sobota, 22 października 2016

Duszone mostki wieprzowe

Spotkała mnie miła niespodzianka i dostałam do przetestowania garnek Fissler z kolekcji FISSLER - Original-Profi Collection.
Garnki tej firmy charakteryzują się tym, że są wykonane z matowej stali nierdzewnej wysokiej jakości.
Dodatkowo dno garnków ma grube dno, które odpowiada za równomierne rozprowadzanie ciepła na całym naczyniu.
Kolejnym atutem garnków tejże firmy jest to, że można używać je na różnych typach kuchenek, śmiało można używać także w piekarnikach.
Świetnym rozwiązaniem są bardzo wygodne i spore uchwyty, które w tych garnkach nie nagrzewają się więc nie musimy sięgać po rękawice w obawie przed poparzeniem.
Należy jednak uważać gdy garnek wstawiamy do piekarnika, wtedy uchwyty nagrzewają się.
Pokrywka jest tak wykonana, że zasysa się w trakcie gotowania, dzięki czemu zapachy i para nie wydostaje się na zewnątrz a wszystkie aromaty zostają wewnątrz naczynia w potrawie.
Dzięki temu, że w tym garnku można gotować nawet w minimalnej ilości wody nasze potrawy a w szczególności warzywa zachowują swoje cenne wartości odżywcze.
Ponadto garnek ma wewnątrz podziałkę, dzięki której możemy odmierzyć ilość potrzebnego płynu lub innego produktu.
Jednym słowem garnki są rewelacyjne, może odstraszać ich cena ale tak wyprodukowane garnki posłużą długie lata i w rezultacie kwota ta szybko się zwróci.
Polecam serdecznie garnki tej firmy.









1 kg mostków wieprzowych
1 marchewka
1 cebula
250 g pieczarek
1/2 szk wody
1/2 szk sosu słodko kwaśnego tajskiego
2 łyżki oleju
liście laurowe
sól himalajksa do smaku
przyprawa Smaki Natury do smaku
pieprz czarny do smaku



Mostki umyć, osuszyć, pokroić między kośćmi i oprószyć solą i przyprawą smak natury.
Marchew i cebulę pokroić, jeśli pieczarki są duże to także je pokroić na ćwiartki lub połówki.
Podsmażyć je z cebulą na patelni a potem przełożyć do garnka.
Dodać resztę składników.
Zakryć garnek pokrywką, zagotować zawartość i zmniejszyć ogień tak aby spod pokrywki nie wydobywała się para.
W czasie duszenia kontrolować czy nie wydobywa się para, wtedy trzeba dostosować moc ognia ( u mnie kuchenka gazowa ).
Mostki dusić do miękkości około 1,5 godziny na małym ogniu.
Gotowe mostki można podać z ziemniakami lub pieczywem albo kaszą i ulubioną surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.