poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Chowder kukurydziany z różyczkami kalafiora

Zupy w mojej kuchni występują często, ale zazwyczaj te tradycyjne. Czasami jednak trzeba odejść od tej ulubionej pomidorowej, krupniku czy grochówki. Dzisiaj zapraszam Was na chowder kukurydziany z różyczkami kalafiora. Bardzo sycąca i pyszna zupa. Zrobiona ze świeżych warzyw prosto ze straganu i sukces murowany. Gdy pierwszy raz robiłam chowder, przerażała mnie wizja dodawania mleka, ale jak się przekonacie, mleko pasuje i smakuje wyśmienicie.
Gorąco polecam!!

Chowder kukurydziany z różyczkami kalafiora


składniki:
  • 3 kolby kukurydzy
  • 1 mały kalafior
  • mały por
  • 1 liść laurowy
  • ¼ łyżeczka chili
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • odrobina oleju rzepakowego
  • cebula dymka
  • 1 litr mleka
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

wykonanie:

Nasiona z kolby kukurydzy oskrobać nożem. Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Pora dokładnie umyć i pokroić w plasterki.
W dużym garnku rozgrzać odrobinę oleju rzepakowego, na rozgrzany olej wrzucić nasiona kukurydzy, różyczki kalafiora, plastry pora, liść laurowy, paprykę chili i wędzoną. Wszystko chwilkę przesmażyć, a następnie wszystko zalać mlekiem i gotować, aż kalafior będzie miękki, około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy kalafior będzie już miękki, wyjąć około połowę różyczek, wyłowić też liść laurowy. Dodać kilka posiekanych łodyg zielonej cebulki i wszystko dokładnie zmiksować blenderem, aż powstanie w miarę gładki krem.
Dodać z powrotem kalafior, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z posiekaną zieloną cebulką i odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany.

Smacznego!!

1 komentarz:

majka pisze...

Jak dla nie bomba :) Pysznie sie prezentuje Madziu :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin