczne, ale i wzbudzą podziw
naszych gości.
Dziś
polecam dwa przepisy na grilla – mięsny i jarski. Dla każdego – coś dobrego…
Warzywa z grilla odkryłam dopiero w tym roku. Polubiłam je
do tego stopnia, że rozważam zakup grilla elektrycznego, by móc przygotowywać
je także zimą.
Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na grillowane pyszności. Podrzucam mały spis treści ;)
Pyszne propozycje :) Ja uwielbiam cukinię grillowaną z różnymi dodatkami.
OdpowiedzUsuńa z czym jeszcze przygotowujesz cukinię?
Usuń