Uwielbiasz niezdrowe chipsy ? Porzuć je ! Spróbuj chipsów z jarmużu !
Chipsy z jarmużu, ostatnio ciągle gdzieś o nich czytałam, ale zabierałam się do ich zrobienia jak sójka za morze ;) Kupiłam ostatnio piękny jarmuż za całe 5 zł – aż żal było nie kupić :) I nie było wyjścia, było trzeba go jakoś przerobić. Część udusiłam z czosnkiem a część przerobiłam na chipsy. Pyszne chipsy.
Chipsy z jarmużu
- jarmuż
- sól z chili
- oliwa z oliwek
Liście jarmużu rwiemy na mniejsze pozbywając się twardych części łodygi.
Na formę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia układamy porwane liście skrapiamy oliwą, posypujemy solą z chili, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 C na 8 – 10 minut maks. Lepiej sprawdzać, moje się lekko przypiekły, ale za to zyskały fajny smak.
A i jeszcze kilka słów na temat jarmużu :
*pochodzi z rodziny kapustnych
*posiada dużo chlorofilu, który posiada działanie antyoksydacyjne
*posiada dużo karotenu
*posiada dużo witaminy C
*zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka)
*jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu
Inne przepisy na chipsy wypróbowane przeze mnie – kliknij TU
Od razu się głodny zrobiłem, uciekam do kuchni :)
pyszka
:D
uwielbiam
Faktycznie warto sięgnąć po tego typu przekąske, tym bardziej, że spora większość z tych klasycznych napakowana jest wszelkiego rodzaju dodatkami i smażona na oleju palmowym. No i tutaj mamy też dostępność wielu witamin, więc jak najbardziej na plus!!