Kuchnia na wzgórzu
Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony
Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony
Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony, zapraszam po przepis !
Schabowy, kotlet schabowy to było życzenie moich dzieci na pierwszy obiad po powrocie z dwutygodniowego obozu harcerskiego. Ma być kotlet, to będzie, ale tym raczej trochę inaczej robiony.
Każdy z nas chyba zna przepis na kotlet schabowy, rozbić schab, opanierować, smażyć i jeść. Tym razem zrobiliśmy trochę inaczej :)
A czemu inaczej ? przypomniał nam się z J. przepis na schabowego wg Magdy Gessler, schabowego moczonego w mleku i jakie są nasze wnioski ? Przeczytaj przepis do końca :)
Schabowy kotlet
( dla 7 osób)
2 kg schabu
2 cebule
1,5 litr mleka
sól, pieprz
mąka pszenna
5 jajek
tarta bułka
2 kostki smalcu
Schab kroimy w plastry, rozbijamy doprawiamy solą i pieprzem odkładamy na deskę. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
Bierzemy miskę i układamy w niej kotlety na zmianę z cebulą a na sam koniec całość zalewamy mlekiem. Odstawiamy miskę z kotletami do lodówki na co najmniej 2 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy trzy miski ( głębokie talerze ). Pierwszy z roztrzepanymi jajkami, drugi talerz z mąką pszenną, trzeci z bułką tartą.
Wyjmujemy kotlety pojedynczo z marynaty, osuszamy papierem ręcznikowym i panierujemy po kolei w mące, jajku a potem w tartej bułce. Panierujemy kotlet zaraz przed smażeniem.
Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.
Czemu na smalcu, bo on nada naszym kotletom tego smaku, który pamiętamy z dawnych lat ale i chrupkości panierce.
U mnie kotlety zostały podane z ziemniakami gotowanymi i mizerią.
I szczerze, chyba tak będziemy od teraz robić kotlety wyszły bardziej soczyste i pulchniejsze :) Spróbujesz ?
Inne przepisy na schab na moim blogu :
Schab zapiekany ze szpinakiem
Schab z pończochy
Schab z powidłami śliwkowymi
Schabowy, kotlet schabowy trochę inaczej zrobiony