Pasja Smaku

Brązowy ryż z jabłkiem i orzechami

Nie przepadam za śniadaniami na słodko, wolę konkretne i wytrawne. Jednak nie można odmówić, gdy śniadanie przygotowuje mąż. Zaserwował mi brązowy ryż z jabłkiem i orzechami z książki „Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie” Konrada Gacy.   Składniki /dla 2 osób/: 100 g ugotowanego brązowego ryżu 1/2 jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 3-4 wyłuskane orzechy włoskie 2 łyżeczki miodu   Wykonanie: Jabłko obrać, drobno pokroić, posypać cynamonem i wymieszać z ryżem. DoCzytaj dalej...Artykuł Brązowy ryż z jabłkiem i orzechami pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Risotto z kalerosse™ i dorszem

Niedawno do mojej kuchni wkroczyło nowe warzywo, które otrzymało nazwę: kalerosse™, czyli wdzięczne połączenie jarmużu i brukselki. Jakiś czas zastanawiałam się, jak mogę je wykorzystać i poza oczywistościami przyszedł mi na myśl przepis na wyjątkowe risotto z kalerosse™ i dorszem. To jest to! Pyszne, delikatne, a jednocześnie ciekawe. Warzywna nowość pasuje tu znakomicie. Więcej informacji o nim znajdziecie TUTAJ.   Wpis powstał we współpracy z marką Fit&Easy.     Składniki:Czytaj dalej...Artykuł Risotto z kalerosse™ i dorszem pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Mini roladki szpinakowe z lasagne

Sylwester tuż, tuż, więc pewnie już myślicie o menu na ten wyjątkowy wieczór. Ja mam dla Was pomysł na mini roladki szpinakowe z lasagne. Świetna przekąska, która dzięki małym porcjom jest bardzo podzielna. Jednocześnie ma również swój urok. Wpis powstał we współpracy z marką Lubella.   Składniki /ok. 14-16 roladek/: 4 płaty makaronu lasagne Lubella 1 serek kanapkowy naturalny 200 g mrożonych liści szpinaku 150 ml sosu pomidorowego 1/2 kulkiCzytaj dalej...Artykuł Mini roladki szpinakowe z lasagne pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Śledziowa sałatka warstwowa

Śledziowa sałatka warstwowa świetnie sprawdzi się jako sałatka wigilijna i postna. Jednak dla smakoszy filetów śledziowych może być przygotowywana przez cały rok. Może nie wygląda zachęcająco (sporo osób w pierwszej reakcji ma problem z burakami) to jest zaskakująco smaczna i wyjątkowa. Przepis znalazłam na blogu Życie od kuchni. Składniki: Marynata do buraków: 2 duże buraki 0,5 litra wody 50 ml octu jabłkowego 10% 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2Czytaj dalej...Artykuł Śledziowa sałatka warstwowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Świąteczna Inka marcepanowa

Lubicie marcepanowe cukierki? Ja w każdym razie uwielbiam, więc już wiecie jak powstała świąteczna Inka marcepanowa. Słodka, aromatyczna i doskonałe połączenie. Posypana migdałami tworzy idealną świąteczną kawę. Koniecznie musicie wypróbować to połączenie!     Składniki: 250 ml mleka kilka cukierków marcepanowych w czekoladzie 2 łyżeczki Inki Klasycznej kilka migdałów Wykonanie: Podgrzać mleko. W 200 ml mleka rozpuścić cukierki marcepanowe, dodać Inkę Klasyczną i wymieszać. Pozostałe 50 ml mleka spienić. DoCzytaj dalej...Artykuł Świąteczna Inka marcepanowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Piernikowe babeczki – choinki

Moje pierwsze skojarzenia ze Świętami to przede wszystkim choinka, pierniczki, barszcz z uszkami… Dziś mam dla Was przepis na słodkie piernikowe babeczki – choinki. Nie są trudne w przygotowaniu, więc każdy powinien sobie z nimi poradzić. Dekorować możecie dowolnie Wpis powstał we współpracy z marką Lubella.     Składniki: Babeczki: 1,5 szklanki mąki Poznańskiej Lubella 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczkiCzytaj dalej...Artykuł Piernikowe babeczki – choinki pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Świąteczne ciasteczka imbirowe

Mam dla Was przepis na szybkie i pyszne świąteczne ciasteczka imbirowe. Dekoracja zależy już tylko od Waszej inwencji twórczej, ja wybrałam lukier i pisaki cukrowe. Ciasteczka są dość słodkie, ale chyba o to chodzi w słodyczach? Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków. Składniki /ok. 15 szt/: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki zmielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 150 g miękkiego masła 2/3Czytaj dalej...Artykuł Świąteczne ciasteczka imbirowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Giselle – Wrocław

Giselle, ul. Szewska 27, Wrocław Podczas ostatniej wizyty we Wrocławiu postanowiłam zjeść wraz z Wojtkiem i kolegami „śniadanie na mieście”. Październikowa pogoda nie dopisała, więc miałam trochę czasu na wybranie lokalu, by nie kręcić się bez celu następnego dnia w deszczu. Giselle, czyli French Bakery Cafe zapowiadała się jako idealna knajpa śniadaniowa. Dodatkowo była bardzo blisko Starego Miasta, po którym musieliśmy obowiązkowo pospacerować.   Na zewnątrz deszcz, a w środkuCzytaj dalej...Artykuł Giselle – Wrocław pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

II Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych

W ostatni weekend listopada po raz drugi odbyły się Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych (na terenie Targów Lublin przy ulicy Dworcowej 11). Przez 3 dni halę odwiedziły prawdziwe tłumy, dzięki czemu można zauważyć, że piwa rzemieślnicze są u nas coraz bardziej popularne. Lubelskie Targi, które dla większości browarów zamykają sezon festiwalowy, zgromadziły ok. 30 wystawców i ponad 100 różnych piw, wśród których aż 22 były premierami. Z bardzo szerokim repertuarem wystąpiłyCzytaj dalej...Artykuł II Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Staub Mini Cocotte – recenzja

Znacie serię naczyń ceramicznych do serwowania potraw Staub Mini Cocotte? Ja miałam ostatnio okazję je testować i naprawdę fajnie się sprawują. Wyobraźcie sobie np. zupę podaną w mini garnuszkach – to dużo ciekawsze niż zwykły talerz, albo porcję zapiekanki przygotowaną tylko dla Was w owalnym naczyniu Staub. Ilość możliwości jest niezliczona – ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia. *Wpis powstał przy współpracy z marką Staub. PS. Jeśli doczytacie do końca toCzytaj dalej...Artykuł Staub Mini Cocotte – recenzja pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Owoce zapiekane pod kruszonką

Lubicie ciasto drożdżowe z owocami? Jeśli tak, to polubicie i ten deser. Owoce zapiekane pod kruszonką to prosty i szybki do przygotowania pomysł na zimowy podwieczorek. Do niego kawa, herbata lub kubek kakao i gotowe! *Wpis powstał przy współpracy z Lubellą.     Składniki /4 porcje/: 1/2 opakowania mrożonych truskawek 1 jabłko 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 3/4 szklanki mąki Poznańskiej Lubella 1/2 szkl. brązowego cukru 50 g zimnego masłaCzytaj dalej...Artykuł Owoce zapiekane pod kruszonką pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Alan Hugs – Lublin

Alan Hugs, ul. Narutowicza 9, Lublin Oficjalne otwarcie Alan Hugs miało miejsce podczas tegorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Restauracja powstała w miejscu, które do tej pory zajmowało sieciowe Bierhalle. O podobieństwach w wystroju czy karcie nie mogę się wypowiedzieć ponieważ do browaru restauracyjnego nie zdążyłam się wybrać. Niemniej browar jako taki został, więc klienci mają możliwość spróbowania tutejszych piw. W środku znajdują się dwie główne sale: na parterze sala barowaCzytaj dalej...Artykuł Alan Hugs – Lublin pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Uwielbiam risotto! Na blogu znajdziecie już kilka przepisów, ale tego na risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem jeszcze nie było. Przy jego przygotowywaniu wystarczy trzymać się znanych zasad robienia risotto i dodać kilka łatwo dostępnych składników. Można się tak bawić do woli. Inne przepisy na risotto znajdziecie TU. Wpis powstał przy współpracy z marką Staub.     Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 filet z piersi kurczaka 1/2 szklankiCzytaj dalej...Artykuł Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Kurczak curry z ananasem

Pewne dania czasem są „wymuszone”, bo akurat zostaje coś z obiadu, jakiś składnik sałatki lub zwyczajnie niektórych produktów w spiżarni jest za dużo. Tak było właśnie z kurczakiem curry z ananasem – został ananas i śmietanka z gotowania kilku dań, więc nie chciałam by się zmarnowały. Danie jest dość słodkie, ale Mąż ucieszył się, bo jest w nim czosnek. Może Wy też przekonacie w ten sposób domowników, którzy nie przepadająCzytaj dalej...Artykuł Kurczak curry z ananasem pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Kulinarne Zaduszki

Tak zwane Zaduszki (w Kościele katolickim – Dzień Zaduszny) obchodzone są drugiego listopada, po dniu Wszystkich Świętych. Jest to dzień modlitwy za dusze naszych bliskich, który obchodzony jest w Polsce od XII w. Zaduszki podobno są przeciwwagą dla pogańskich Dziadów, których tradycja znana była i długo utrzymywała się również na naszych ziemiach. Według dawnych wierzeń dusze, które tego dnia przybywały do naszego świata należało odpowiednio ugościć, by zapewnić sobie ichCzytaj dalej...Artykuł Kulinarne Zaduszki pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Chlebek zawijany z ziołami i serem

W tym tygodniu w Wypiekaniu na śniadanie został zaproponowany przepis na chlebek zawijany z ziołami i serem. Wyglądał pysznie, więc długo się nie zastanawiałam i upiekłam go. Skorzystałam z zieleniny dostępnej u rodziców na grządkach, ale Wy możecie wzbogacić swój chlebek o świeże zioła w postaci bazylii czy oregano.   Wypiekały razem ze mną: Iza, Dorota, Nina i Ewa.     Składniki: Ciasto: 500 g mąki 25 g świeżych drożdżyCzytaj dalej...Artykuł Chlebek zawijany z ziołami i serem pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Czekoladowa Inka z pazurem

Dzisiaj mam dla Was ciekawą propozycję na halloweenowy wieczór: czekoladowa Inka z pazurem, czyli szczyptą chili. Do tego prawdziwa gorzka czekolada. Brzmi pysznie, prawda? Do tego przygotujcie jakieś ciasteczka, dorzućcie coś z motywem dyni i obejrzyjcie np. horror. Przekąski „w klimacie” również się przydadzą.     Składniki: 250 ml mleka 2 łyżeczki Inki Klasycznej 5 kostek gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki chili 1 łyżeczka brązowego cukru   Wykonanie: Do garnuszka wlaćCzytaj dalej...Artykuł Czekoladowa Inka z pazurem pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Spaghetti z oczami

Jak pewnie wiecie, już za kilka dni popularne na całym świecie Halloween. Ja traktuję to jako zabawę i możliwość przygotowania potraw z serii: „z przymrużeniem oka”. Takie właśnie jest tytułowe spaghetti z oczami, które „udaje” mozzarella mini i pokrojone w plasterki oliwki. Strach się bać   Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella.     Składniki /2-3 porcje/: 1/2 opakowania makaronu spaghetti classic Lubella 500 g mięsa mielonego 500 mlCzytaj dalej...Artykuł Spaghetti z oczami pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Rigati ze szpinakiem i serem lazur

Ten makaron jest bardzo prosty w wykonaniu, a jednocześnie nie jest nudny. Rigati ze szpinakiem i serem lazur, właśnie za sprawą tego ostatniego odmienia codzienny – wydawałoby się – makaron. Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, bo jako matka dwumiesięcznej córki większość czasu poświęcam właśnie jej, stąd pomysł prosty, ale odmieniony właśnie tym jednym składnikiem. Taka jest moja kuchnia – prosta, ale z nutą wyjątkowości. W sam razCzytaj dalej...Artykuł Rigati ze szpinakiem i serem lazur pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Sernik dyniowy na spodzie brownie

Planowałam przygotować ten sernik już jakiś czas temu, ale trochę się obawiałam efektu końcowego, ponieważ w naszej rodzinie to mama i siostra są specjalistkami od serników. Jednak sernik dyniowy na spodzie brownie jest naprawdę prosty i jestem pewna, że uda się każdemu     Składniki /tortownica ok. 25 cm/: Spód brownie /źródło przepisu/: 75 g masła 75 g gorzkiej czekolady 60 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 2 jajkaCzytaj dalej...Artykuł Sernik dyniowy na spodzie brownie pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Pełnoziarniste świderki z kurczakiem i groszkiem

Nie wiem czy wiecie, ale zbliża się powoli Światowy Dzień Makaronu (25 października), ale z racji tego, że dla mnie to święto trwa cały rok, to przygotowałam dla Was nową makaronową inspirację: pełnoziarniste świderki z kurczakiem i groszkiem. Moja inspiracja pasuje raczej na codzienny obiad, ale pamiętajcie, że z makaronem można również skomonować pyszne i wykwintne dania, które oczarują Waszych gości. *Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella. Składniki: 1/2Czytaj dalej...Artykuł Pełnoziarniste świderki z kurczakiem i groszkiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Rozgrzewająca Inka z nutą wanilii

Jeżeli macie ochotę na coś innego niż filiżanka herbaty z miodem i cytryną w jesienne popołudnie to polecam pyszną kawę, którą nazwałam: rozgrzewająca Inka z nutą wanilii. Nie ma nic lepszego do domowego ciasta   Składniki: 250 ml mleka 2 łyżeczki Inki Klasycznej 1/2 laski wanilii szczypta cynamonu szczypta imbiru 2 łyżeczki brązowego cukru   Wykonanie: Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyjąć z niej ziarna. Do garnuszka wlać mleko, dodaćCzytaj dalej...Artykuł Rozgrzewająca Inka z nutą wanilii pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kurkami

Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kurkami to danie, które w chłodne, jesienne dni jest wspomnieniem letniego słońca i wakacyjnych wypraw na grzyby. Połączone z pyszną, słodką śmietanką sprawia, że zwykły obiad staje się wyjątkowy. Koniecznie wypróbujcie to połączenie!     Składniki /na 3-4 porcje/: podwójna pierś kurczaka 200 g kurek 8-9 suszonych pomidorów 200 g śmietanki 30% zioła prowansalskie sól, pieprz słodka papryka listki bazylii olej do smażenia  Czytaj dalej...Artykuł Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kurkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Pieczone figi z kozim serem

Sezon na figi w pełni. Chociaż pomysłów mam mnóstwo, czasu niestety mniej, dlatego stawiam na prostotę. Na chłodne jesienne wieczory polecam pieczone figi z kozim serem i lampkę wina. Lub od razu całą butelkę. Nie dajcie się jesiennej depresji!     Składniki: 4 figi 20 g koziego sera płatki migdałów ocet balsamiczny, winegret lub sok z cytryny rukola   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Figi umyć, obciąć czubki iCzytaj dalej...Artykuł Pieczone figi z kozim serem pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Małdrzyki krakowskie

Dawno nie było Wypiekania na śniadanie, więc w ten weekend opcje były aż dwie. Ja zdecydowałam się na małdrzyki krakowskie, bo przy małym dziecku łatwiej je przygotować. Fajne, niezbyt słodkie twarogowe placuszki z pewnością zasmakują Waszym domownikom. Wypiekały ze mną: Różowa kuchnia Ewa w kuchni Moje domowe kucharzenie Życie zaczyna się w kuchni Ewa Szczepińska – zdjęcie FB Życie zaczyna się w kuchni Moje Małe Czarowanie Marta – zdjęcie IGCzytaj dalej...Artykuł Małdrzyki krakowskie pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Szaszłykarnia Gruzja – Lublin

Szaszłykarnia Gruzja to kolejny w Lublinie lokal serwujący kuchnię gruzińską. Został otwarty pod koniec ubiegłego roku w pawilonach przy ul. Głębokiej. My zdecydowaliśmy się na wizytę dopiero po kilku miesiącach, ale uważam, że warto było poczekać. Zawsze łatwiej oceniać restaurację jakiś czas po jej otwarciu, niż wtedy, gdy wszystko jeszcze jest nowe i nie do końca dopracowane. Na opis naszych wrażeń złożyły się dwie wizyty, ponieważ nawet we dwoje nieCzytaj dalej...Artykuł Szaszłykarnia Gruzja – Lublin pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Kukurydza pieczona z masłem chili

Na taką kukurydzę miałam ochotę od dawna. Doskonale upieczona, maślana, z nutą pikanterii – kukurydza pieczona z masłem chili jest idealna! Dodatek natki pietruszki i soku z cytryny tylko podbija smak.   Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku.     Składniki /dla 2 osób/: 2 kukurydze 1 papryczka chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła sól, świeżo zmielony pieprz sok i skórka z 1 cytryny   Wykonanie: MasłoCzytaj dalej...Artykuł Kukurydza pieczona z masłem chili pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Makaron caprese

Znacie słynną sałatkę caprese? Dzisiaj mam dla Was przepis na pełnoziarnisty makaron caprese. Podobnie jak w sałatce bazujemy na prostych składnikach: pomidorach, mozzarelli, bazylii i oliwie. Nie można jednak zapomnieć o dodatku makaronu, dzięki któremu ta wersja staje się pożywna i doskonale sprawdzi się jako obiad dla zabieganych i zapracowanych osób.   Wpis powstał w ramach współpracy z marką Lubella.     Składniki /2-3 porcje/: 1/2 opakowania makaronu Penne PełneCzytaj dalej...Artykuł Makaron caprese pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

6. numer Magazynu Aromat

Dzisiaj ma premierę 6. numer Magazynu Aromat, który wydajemy jako Lubelska Blogosfera Kulinarna. Tym razem na okładce nie ma żadnej z nas, ale to piękne zdjęcie jest autorstwa Gosi Łaniak z bloga Modern Taste. W jesiennym numerze znajdziecie m.in.: przepisy na faszerowane warzywa pomysły na jesienne przetwory przepisy z wykorzystaniem ziemniaków i jabłek moją recenzję lokalu Szaszłykarnia Gruzja kalendarium imprez kulinarnych w regionie (wrzesień-listopad) i wiele innych pysznych i inspirującychCzytaj dalej...Artykuł 6. numer Magazynu Aromat pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Makaron soba z wieprzowiną

Makaron soba z wieprzowiną to jeden z tych przepisów, które powstają podczas opróżniania szafek i zamrażalki. Jak widać, można wyczarować coś fajnego bez wychodzenia z domu. Zachęcam do kreatywności i przeglądania tego, co macie w kuchni zanim wybierzecie się na zakupy. Danie robi się szybko, można je przygotować jako dwudniowy obiad – sprawdzałam     Składniki /4 porcje/: 3-4 plastry schabu 300 g makaronu soba 300 g mieszkanki chińskiej sosCzytaj dalej...Artykuł Makaron soba z wieprzowiną pochodzi z serwisu Pasja Smaku.