sobota, 26 marca 2016

Sernik z ajerkoniakiem i czekoladową polewą


Bardzo się cieszę, bo jakoś w tym roku udało mi się tak wszystko zorganizować, że już mam prawie wolne. Przyznam się od razu, że do sprzątania jakoś specjalnie się nie przykładałam, ale liczę na to, że mimo braku umytych okien święta jednak nadejdą ;)
Korzystając z wolnej chwili, chciałam się z Wami podzielić przepisem na sernik, który w tym roku zagości na moim stole. Sernik robiłam na bazie przepisu ze strony Moje Wypieki, podaję jednak z moimi zmianami i ilościami.
Sernik dla dorosłych z bardzo mocno wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku, delikatny i pyszny. U mnie dosyć niski, ponieważ robiłam go w dwóch blachach, żeby łatwiej podzielić, jeśli zrobicie w jednej blaszce o średnicy około 22-24cm, wyjdzie wyższy.
Sernik dla miłośników likieru jajecznego, czyli adwokatu. Gorąco polecam!!
Zdrowych, rodzinnych i smacznych Świąt Wielkanocnych !!


Sernik z adwokatem i czekoladową polewą.

składniki na spód:
  • 200g herbatników
  • 80g masła, roztopionego

Ciasteczka wrzucić do malaksera i zmiksować na proszek. Następnie dodać roztopione masło i wymieszać, do powstania konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód. Na dno wysypać ciasteczka, dokładnie docisnąć w dno formy i wstawić do lodówki na czas przygotowania sernika.

składniki na masę serową:
  • 1kg twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub sera dobrej jakości z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka (250ml) likieru jajecznego (ajerkoniaku, advocaatu)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatkowo na polewę:
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do połączenia składników, nie miksować dłużej, żeby zbytnio nie napowietrzyć sernika.
Masę serową wylać na schłodzony, ciasteczkowy spód i wyrównać.

Piec w temperaturze 150'C przez około 60-75 minut. Gotowy sernik musi być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Czekoladę roztopić i zmieszać ze śmietaną, a następnie udekorować sernik.

Smacznego!!

1 komentarz:

Francesca pisze...

Wesołych Świat dla wszystkich i pozdrawiam serdecznie
http://mylovefrancesca.blogspot.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin