Pasja Smaku

Smoothie gruszkowo-pomarańczowe

Lato już za nami, więc do mojej kuchni powoli wkradają się jesienne owoce. Najprościej można je zjeść, ale takie owocowe smoothie to też dobry pomysł na ich wykorzystanie. Na przygotowanie smoothie gruszkowo-pomarańczowego potrzebujecie dosłownie kilku minut     Składniki: 2 gruszki 1 jabłko 2 pomarańcze woda niegazowana   Wykonanie: Wycisnąć sok z pomarańczy i przelać do blendera kielichowego. Gruszki i jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. PrzełożyćCzytaj dalej...Artykuł Smoothie gruszkowo-pomarańczowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Malinowa Inka

Letnie upały za nami, zbliżają się chłodne wieczory, w ogrodach czerwienią się ostatnie maliny… Uśmiech na ustach przywróci Wam malinowa Inka – czyli Inka Klasyczna z dodatkiem konfitury malinowej. Pysznie smakuje i pięknie się prezentuje, z pewnością zachwyci Waszych gości i będzie przyjemną odmianą od zwykłej kawy. A Wy jakie kawy smakowe lubicie?     Składniki /1 porcja/: 2 łyżeczki Inki Klasycznej 200 ml mleka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1Czytaj dalej...Artykuł Malinowa Inka pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Food trucki w Radości

Co robią kobiety po porodzie zaraz po wypisie ze szpitala? Idą na długi weekend z food truckami, który Żarcie na Kółkach zorganizowało w nowo powstałej Radości na terenach Browaru Perła przy ul. Bernardyńskiej 15 w Lublinie. Wiadomo, materiał na bloga sam się nie zbierze, a czasem trzeba zjeść coś innego niż szpitalne dania. Mi udało się załapać na ostatnie godziny imprezy, i chociaż musiałam się mocno zastanawiać co matka karmiącaCzytaj dalej...Artykuł Food trucki w Radości pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Lasagne z cukinią i pomidorami

Bardzo lubię lasagne, ale sama rzadko ją przygotowuję, bo wydawała mi się pracochłonna. Nic bardziej mylnego! Najdłużej trwało samo pieczenie, a reszta to pestka. Lasagne z cukinią i pomidorami poleca się na zakończenie lata! Koniecznie z makaronem Lubella.   Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella.     Składniki: 7-8 płatów makaronu lasagne Lubella 2 kulki mozzarelli garść pomidorków koktajlowych 1 mała cukinia listki bazylii sól oliwa   sos mięsno-pomidorowy:Czytaj dalej...Artykuł Lasagne z cukinią i pomidorami pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Ryż po meksykańsku

Chociaż ja obecnie muszę unikać ostro przyprawionych dań, to czasem przygotowuję je dla męża. Podobnie było w tym przypadku: ryż po meksykańsku zrobiłam dla niego. Ja zjadłam wersję bardziej łagodną. To jedno z tych szybszych dań, większość składników pewnie będziecie mieć w domu. Doprawienie wg uznania, chociaż aż się prosi o większą ilość chili   Składniki /4 porcje/: 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 zielona papryka 1 czerwonaCzytaj dalej...Artykuł Ryż po meksykańsku pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Prosta rolada jabłkowa

Lubicie rolady, ale uważacie, że jest przy nich za dużo pracy? Prosta rolada jabłkowa zmieni Wasze spojrzenie i opinię o tym rodzaju ciasta. Szybkie wykonanie i niewielka ilość składników sprawiają, że możecie przygotowywać ją na co dzień, np. do kawy lub niespodziewanych gości.   Przepis z zeszytu mojej Mamy.     Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon 12 jabłek sól  Czytaj dalej...Artykuł Prosta rolada jabłkowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Risotto z kwiatami cukinii

Lubicie kwiaty cukinii? Ja uwielbiam, odkąd odkryłam, że można je jeść. W tamtym roku przedstawiłam kilka przepisów, w których można je wykorzystać. Tym razem postanowiłam przygotować risotto z kwiatami cukinii i żółtą cukinią. Koniecznie musicie zrobić je w domu!     Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 mała żółta cukinia 6-7 kwiatów cukinii 1 mała cebula 100 ml białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dagCzytaj dalej...Artykuł Risotto z kwiatami cukinii pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

IV Piknik Smakosza w Lublinie

IV Piknik Smakosza w Lublinie odbył się 10 lipca na Moście Kultury w Lublinie. To kolejna edycja naszej smakowitej współpracy jako Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej z Centrum Kultury. Wydaje mi się też, że była najbardziej udana. Cieszę się, że udało mi się wziąć udział w tej edycji. Na szczęście córka nie przeszkodziła w moich planach i spokojnie mogłam przygotować się do Pikniku, zamiast jechać na porodówkę. Menu jak zwykle było wCzytaj dalej...Artykuł IV Piknik Smakosza w Lublinie pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Pyszne jagodzianki z lukrem

Na jagody nigdy nie mogę wybrać się osobiście. Albo brak czasu, albo chętnego towarzystwa… Ostatecznie najczęściej je kupuję, dając zarobić tym, którzy od wczesnych godzin porannych zbierają te słodkie, małe owoce. Tegoroczne jagody przywiozła do nas ciocia. Nie mogłam jej nie podziękować, więc postanowiłam upiec pyszne jagodzianki z lukrem. A Wy sami zbieracie jagody? Czy podobnie jak ja nigdy nie macie na to czasu/chęci/miejsca?     Składniki /16 jagodzianek/: Jagodzianki:Czytaj dalej...Artykuł Pyszne jagodzianki z lukrem pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Ogórki kanapkowe

Co roku mamy u siebie bardzo dużo ogórków, w tym roku pogoda również sprzyja zbiorom. Prócz standardowych hitów ogórkowych, czyli kiszonych i tych z curry, w tym roku postanowiliśmy wzbogacić swoją piwnicę o ogórki kanapkowe. Powstały tydzień temu, a połowa zawartości słoików pozostała wspomnieniem. Polecam od razu przygotować z podwójnej, a nawet potrójnej porcji. U nas będzie do nich niejedno podejście. Skorzystałam z przepisu Margarytki.     Składniki /ok. 6Czytaj dalej...Artykuł Ogórki kanapkowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Makaron penne z kurkami i cukinią

Dzisiaj na obiad postanowiłam połączyć dwa smaki lata i w ten sposób powstał makaron penne z kurkami i cukinią. Danie proste, niewymagające zbyt wiele pracy i wysiłku. Wiadomo, że najlepsze są świeże, sezonowe produkty, prosto z lasu, ogródka lub targu. I z tych korzystajcie póki są Ja w tym roku niestety nie wybiorę się sama po kurki do lasu (z ciążowym brzuszkiem raczej ciężko zbiera się grzyby), ale mam zamiarCzytaj dalej...Artykuł Makaron penne z kurkami i cukinią pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Zakręcone drożdżówki z serem

Odkąd odkryłam jak łatwo robi się drożdżowe ciasto lubię sobie czasem upiec drożdżówki. Te zakręcone drożdżówki z serem kusiły mnie już od dawna. Nie załapałam się, gdy dziewczyny przygotowywały je w ramach „Wypiekania na śniadanie”, ale postanowiłam nadrobić w ostatni weekend. Są zachwycające, pełne serowego nadzienia i zdecydowanie lepsze niż w cukierni! Składniki /na 12 drożdżówek/: Rozczyn: 55 ml mleka 25 g świeżych drożdży 30 g cukru waniliowego 3 łyżkiCzytaj dalej...Artykuł Zakręcone drożdżówki z serem pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Ciasto z jabłkami na oleju

Na drzewach pełno dojrzałych papierówek, więc warto upiec ciasto z jabłkami na oleju. Niewielka ilość składników i szybkie przygotowanie powinny Was przekonać. A ciasto wychodzi tak pyszne i domowe, że inne się przy nim chowają.     Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 5-6 jabłek 4-6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli 1-2 łyżeczki cynamonu   Wykonanie: Jajka ubić zCzytaj dalej...Artykuł Ciasto z jabłkami na oleju pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho)

Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho) są tegorocznym hitem jeśli chodzi o temat przetworów. Znajdziecie je na większości blogów! Ja ogórki małosolne uwielbiam, ale do tej pory zawsze robiła je mama – mnie przerażały trochę kwestie proporcji, tego kiedy są już gotowe itd. Tym razem obyło się bez kamionkowych słoików i stresu. Przepis jest banalnie prosty, takie przygotowanie zajmuje kilka minut (nie licząc moczenia ogórków) plus ich leżakowanie. Pokochacie je!Czytaj dalej...Artykuł Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho) pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Kotlety kalafiorowo-ryżowe

Na blogu znajdziecie już zarówno kotlety kalafiorowe, jak i ryżowe, tym razem pora na kotlety kalafiorowo-ryżowe. Mój mąż był nimi zachwycony. Można je jeść na ciepło i na zimno, z sosem lub bez. Ja swoje podałam z lekko pikantnym sosem pomidorowym, a mąż swoje wcinał z chlebem. Składniki /12-14 kotletów/: 1 niewielki kalafior 100 g ryżu białego 1/2 pęczka koperku 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej pieprzCzytaj dalej...Artykuł Kotlety kalafiorowo-ryżowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Mini burgery buraczano-jaglane

Mini burgery buraczano-jaglane to kolejny hit tegorocznego Pikniku Smakosza. Pyszne, bezmięsne kotleciki, które mogą sprawdzić się zarówno jako burgery, jak i samodzielne kotlety. Nie spodziewałam się, że mogą być takie dobre! Źródło przepisu TUTAJ. PS. Zdjęcia znów robione na szybko, podczas Pikniku     Składniki /ok. 17 burgerów/: 2 surowe buraki 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka uprażonych nasion słonecznika 1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu 1 posiekana cebula 1/2Czytaj dalej...Artykuł Mini burgery buraczano-jaglane pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Mini burgery curry z mozzarellą

Już tradycją jest, że na każdy Piknik Smakosza przygotowuję wege burgery, tym razem postawiłam na mini burgery curry z mozzarellą na bazie kaszy jaglanej. Przygotowuje się je dość szybko, a bogactwo przypraw daje niesamowite połączenie. Koniecznie spróbujcie! PS. Musicie wybaczyć jakość zdjęć, ale były robione na szybko podczas Pikniku, niestety spore zainteresowanie uniemożliwiło mi zrobienie lepszych ujęć.     Składniki /ok. 14 burgerów/: 200 g kaszy jaglanej (np. w woreczkach)Czytaj dalej...Artykuł Mini burgery curry z mozzarellą pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Eton Mess z porzeczkami

Po kilku miesiącach przerwy postanowiłyśmy wznowić akcję „Lubelski kociołek” i tym razem, chociaż niejednogłośnie wybrałyśmy jako temat porzeczki. Ja z racji braku piekarnika musiałam odpuścić sobie wszelkie wypieki. Jednak w mojej głowie dość szybko pojawił się pomysł, by zmienić klasykę i przygotować deser Eton Mess z porzeczkami. Wraz ze mną w akcji biorą udział: Ania, Marta, Dorota, Agnieszka, Gosia i Julianna. Zajrzyjcie do nich po garść inspiracji   Składniki /2Czytaj dalej...Artykuł Eton Mess z porzeczkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Drożdżówki z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami

Drożdżówki z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami przygotowałam na tegoroczny Piknik Smakosza – były moim jedynym słodkim wypiekiem wśród wytrawnych smakołyków. Wykorzystując chwilę czasu szybko zrobiłam im zdjęcia i bardzo dobrze, bo na Pikniku nie miałam już czasu na nic. Drożdżówki spotkały się również z aprobatą testujących je w domu rodziców – Mamo przepis dla Ciebie     Składniki /10-12 drożdżówek/: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 100 gCzytaj dalej...Artykuł Drożdżówki z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Frużelina czereśniowa

Sposób na zamknięcie lata w słoiku? Mój to frużelina czereśniowa – pyszna, z dużymi kawałkami owoców, lekko słodka i intensywnie bordowa. W sam raz do deserów, gofrów czy wyjadania wprost ze słoika. W chłodne dni skutecznie przywróci uśmiech na twarzach domowników. Przygotowuje się ją dość szybko, więc jeśli potrzebujecie więcej zapasów zdecydowanie podwójcie lub nawet trzykrotnie zwiększcie porcje podane w przepisie.     Składniki /ok. 1 l frużeliny/: 1 kgCzytaj dalej...Artykuł Frużelina czereśniowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Malinówka – nalewka z malin

Malinówka – nalewka z malin to specjalność mojej Mamy, a przepis przywołuję z jej zapisków. Nalewka pachnie latem i przyjemnie rozgrzewa. Polecam ten przepis zwłaszcza teraz, gdy coraz więcej malin pojawia się na straganach i w naszych ogrodach.     Składniki: 1 kg malin 1 kg cukru 3 szkl. spirytusu 1 szkl. wody przegotowanej Wykonanie: Do 3 litrowego słoika wsypać maliny, zasypać cukrem, zalać wodą wymieszaną z alkoholem i szczelnieCzytaj dalej...Artykuł Malinówka – nalewka z malin pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Ratafia – nalewka wieloowocowa

Ratafia to pyszna i mocna nalewka wieloowocowa. O tym co znajdzie się ostatecznie w jej składzie decydujemy sami – dowolnie dobieramy owoce, nie patrząc na ich proporcje względem siebie. Przynajmniej ja nie miałam zamiaru tego robić – z czasem dodawałam owoce, które akurat dojrzały lub były pod ręką. Uważam też, że ratafia to jedna z najmniej wymagających nalewek jeśli chodzi o przygotowanie i czas, który trzeba jej poświęcić. „Zapomnienie oCzytaj dalej...Artykuł Ratafia – nalewka wieloowocowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Nalewka z cukierków miętowych

Nalewka z cukierków miętowych jest banalna do przygotowania. Wystarczą zaledwie dwa składniki, dzięki którym przygotujecie ciekawą i intensywnie zieloną nalewkę. A jeśli wolicie bardziej tradycyjne smaki to TU znajdziecie przepis na nalewkę ze świeżej mięty.     Składniki: 1 l wódki 400 g cukierków miętowych (bez nadzienia)   Wykonanie: Cukierki lekko rozbić (ja polecam zrobić małą dziurkę w opakowaniu i rozbić cukierki tłuczkiem), przesypać do słoika i zalać wódką. SłoikCzytaj dalej...Artykuł Nalewka z cukierków miętowych pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Degustacja menu w restauracji BelEtage

Degustacja menu w restauracji BelEtage odbyła się 13 czerwca o 17:00. Restauracja BelEtage mieści się na parterze IBB Grand Hotelu Lublinianka (ul. Krakowskie Przedmieście 56). Jak to zazwyczaj bywa z hotelowymi restauracjami, mało kiedy mogą liczyć na klienta „z ulicy”, podobnie jest tutaj. Jednak my przekonałyśmy się, że to świetne miejsce nie tylko na uroczysty obiad, ale też codzienny lunch. Na kulinarne spotkanie zostałyśmy zaproszone jak reprezentantki Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej.Czytaj dalej...Artykuł Degustacja menu w restauracji BelEtage pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Kalafior z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami

Kalafior z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami to jeden z najlepszych letnich obiadów. Uwielbiam to połączenie, chociaż na co dzień nie przepadam za jajkiem sadzonym – u mnie musi być bardziej wysmażone. Do ziemniaków jeszcze koniecznie musi być koperek! Od kilku dni mam swój z balkonu A Wam jaki obiad kojarzy się z latem?     Składniki /4 porcje/: kilkanaście małych młodych ziemniaków 4 jajka 1 mały kalafior sól, pieprzCzytaj dalej...Artykuł Kalafior z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Koktajl z mango i płatkami owsianymi

Czasem mam ochotę na coś lekkiego i zdrowego, wtedy sięgam po koktajle. Tym razem moja propozycja to koktajl z mango i płatkami owsianymi oraz niewielkim dodatkiem czereśni. Całość przygotowana na bazie maślanki. A Wy lubicie koktajle?     Składniki /na 2 porcje/: 1 dojrzałe mango 400 ml maślanki garść czereśni 2 łyżki płatków owsianych   Wykonanie: Czereśnie umyć i wydrylować. Mango obrać i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do blendera,Czytaj dalej...Artykuł Koktajl z mango i płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Smakując przedwojenny Lublin

Sobotnie popołudnie (11 czerwca) spędziłam na warsztatach kulinarnych smakując przedwojenny Lublin. To już druga edycja Festiwalu „Perła i Frak – Święto Kultury Międzywojnia w Lublinie”. O warsztatach z pierwszej edycji możecie przeczytać TUTAJ. Także tym razem warsztaty prowadził Kamil Kotarski, a samo wydarzenie ponownie odbyło się w wirydarzu Centrum Kultury przy ul. Peowiaków 12. W tak słoneczny dzień nie można było wymarzyć sobie lepszego miejsca do gotowania i odpoczynku. WCzytaj dalej...Artykuł Smakując przedwojenny Lublin pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Sałatka z polędwiczką wieprzową QAFP i bobem

Sałatka z polędwiczką wieprzową QAFP i bobem oraz dodatkiem karmelizowanych jabłek z dresingiem miodowo-balsamicznym znakomicie nadaje się na pyszny lunch. Tym daniem chciałabym nawiązać do kampanii „Mięso i wędliny QAFP. Dobry smak z Natury”.   Jeśli Wy też cenicie sobie #dobrysmakznatury oraz soczystość i kruchość mięsa to powinniście wziąć udział w konkursie, który zorganizowany został wspólnie z partnerem akcji siecią delikatesów Alma. Szczegóły konkursu, w którym do wygrania są fartuchy,Czytaj dalej...Artykuł Sałatka z polędwiczką wieprzową QAFP i bobem pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Koreczki makaronowe

Wczoraj odbyło się otwarcie Euro 2016 we Francji, więc wielu kibiców spędzi najbliższy miesiąc przed telewizorami. Warto wtedy zjeść coś dobrego – stąd pomysł na koreczki makaronowe. Pożywne i jednocześnie szybkie do przygotowania. Tego dania nie można zepsuć Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella.     Składniki: garść makaronu kokardki Pełne ziarno Lubella 1/2 słoiczka czarnych oliwek 250 g pomidorków koktajlowych 3-4 plasterki szynki 2 kabanosy wykałaczki   Wykonanie:Czytaj dalej...Artykuł Koreczki makaronowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku.

Pasja Smaku

Piróg biłgorajski łysy

Piróg biłgorajski łysy to tradycyjny wypiek z województwa lubelskiego. Zwany jest także krupniakiem i pirogiem gryczanym. Od 2005 roku wpisany jest na krajową Listę Produktów Tradycyjnych. Występuje w wersji bez skórki czyli łysej oraz w otoczce z ciasta drożdżowego. Przepis otrzymałam od cioci z Biłgoraja, która przygotowuje go od lat. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i odgrzany na maśle.   Przepis pierwotnie ukazał się w letnim numerze Magazynu Aromat.Czytaj dalej...Artykuł Piróg biłgorajski łysy pochodzi z serwisu Pasja Smaku.