Fantazje kulinarne Magdy K.
Kruche ciasto ze śliwkami, bezową pianką i posypką
Kruche ciasto ze śliwkami i bezową pianką, to takie pyszne, klasyczne ciasto. Śliwki na kruchym cieście, do tego wszystko podkręcone bezową pianką i posypką. Cud, miód i orzeszki, a raczej ciasto, śliwki i beza, mniam. To taki znany wszystkim pleśniak w wersji ze śliwkami.Ciasto przygotowuje się i piecze błyskawicznie, gorąco Wam polecam.Jeśli szukacie wersji fit, czy odchudzonej tego ciasta, to nie dzisiaj, dzisiaj jest słodko, pysznie i bez wyrzutów sumienia.Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.Kruche ciasto ze śliwkami, bezową pianką i posypkąskładniki ciasto:2 szklanki mąki pszennej60g (6 łyżek) cukru pudru1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią1 łyżeczka proszku do pieczenia250g masła*4 żółtkaowoce:około 350g śliwek węgierekbeza:4 białkaszczypta soli1 szklanka cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejwykonanie: ciastoZimne masło pokroić na małe kawałeczki.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i zimnym masłem. Zagnieść kruche ciasto, na koniec dodać żółtka i połączyć składniki w jedną całość. Im szybciej to zrobimy, tym lepiej dla ciasta.Uformować kulkę w razie potrzeby podsypując mąką, wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.Piekarnik nagrzać do 180'C. Formę o wymiarach około 21cm x 28 cm lub tortownicę o średnicy 27cm wyłożyć papierem do pieczenia.cała resztaPołowę ciasta rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wyłożyć na spód przygotowanej formy, dziury można wylepić palcami, spód podziurkować widelcem.Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki, ułożyć je rozcięciem ku górze na spodzie ciasta.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Gdy cukier się skończy ubijać jeszcze przez około 2 minuty, aż cały cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.Na śliwkach rozsmarować bezę i posypać odłożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach.Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.Smacznego !!* zamiast 250g masła można dodać 200g masła + 50g smalcu, wówczas ciasto kruche będzie jeszcze smaczniejsze.