Śledziowa sałatka warstwowa świetnie sprawdzi się jako sałatka wigilijna i postna. Jednak dla smakoszy filetów śledziowych może być przygotowywana przez cały rok. Może nie wygląda zachęcająco (sporo osób w pierwszej reakcji ma problem z burakami) to jest zaskakująco smaczna i wyjątkowa.
Przepis znalazłam na blogu Życie od kuchni.
Składniki:
Marynata do buraków:
- 2 duże buraki
- 0,5 litra wody
- 50 ml octu jabłkowego 10%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowy
- 4 ziarna pieprzu
Sałatka:
- 2 buraki marynowane
- 6 filetów śledziowych w oleju
- 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
- 1 pęczek szczypiorku
- 12 łyżek majonezu
- 3 łyżki marynaty z buraków
Wykonanie:
Marynowane buraki: Buraki ugotować, obrać, pokroić w ćwiartki. Połączyć składniki marynaty, przełożyć do niej buraki i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Marynatę należy przygotować dzień wcześniej lub na kilka godzin przed przygotowaniem sałatki.
Pierwsza warstwa: Filety odsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z orzechami i ułożyć w misce.
Druga warstwa: Majonez wymieszać w miseczce z marynatą i rozsmarować go po śledziach.
Trzecia warstwa: Szczypiorek drobno posiekać i rozsypać na majonezie.
Czwarta warstwa: Buraki pokroić w drobną kostkę i posypać po szczypiorku.
Sałatkę można dekorować wg własnego upodobania. Bardzo ładnie wygląda podana w gładkiej, przezroczystej misce.
Smacznego!