piątek, 6 maja 2016

Kotlety warzywne naprędce


Jeszcze chwila, jeszcze moment i będzie mnie tu więcej. Już w niedzielę komunia naszego starczego syna i jako szanujący się blogger przyjęcie komunijne robię sama (a tak serio zagapiłam się z zamówienie sali:), a później już błoga codzienność. Jednak dzisiaj też coś dla Was mam.
Pyszne, proste i szybkie kotleciki z młodych warzyw. Uwielbiam wiosnę, a szczególnie wiosenne stragany. Korzystając z dobroci natury, zrobiłam zdrowy i smaczny obiad. Kotlety podaję z sałatką z pomidora i cebulki z dodatkiem śmietany.
Moim chłopakom panierowałam kotlety w bułce, żeby były bardziej chrupiące, ale nie musicie tego robić i pamiętajcie o odsączeniu kotletów na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, wtedy będą to całkiem fit kotlety.

Kotlety warzywne naprędce

składniki:
  • 6 młodych ziemniaków
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 500g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki zielonego groszku (może być z puszki, lepszy będzie jednak mrożony)
  • bułka tarta

wykonanie:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w kostkę. Szpinak bardzo dokładnie umyć, żeby ziemia nie zgrzytała nam między zębami, obrać z grubszych łodyg i wrzucić na patelnie z odrobiną tłuszczu, tylko delikatnie podusić. Groszek, jeśli mrożony zalać wrzątkiem i odcedzić, jeśli z puszki tylko odcedzić.
Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, jajka, posiekany szpinak, groszek, wbić jajko, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i formować małe placki ( duże się będą rozpadać). Można panierować w bułce tartej i smażyć, aż będą rumiane. Kotlety przewracać tylko raz, bo są dosyć delikatne.
Smacznego!!


Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin