Mam dla Was przepis na szybkie i pyszne świąteczne ciasteczka imbirowe. Dekoracja zależy już tylko od Waszej inwencji twórczej, ja wybrałam lukier i pisaki cukrowe. Ciasteczka są dość słodkie, ale chyba o to chodzi w słodyczach? 🙂
Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków.
Składniki /ok. 15 szt/:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier do obtoczenia ciastek
- lukier
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać imbir, cynamon, sodę i sól. Wymieszać.
W misie robota masło utrzeć z cukrem pudrem i brązowym cukrem. Następnie dodać jajko, ekstrakt i połączyć. Do masy wsypać suche składniki i utrzeć razem. Powstałą masę wstawić na godzinę do lodówki.
Obsypanymi mąką dłońmi robić z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze, spłaszczać i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka rosną, więc należy układać je w sporej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180 st.C przez ok 12 minut. Ciastka będą lekko złote. Wystudzić na kratce.
Lukrem dekorować ciasteczka już ostygnięte.