Leśny mech

Fantazje kulinarne Magdy K.

Leśny mech

Szybkie pierniczki

Fantazje kulinarne Magdy K.

Szybkie pierniczki

Pyszna zupa z soczewicy

Fantazje kulinarne Magdy K.

Pyszna zupa z soczewicy

Sałatka z marynowanym selerem

Fantazje kulinarne Magdy K.

Sałatka z marynowanym selerem

Rolada ziemniaczana z pieczarkami

Fantazje kulinarne Magdy K.

Rolada ziemniaczana z pieczarkami

Choco Biscet Cake

Fantazje kulinarne Magdy K.

Choco Biscet Cake

Langosz

Fantazje kulinarne Magdy K.

Langosz

Tarta z mascarpone i jagodami

Fantazje kulinarne Magdy K.

Tarta z mascarpone i jagodami

Kruche ciasto ze śliwkami, bezową pianką i posypką

Fantazje kulinarne Magdy K.

Kruche ciasto ze śliwkami, bezową pianką i posypką

Kruche ciasto ze śliwkami i bezową pianką, to takie pyszne, klasyczne ciasto. Śliwki na kruchym cieście, do tego wszystko podkręcone bezową pianką i posypką. Cud, miód i orzeszki, a raczej ciasto, śliwki i beza, mniam. To taki znany wszystkim pleśniak w wersji ze śliwkami.Ciasto przygotowuje się i piecze błyskawicznie, gorąco Wam polecam.Jeśli szukacie wersji fit, czy odchudzonej tego ciasta, to nie dzisiaj, dzisiaj jest słodko, pysznie i bez wyrzutów sumienia.Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.Kruche ciasto ze śliwkami, bezową pianką i posypkąskładniki ciasto:2 szklanki mąki pszennej60g (6 łyżek) cukru pudru1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią1 łyżeczka proszku do pieczenia250g masła*4 żółtkaowoce:około 350g śliwek węgierekbeza:4 białkaszczypta soli1 szklanka cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejwykonanie: ciastoZimne masło pokroić na małe kawałeczki.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i zimnym masłem. Zagnieść kruche ciasto, na koniec dodać żółtka i połączyć składniki w jedną całość. Im szybciej to zrobimy, tym lepiej dla ciasta.Uformować kulkę w razie potrzeby podsypując mąką, wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.Piekarnik nagrzać do 180'C. Formę o wymiarach około 21cm x 28 cm lub tortownicę o średnicy 27cm wyłożyć papierem do pieczenia.cała resztaPołowę ciasta rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wyłożyć na spód przygotowanej formy, dziury można wylepić palcami, spód podziurkować widelcem.Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki, ułożyć je rozcięciem ku górze na spodzie ciasta.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Gdy cukier się skończy ubijać jeszcze przez około 2 minuty, aż cały cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.Na śliwkach rozsmarować bezę i posypać odłożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach.Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.Smacznego !!* zamiast 250g masła można dodać 200g masła + 50g smalcu, wówczas ciasto kruche będzie jeszcze smaczniejsze.

Tapioka z jeżynami

Fantazje kulinarne Magdy K.

Tapioka z jeżynami

Chowder kukurydziany z różyczkami kalafiora

Fantazje kulinarne Magdy K.

Chowder kukurydziany z różyczkami kalafiora

Chlebek bananowo-daktylowy na mące kokosowej

Fantazje kulinarne Magdy K.

Chlebek bananowo-daktylowy na mące kokosowej

Placuszki z mąki kokosowej

Fantazje kulinarne Magdy K.

Placuszki z mąki kokosowej

Deser chia z jagodami i syropem klonowym

Fantazje kulinarne Magdy K.

Deser chia z jagodami i syropem klonowym

Arbuzada

Fantazje kulinarne Magdy K.

Arbuzada

Temat numer jeden dzisiejszego dnia, to jak szybko i przyjemnie się ochłodzić. Jeśli nie możecie wskoczyć do basenu z zimną wodą, lub popluskać się w jeziorze, pozostaje ochładzać się od środka.Godzina jednak młoda, więc najpyszniejszym sposobem będzie arbuzada. To drink dla wielbicieli arbuza, pyszność nad pysznościami. Potrzebujecie tylko arbuza, cytryny lub limonki, ewentualnie kostek lodu, no i odrobinę czasu, żeby wydłubać pestki z arbuza.Pięknie się prezentuje, ale też pysznie smakuje i orzeźwia, aż miło.Arbuzadaskładniki:około 1kg arbuza (koniecznie taki z lodówki)pół cytryny lub 1 limonkakostki loduopcjonalnie odrobina ksylitolu lub brązowego cukru, ale uważam, że to zbędnewykonanie:Z arbuza usunąć skórę, białą część i wszystkie pestki, najlepiej pokroić na małe kawałki, wtedy wszystkie pestki będą widoczne. Do wysokiego naczynia włożyć arbuz, wycisnąć sok z cytryny lub limonki , (ewentualnie dosłodzić) i za pomocą blendera, wszystko zmiksować. Do powstałego musu dodać kostki lodu.Podawać od razu.Smacznego!!

Ciasto ucierane z twarożkiem i malinami

Fantazje kulinarne Magdy K.

Ciasto ucierane z twarożkiem i malinami

Ciasto na jogurtowym spodzie z truskawkami i kruszonką

Fantazje kulinarne Magdy K.

Ciasto na jogurtowym spodzie z truskawkami i kruszonką

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Fantazje kulinarne Magdy K.

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Ekspresowe pulled pork

Fantazje kulinarne Magdy K.

Ekspresowe pulled pork "wyczesane mięso"

Pieczeń rzymska z jajkiem

Fantazje kulinarne Magdy K.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska to taka świąteczna lub urodzinowa klasyka. Pewnie każdy zna, ale nie każdy sam robił, a zrobienie tej pieczeni jest bardzo proste. Dzisiaj zapraszam Was na wersję z jajkiem, z bardzo chudego mięsa. Można jeść ją na ciepło i na zimno.Jeśli macie możliwość sami zmielcie mięso, a jak nie to kupcie chudy kawałek i poproście w sklepie o zmielenie, wtedy na pewno będzie smacznie, bo z tymi pakowanymi to różnie bywa.Pieczeń rzymska z jajkiemskładniki:500g mielonej chudej wieprzowiny1 duża cebula1 duży ząbek czosnku1 mała bułka1 jajko3 jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupekszczypiorek lub zielona cebulka1 łyżeczka majeranku2 łyżki kaszy mannysólświeżo zmielony czarny pieprzwykonanie:Zmielone mięso włożyć do naczynia, dodać wszystkie przyprawy, cebulę, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajko, kaszę, namoczoną w mleku i rozdrobnioną bułkę, wszystko bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Gdy już dobrze wszystko wyrobimy, to połowę masy przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki, na mięso wyłożyć ugotowane jajka. Całość przykryć resztą mięsa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C.Piec przez 1-1,5 godziny, gdyby góra zbytnio się rumieniła, można pieczeń przykryć folią aluminiową. Uwaga gorąca pieczeń będzie się kruszyć, jeśli postoi dłużej w lodówce da się kroić na w miarę cienkie plastry.Smacznego!!

Błyskawiczna sałatka z ciecierzycy w sosie musztardowo-ziołowym

Fantazje kulinarne Magdy K.

Błyskawiczna sałatka z ciecierzycy w sosie musztardowo-ziołowym

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Fantazje kulinarne Magdy K.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Banoffee pie

Fantazje kulinarne Magdy K.

Banoffee pie

Kotlety warzywne naprędce

Fantazje kulinarne Magdy K.

Kotlety warzywne naprędce

Ciasto bananowo-owsiane wersja fit

Fantazje kulinarne Magdy K.

Ciasto bananowo-owsiane wersja fit

Pyszna szarlotka dietetyczna

Fantazje kulinarne Magdy K.

Pyszna szarlotka dietetyczna

Kremowa owsianka kokosowa

Fantazje kulinarne Magdy K.

Kremowa owsianka kokosowa

Sernik z ajerkoniakiem i czekoladową polewą

Fantazje kulinarne Magdy K.

Sernik z ajerkoniakiem i czekoladową polewą

Gryczana focaccia

Fantazje kulinarne Magdy K.

Gryczana focaccia

Sernik Tiramisu

Fantazje kulinarne Magdy K.

Sernik Tiramisu