Ten makaron jest bardzo prosty w wykonaniu, a jednocześnie nie jest nudny. Rigati ze szpinakiem i serem lazur, właśnie za sprawą tego ostatniego odmienia codzienny – wydawałoby się – makaron. Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, bo jako matka dwumiesięcznej córki większość czasu poświęcam właśnie jej, stąd pomysł prosty, ale odmieniony właśnie tym jednym składnikiem. Taka jest moja kuchnia – prosta, ale z nutą wyjątkowości.
W sam raz wpisuje się w akcję 1000 pomysłów, jedna Lubella.
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu rurki kolorowe Lubella
- 2 garście świeżego szpinaku
- 5-6 suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 g sera lazur
- 200 g śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
Szpinak umyć i osuszyć, podsmażyć na patelni, gdy woda z liści odparuje, dodać posiekany czosnek i smażyć przez chwilę. Następnie dodać suszone pomidory i wymieszać. Wlać śmietankę 30% i wkruszyć ser, doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut na mniejszym ogniu, by sos zgęstniał.
Makaron wymieszać z sosem i podawać od razu.