środa, 17 sierpnia 2016

Tapioka z jeżynami

Czasami nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, no dobra nie czasami, a często, wtedy kombinuję co by tu zjeść, żeby za bardzo nie zgrzeszyć. Tapiokę zawsze warto mieć w szafce i właśnie w takich awaryjnych sytuacjach, można coś fajnego raz dwa wyczarować.
Tapiokę można zrobić na mleku wtedy mamy taki bardziej pudding, a można z wodą i np. z sokiem jabłkowym lub zieloną herbatą.
Dzisiaj to nie będzie przepis, a bardziej pomysł na szybki, fajny deser. Ilość płynów wg uznania i ulubione owoce. Polecam!!

Tapioka z jeżynami

składniki:
  • 50g małych lub średnich kulek tapioki
  • 100ml wody
  • 100ml soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru, ksylitolu lub stewi
  • jeżyny lub inne owoce

wykonanie:

Tapiokę namoczyć w wodzie przez 1-2 godziny, następnie dodać sok jabłkowy i cukier (ksylitol, stewia) i gotować do miękkości, aż kulki zrobią się przeźroczyste.
Jeśli robilibyście budyń z mlekiem, smaczne będzie na ciepło, ja moją tapiokę ostudzam i mieszam z rozgniecionymi owocami. Do dużych szklanek nakładam część owoców, następnie wlewać tapiokę i zajadać.

Smacznego!!

1 komentarz:

Martyna pisze...

Bardzo lubię tapioke ;)

Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin