poniedziałek, 17 października 2016

Krem z czerwonej soczewicy

Za oknem szaro, buro i ponuro.
Mam więc pyszną zupę krem z czerwonej soczewicy.
Do zupy użyłam soli himalajskiej drobnej.
Przyprawy Plenus możecie kupić tutaj, na pewno znajdziecie coś dla siebie.
Zapraszam do sklepu i przygotowania takiej zupki.



200 g czerwonej soczewicy
1 marchewka
200 g kalafiora
1 biała część pora
2 ząbki czosnku
1 mała pietruszka ( korzeń )
150 g żółtego sera
1 szk wywaru warzywnego
1 puszka mleczka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
do smaku :
( znajdziecie w kategorii jednoskładnikowe )
pieprz czarny
chili

Soczewicę ugotować, odcedzić na sicie.
Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a ser na grubych.
Por posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.
Kalafior ugotować.
W garnku umieścić olej kokosowy i wrzucić pora oraz startą marchewkę i pietruszkę.
Smażyć około 4 minuty, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
Wszystko podlać wywarem z warzyw i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Następnie dodać kalafior, soczewicę i mleczko kokosowe i zagotować.
Na koniec dodać starty ser, wymieszać i doprawić do smaku.
Wszystko zblendować na krem ( można dodatkowo przetrzeć przez sito ).
Podawać ze świeżym koperkiem i dodatkowo można podać grzanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.