EWA W KUCHNI Kantyczka W pierwszy dzień Nowego Roku witam Was pysznym ciastem o nazwie kantyczka.Pewnie część z Was piekła już to ciasto a jeśli nie to polecam.Jest smaczne, szybkie i łatwe do wykonania.Ja się długo przymierzałam i w końcu upiekłam.A inspiracją był przepis Magdy z bloga Domowa Cukierenka.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Puszek pod kokosową posypką Moja kolejna propozycja na znany śnieżny puch.Tym razem użyłam śmietany 35 % a nie takiej z torebki i mleka.Dałam inny smak galaretki i kokos i w rezultacie wyszło całkiem inne ale równie smaczne świąteczne ciacho bez pieczenia.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Świąteczne śledzie w śmietanie i mascarpone Mam nadzieję, że Was nie zanudzę ale dziś znów mam propozycję na śledzie.Śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i imbirem świetnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem.Już możecie je przygotować na Wigilię.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Śledziowa sałatka z fasolą Będąc w klimatach śledziowych mam dziś propozycję na sałatkę śledziową z fasolą.Do tego papryka, konserwowy ogórek i szalotka i mamy całkiem fajna i smaczną potrawę na wigilijny stół.Nie wymaga dużo pracy a mamy coś nowego.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą Te śledzie zasmakują wielbicielom śledzi i suszonych pomidorów.Można je już przygotować bo muszą się przegryźć ale należy je trzymać oczywiście w lodówce.Ja nie wiem czy do Wigilii wytrzymają bo uwielbiam śledzie i obawiam się, że zjem.Ale co tam, najwyżej zrobię drugą porcję.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Tortilla z chrupiącym kotletem Miałam jeszcze placki do tortilla, zostały mi kotlety z obiadu, więc mam znów na szybko coś na ząb.Wiem, wiem, kilka dni temu była tortilla ale mój mąż mógłby ją jeść codziennie.Ale jak to mówią, co za dużo to nie zdrowo, więc będzie przerwa na jakiś czas.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Świąteczne babeczki Takie babeczki zasmakują każdemu łasuchowi, temu małemu i temu dużemu.Szybkie i smaczne i może Was zdziwię, bez jajka.Babeczki wyszły wilgotne i mięciutkie, więc jak widać jajko nie jest niezbędne.A dlaczego nie ma jajka ?A dlatego, że po prostu o nim zapomniałam, czyli nie wszystko jest do wyrzucenia gdy zapomni się o jakimś składniku.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Sos pieczarkowo - dyniowy Ostatnio pisałam Wam o zaletach garnka Fissler z kolekcji FISSLER - Original-Profi Collection - Brytfanna.Jak na razie jestem bardzo zadowolona bo garnek świetnie sprawdza się w kuchni.Tym razem przygotowałam w nim sos, czyli całe danie wykonałam w garnku bez wcześniejszego podsmażania w innym naczyniu.Z tego co zdążyłam zauważyć to taki garnek jest idealny, choć jak pisałam wcześniej cena może odstraszać bo dla wielu osób jest wysoka.Uchwyty sprawdzają się rewelacyjnie, już nie boję się że jak zapomnę o rękawicach to się poparzę. Mam pewność, że nic takiego się nie wydarzy.No i możliwość korzystania z garnka na różnych typach kuchenek, to wielki plus.Przyznam, że patrząc na zalety tego garnka posłuży nam długie lata i warto mieć w kuchni choć jeden z tej serii.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Duszone mostki wieprzowe Spotkała mnie miła niespodzianka i dostałam do przetestowania garnek Fissler z kolekcji FISSLER - Original-Profi Collection.Garnki tej firmy charakteryzują się tym, że są wykonane z matowej stali nierdzewnej wysokiej jakości.Dodatkowo dno garnków ma grube dno, które odpowiada za równomierne rozprowadzanie ciepła na całym naczyniu.Kolejnym atutem garnków tejże firmy jest to, że można używać je na różnych typach kuchenek, śmiało można używać także w piekarnikach.Świetnym rozwiązaniem są bardzo wygodne i spore uchwyty, które w tych garnkach nie nagrzewają się więc nie musimy sięgać po rękawice w obawie przed poparzeniem.Należy jednak uważać gdy garnek wstawiamy do piekarnika, wtedy uchwyty nagrzewają się.Pokrywka jest tak wykonana, że zasysa się w trakcie gotowania, dzięki czemu zapachy i para nie wydostaje się na zewnątrz a wszystkie aromaty zostają wewnątrz naczynia w potrawie.Dzięki temu, że w tym garnku można gotować nawet w minimalnej ilości wody nasze potrawy a w szczególności warzywa zachowują swoje cenne wartości odżywcze.Ponadto garnek ma wewnątrz podziałkę, dzięki której możemy odmierzyć ilość potrzebnego płynu lub innego produktu.Jednym słowem garnki są rewelacyjne, może odstraszać ich cena ale tak wyprodukowane garnki posłużą długie lata i w rezultacie kwota ta szybko się zwróci.Polecam serdecznie garnki tej firmy.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Snickers Dostałam do przetestowania miody od Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowkich.Na pierwszy ogień poszedł miód z propolisem.Miód jest bardzo smaczny i świetnie nadaje się do wypieków i na chleb z masłem.Jeśli jesteście zainteresowani kupnem miodu to możecie to zrobić poprzez profil na Fb.Dziś kolejna propozycja na ciasto. Inspiracją był przepis ze strony Przyślij Przepis,Przepis ten jest autorstwa Anki Franki, przepisów na snickersa jest wiele ale ja posiłkowałam się tym.Jakoś ostatnio nie mam weny i zaglądam do innych przepisów i z nich korzystam.Ciasto jest bardzo smaczne ale jak dla mnie trochę za słodkie, więc dużo się go nie zje.Rozwiń i czytaj przepis :