Panna Cotta

EWA W KUCHNI

Panna Cotta

Pasztet drobiowo - wieprzowy

EWA W KUCHNI

Pasztet drobiowo - wieprzowy

Kantyczka

EWA W KUCHNI

Kantyczka

W pierwszy dzień Nowego Roku witam Was pysznym ciastem o nazwie kantyczka.Pewnie część z Was piekła już to ciasto a jeśli nie to polecam.Jest smaczne, szybkie i łatwe do wykonania.Ja się długo przymierzałam i w końcu upiekłam.A inspiracją był przepis Magdy z bloga Domowa Cukierenka.Rozwiń i czytaj przepis :

Puszek pod kokosową posypką

EWA W KUCHNI

Puszek pod kokosową posypką

Moja kolejna propozycja na znany śnieżny puch.Tym razem użyłam śmietany 35 % a nie takiej z torebki i mleka.Dałam inny smak galaretki i kokos i w rezultacie wyszło całkiem inne ale równie smaczne świąteczne ciacho bez pieczenia.Rozwiń i czytaj przepis :

Życzenia

EWA W KUCHNI

Życzenia

Ziemniaki faszerowane śledziem

EWA W KUCHNI

Ziemniaki faszerowane śledziem

Świąteczne śledzie w śmietanie i mascarpone

EWA W KUCHNI

Świąteczne śledzie w śmietanie i mascarpone

Mam nadzieję, że Was nie zanudzę ale dziś znów mam propozycję na śledzie.Śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i imbirem świetnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem.Już możecie je przygotować na Wigilię.Rozwiń i czytaj przepis :

Śledziowa sałatka z fasolą

EWA W KUCHNI

Śledziowa sałatka z fasolą

Będąc w klimatach śledziowych mam dziś propozycję na sałatkę śledziową z fasolą.Do tego papryka, konserwowy ogórek i szalotka i mamy całkiem fajna i smaczną potrawę na wigilijny stół.Nie wymaga dużo pracy a mamy coś nowego.Rozwiń i czytaj przepis :

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą

EWA W KUCHNI

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą

Te śledzie zasmakują wielbicielom śledzi i suszonych pomidorów.Można je już przygotować bo muszą się przegryźć ale należy je trzymać oczywiście w lodówce.Ja nie wiem czy do Wigilii wytrzymają bo uwielbiam śledzie i obawiam się, że zjem.Ale co tam, najwyżej zrobię drugą porcję.Rozwiń i czytaj przepis :

Tortilla z chrupiącym kotletem

EWA W KUCHNI

Tortilla z chrupiącym kotletem

Miałam jeszcze placki do tortilla, zostały mi kotlety z obiadu, więc mam znów na szybko coś na ząb.Wiem, wiem, kilka dni temu była tortilla ale mój mąż mógłby ją jeść codziennie.Ale jak to mówią, co za dużo to nie zdrowo, więc będzie przerwa na jakiś czas.Rozwiń i czytaj przepis :

Świąteczne babeczki

EWA W KUCHNI

Świąteczne babeczki

Takie babeczki zasmakują każdemu łasuchowi, temu małemu i temu dużemu.Szybkie i smaczne i może Was zdziwię, bez jajka.Babeczki wyszły wilgotne i mięciutkie, więc jak widać jajko nie jest niezbędne.A dlaczego nie ma jajka ?A dlatego, że po prostu o nim zapomniałam, czyli nie wszystko jest do wyrzucenia gdy zapomni się o jakimś składniku.Rozwiń i czytaj przepis :

Szybka sałatka z tortellini prosciutto

EWA W KUCHNI

Szybka sałatka z tortellini prosciutto

Śniadaniowe placuszki z mascarpone i toffi

EWA W KUCHNI

Śniadaniowe placuszki z mascarpone i toffi

Porosołowa patelnia

EWA W KUCHNI

Porosołowa patelnia

Sernik malinowy

EWA W KUCHNI

Sernik malinowy

Chleb pszenno - ryżowy

EWA W KUCHNI

Chleb pszenno - ryżowy

Rogaliki z makiem i bakaliami

EWA W KUCHNI

Rogaliki z makiem i bakaliami

Jesienna dyniowo - gruszkowa kostka

EWA W KUCHNI

Jesienna dyniowo - gruszkowa kostka

Mielone w paluszkach

EWA W KUCHNI

Mielone w paluszkach

Pomidorowa z dynią i cukinią

EWA W KUCHNI

Pomidorowa z dynią i cukinią

Sos pieczarkowo - dyniowy

EWA W KUCHNI

Sos pieczarkowo - dyniowy

Ostatnio pisałam Wam o zaletach garnka Fissler z kolekcji FISSLER - Original-Profi Collection - Brytfanna.Jak na razie jestem bardzo zadowolona bo garnek świetnie sprawdza się w kuchni.Tym razem przygotowałam w nim sos, czyli całe danie wykonałam w garnku bez wcześniejszego podsmażania w innym naczyniu.Z tego co zdążyłam zauważyć to taki garnek jest idealny, choć jak pisałam wcześniej cena może odstraszać bo dla wielu osób jest wysoka.Uchwyty sprawdzają się rewelacyjnie, już nie boję się że jak zapomnę o rękawicach to się poparzę. Mam pewność, że nic takiego się nie wydarzy.No i możliwość korzystania z garnka na różnych typach kuchenek, to wielki plus.Przyznam, że  patrząc na zalety tego garnka posłuży nam długie lata i warto mieć w kuchni choć jeden z tej serii.Rozwiń i czytaj przepis :

Dyniowe pączki z marmoladą i lukrem

EWA W KUCHNI

Dyniowe pączki z marmoladą i lukrem

Duszone mostki wieprzowe

EWA W KUCHNI

Duszone mostki wieprzowe

Spotkała mnie miła niespodzianka i dostałam do przetestowania garnek Fissler z kolekcji FISSLER - Original-Profi Collection.Garnki tej firmy charakteryzują się tym, że są wykonane z matowej stali nierdzewnej wysokiej jakości.Dodatkowo dno garnków ma grube dno, które odpowiada za równomierne rozprowadzanie ciepła na całym naczyniu.Kolejnym atutem garnków tejże firmy jest to, że można używać je na różnych typach kuchenek, śmiało można używać także w piekarnikach.Świetnym rozwiązaniem są bardzo wygodne i spore uchwyty, które w tych garnkach nie nagrzewają się więc nie musimy sięgać po rękawice w obawie przed poparzeniem.Należy jednak uważać gdy garnek wstawiamy do piekarnika, wtedy uchwyty nagrzewają się.Pokrywka jest tak wykonana, że zasysa się w trakcie gotowania, dzięki czemu zapachy i para nie wydostaje się na zewnątrz a wszystkie aromaty zostają wewnątrz naczynia w potrawie.Dzięki temu, że w tym garnku można gotować nawet w minimalnej ilości wody nasze potrawy a w szczególności warzywa zachowują swoje cenne wartości odżywcze.Ponadto garnek ma wewnątrz podziałkę, dzięki której możemy odmierzyć ilość potrzebnego płynu lub innego produktu.Jednym słowem garnki są rewelacyjne, może odstraszać ich cena ale tak wyprodukowane garnki posłużą długie lata i w rezultacie kwota ta szybko się zwróci.Polecam serdecznie garnki tej firmy.Rozwiń i czytaj przepis :

Krem z marchewki i soczewicy

EWA W KUCHNI

Krem z marchewki i soczewicy

Pasta z łososia i soczewicy

EWA W KUCHNI

Pasta z łososia i soczewicy

Sos warzywny z czerwoną soczewicą

EWA W KUCHNI

Sos warzywny z czerwoną soczewicą

Krem z czerwonej soczewicy

EWA W KUCHNI

Krem z czerwonej soczewicy

Snickers

EWA W KUCHNI

Snickers

Dostałam do przetestowania miody od Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowkich.Na pierwszy ogień poszedł miód z propolisem.Miód jest bardzo smaczny i świetnie nadaje się do wypieków i na chleb z masłem.Jeśli jesteście zainteresowani kupnem miodu to możecie to zrobić poprzez profil na Fb.Dziś kolejna propozycja na ciasto. Inspiracją był przepis ze strony Przyślij Przepis,Przepis ten jest autorstwa Anki Franki,  przepisów na snickersa jest wiele ale ja posiłkowałam się tym.Jakoś ostatnio nie mam weny i zaglądam do innych przepisów i z nich korzystam.Ciasto jest bardzo smaczne ale jak dla mnie trochę za słodkie, więc dużo się go nie zje.Rozwiń i czytaj przepis :

Pieczona ciecierzyca

EWA W KUCHNI

Pieczona ciecierzyca

Karmel solony

EWA W KUCHNI

Karmel solony