Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kurkami to danie, które w chłodne, jesienne dni jest wspomnieniem letniego słońca i wakacyjnych wypraw na grzyby. Połączone z pyszną, słodką śmietanką sprawia, że zwykły obiad staje się wyjątkowy. Koniecznie wypróbujcie to połączenie!
Składniki /na 3-4 porcje/:
- podwójna pierś kurczaka
- 200 g kurek
- 8-9 suszonych pomidorów
- 200 g śmietanki 30%
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- słodka papryka
- listki bazylii
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na grubsze plastry, każdy lekko rozbić, oprószyć pieprzem i słodką papryką. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju obsmażyć kurczaka z obu stron i zdjąć na talerz.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Następnie wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Następnie dodać kurczaka i jeszcze chwilę podgrzewać. Na koniec posypać posiekanymi listkami bazylii.
Podawać z ryżem lub kaszą.