Pasztet warzywny z wytłoczyn

Przygotowując co rano sok z warzyw i jabłek, produkuję spore ilości wytłoczyn. Piekę z ich wykorzystaniem ciasta, smażę kotleciki... Dziś proponuję Wam przepis na pasztet. Spróbujecie?



Składniki:

  • 600 g wytłoczyn (marchew, pietruszka, seler, jabłka)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g otrębów żytnich
  • 150 ml wody
  • 60 g kaszki gryczanej (lub manny)
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Otręby namocz w wodzie. Cebulkę i czosnek posiekaj. Wymieszaj wytłoczyny z cebulkę, otrębami, kaszką, natką, jajkiem i przyprawami. Wyłóż do keksówki o długości ok. 20 cm - najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami.


Piecz 30-40 minut w 180 st. z termoobiegiem.

P.S. Pamiętacie moją wyciskarkę Sana? Jeśli nie, to polecam wpis tutaj :)

Komentarze

Prześlij komentarz