Tagliatelle w sosie serowo­brokułowym

Fantazje kulinarne Magdy K.

Tagliatelle w sosie serowo­brokułowym

Masło orzechowo-kokosowe

Fantazje kulinarne Magdy K.

Masło orzechowo-kokosowe

Pilaw z mięsem kukurydzą i fasolą

Fantazje kulinarne Magdy K.

Pilaw z mięsem kukurydzą i fasolą

Deser z Nasion Chia i Quinoi lub Kaszy Jaglanej

Fantazje kulinarne Magdy K.

Deser z Nasion Chia i Quinoi lub Kaszy Jaglanej

Ciasteczka Aśki

Fantazje kulinarne Magdy K.

Ciasteczka Aśki

Pizza Cake

Fantazje kulinarne Magdy K.

Pizza Cake

Kotleciki kalafiorowe z koperkiem

Fantazje kulinarne Magdy K.

Kotleciki kalafiorowe z koperkiem

Pączki, pączusie

Fantazje kulinarne Magdy K.

Pączki, pączusie

Chatka Puchatka - Chatka Baby Jagi

Fantazje kulinarne Magdy K.

Chatka Puchatka - Chatka Baby Jagi

Biszkopt rzucany. Idealny na tort.

Fantazje kulinarne Magdy K.

Biszkopt rzucany. Idealny na tort.

Pudding chia

Fantazje kulinarne Magdy K.

Pudding chia

Sałatka meksykańska. Królowa imprezy

Fantazje kulinarne Magdy K.

Sałatka meksykańska. Królowa imprezy

To chyba będą najsłabsze zdjęcia na tym blogu, ale niech Was to tylko upewni w tym, że sałatka jest tak dobra, że na powtórki zdjęć, nie było najmniejszych szans.Pewnie zrobię ją jeszcze kiedyś i wtedy wstawię lepsze zdjęcia, w pełni oddające urok tej potrawy, ale dzisiaj skupmy się na walorach smakowych.Sałatki warstwowe mają wzięcie na wszystkich imprezach, są smaczne, ciekawe i bardzo treściwe.Tutaj mamy dużo warstw, między innymi wcześniej przygotowane mięso mielone, które szczególnie przypadło do gustu wszystkim obecnym facetom. Warstw sporo, ale sałatkę przygotowuje się szybko i przyjemnie. Polecam na każdą imprezę i nie tylko.Przepis znalazłam Tutaji podaję z moimi zmianami.Sałatka meksykańska. Królowa imprezy.składniki:500g mięsa mielonego (zawsze kupuje kawałek mięsa i proszę o zmielenie)500g pieczarek4 łyżki koncentratu pomidorowego1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli400ml jogurtu naturalnego5 łyżek majonezu½ sałaty lodowej2 czerwone cebule4 pomidory200g sera żółtegosólczarny pieprzostra paprykanachoswykonanie:Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć mięso, w połowie smażenia dodać cebulę i doprawić przyprawami.Przed końcem smażenia dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, mięso wystudzić.Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle.Sałatę umyć i osuszyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.W dużej, najlepiej przeźroczystej misce układamy warstwy.Na spodzie miski ułożyć sałatę lodową, następnie pomidory. Na pomidorach wcześniej przygotowane mięso, a na to pieczarki.Na pieczarkach ułożyć odsączoną z zalewy kukurydzę, na to odsączoną fasolę.Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem do smaku.Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.Teraz należy zetrzeć ser na grubych oczkach tarki i posypać górę.Z chipsów ułożyć koronę, a resztę pokruszyć i posypać sałatkę.Tak przygotowane danie należy wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby wszystkie składniki się przegryzły.Smacznego!!

Czekoladowe muffinki z budyniem

Fantazje kulinarne Magdy K.

Czekoladowe muffinki z budyniem

Krupnioki, żymloki zapiekane w kapuście kiszonej

Fantazje kulinarne Magdy K.

Krupnioki, żymloki zapiekane w kapuście kiszonej

Moczka – tradycyjna śląska potrawa bożonarodzeniowa

Fantazje kulinarne Magdy K.

Moczka – tradycyjna śląska potrawa bożonarodzeniowa

Pepparkakor

Fantazje kulinarne Magdy K.

Pepparkakor

Paszteciki z pieczarkami

Fantazje kulinarne Magdy K.

Paszteciki z pieczarkami

Śledzie w oleju z dodatkiem smażonej cebulki

Fantazje kulinarne Magdy K.

Śledzie w oleju z dodatkiem smażonej cebulki

Naleśniki nadziane twarogiem

Fantazje kulinarne Magdy K.

Naleśniki nadziane twarogiem

Zapiekanka na tostach z dymką i trzema rodzajami sera

Fantazje kulinarne Magdy K.

Zapiekanka na tostach z dymką i trzema rodzajami sera

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Fantazje kulinarne Magdy K.

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Ciasteczka amarantusowe, bezglutenowe, bez cukru

Fantazje kulinarne Magdy K.

Ciasteczka amarantusowe, bezglutenowe, bez cukru

Zdrowe naleśniki roślinne

Fantazje kulinarne Magdy K.

Zdrowe naleśniki roślinne

Zupka chińska

Fantazje kulinarne Magdy K.

Zupka chińska

Ciasto Jamajka

Fantazje kulinarne Magdy K.

Ciasto Jamajka

Czekośliwka

Fantazje kulinarne Magdy K.

Czekośliwka

Dżem figowo - śliwkowy

Fantazje kulinarne Magdy K.

Dżem figowo - śliwkowy

Fit batoniki musli

Fantazje kulinarne Magdy K.

Fit batoniki musli

Kasza gryczana z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Fantazje kulinarne Magdy K.

Kasza gryczana z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Pyszne danie, idealne do lunch box-u. Jak dobrze jest zjeść w pracy czy w drodze coś zdrowego i pożywnego, mając w swoim pudełku taką sałatkę z kaszy gryczanej, nie skuszą Was słodycze ani fastfoody. Zazwyczaj pakuję do swoich pudełek owoce i kanapkę, bo obiad jemy z dziećmi dosyć wcześnie, ale jeśli mój mąż popełnia jakieś grube nadgodziny to koniecznie muszę go dobrze wyposażyć na te kilkanaście godzin.Z tego właśnie powodu powstała sałatka/ danie z kaszy gryczanej, ciecierzycy i suszonych pomidorów. Łatwe, bardzo aromatyczne i pożywne. U nas spakowane w duecie ze śledziami, ale równie dobrze towarzystwa dotrzyma np kawałek pieczonej piersi kurczaka.Gorąco Wam polecam.Czytaj więcej »

Owsiane ciasteczka z oczkiem

Fantazje kulinarne Magdy K.

Owsiane ciasteczka z oczkiem