Sylwester tuż, tuż, więc pewnie już myślicie o menu na ten wyjątkowy wieczór. Ja mam dla Was pomysł na mini roladki szpinakowe z lasagne. Świetna przekąska, która dzięki małym porcjom jest bardzo podzielna. Jednocześnie ma również swój urok.
Wpis powstał we współpracy z marką Lubella.
Składniki /ok. 14-16 roladek/:
- 4 płaty makaronu lasagne Lubella
- 1 serek kanapkowy naturalny
- 200 g mrożonych liści szpinaku
- 150 ml sosu pomidorowego
- 1/2 kulki mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Makaron lasagne ugotować w dużej ilości dobrze osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju przez ok. 6-7 minut. Następnie wyjąć, przelać wodą i rozłożyć na płasko np. na desce lub tacy.
Szpinak rozmrozić, podsmażyć na patelni, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Posiekać.
Serek przełożyć do miseczki, wymieszać ze szpinakiem.
Płaty lasagne pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok. 3-4 cm. Każdy posmarować masą szpinakową i zwijać w roladkę, na koniec w każdą wbić wykałaczkę.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy, pozostawiając niewielką ilość do polania roladek. Na nim ułożyć roladki, polać pozostałym sosem i posypać startą na dużych oczkach tarki mozzarellą.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez kilka minut, do czasu stopienia sera i zagotowania sosu.